Reklama

Reklama

Děj Blues Brothers 2000 se odehrává po osmnácti letech, ale zároveň tvoří nepříliš pozměněnou variaci na předchozí příběh. Kapelník a zpěvák Elwood Blues (Dan Aykroyd), jenž se dokáže plně realizovat jen na jevišti, se vrací z vězení a dává dohromady svou starou skupinu Blues Brothers Band. Záhy po propuštění na svobodu se musí ujmout protřelého sirotka a je z různých důvodů pronásledován policií, FBI, ruskou mafií, militantními neofašisty i jeptiškami ze sirotčince. S reorganizovanou skupinou absolvuje úspěšná vystoupení před kentuckými farmáři i před královnou kultu voodoo. Nakonec ovšem opět končí na útěku… Hudební komedie Blues Brothers 2000 je volným pokračováním a zároveň remakem snímku The Blues Brothers z roku 1980, jenž je dodnes nejen ve Spojených státech velmi populární. U nás byl uveden pouze v televizi a na VHS pod názvem Bratři Bluesovi. Režisér John Landis a představitel hlavní role Dan Aykroyd se na druhém díle podíleli také jako scenáristé a spoluproducenti. Museli se ovšem obejít bez Aykroydových hereckých partnerů Johna Belushiho a Johna Candyho, a bez jazzmana Caba Callowaye, kteří hráli v prvním snímku a kteří mezitím zemřeli. Blues Brothers 2000 nabízejí jak přehlídku nejznámějších světových hudebníků ve volně propojených číslech (mj. Erica Claptona, B.B. Kinga, Jimmieho Vaughana či Arethu Franklinovou), tak „anarchistický“ humor (hrdinové se dostávají do střetu výhradně se zástupci institucionalizované moci či organizovaného násilí a zločinu). Zdánlivou nevázanost celého projektu vyvažuje John Landis režijní jistotou, s níž kombinuje poetiku videoklipů s muzikálovou stylizací. Přestože pro ctitele prvního dílu budou Blues Brothers 2000 patrně jen slabší kopií, neméně svéráznému pokračování nelze upřít „šťávu“ jak v hudebních vystoupeních, tak v komediální nadsázce. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Cival 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná komedie. Příjemná zábava, kterou táhne nahoru hlavně kouzelný John Goodman. Škoda, že v naší pop music není tak talentovaný a charismatický zpěvák. A ne, Zonygu nebo Petra Koláře tím nemyslím... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

John Belushi chybí. Stejně tak spád a originalita a scéna, která by stála za zapečetění do dlouhodobé paměti (destrukce policejních aut už je jenom přehnaná, ne vtipná). Landis při srovnatelné stopáži mechanicky naplňuje týž syžet, film je přesto pomalejší, nedokáže udržet naši pozornost a ke konci se vyloženě táhne. Nevyšlo ani zpestření okultismem, který na sebe váže tristní triky. Náboženská rovina svou umělostí a naivitou ze všeho nejvíc připomíná obsah mysli gaunera, který po mnoha letech za katrem „procitnul“. Bez ucházejících hudebních čísel (opět žánrově různorodých) a salvy cameí (Aretha, James, Frank, Eric, Isaac) by šlo o pokračování nejen zbytečné, ale i nedokoukatelné. 55% Zajímavé komentáře: JohnnyD, merer ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tak taký pohodový filmík, ktorý ma príjemne naladil aj napriek tomu, že je vyplnený hudbou, ktorú inak nemusím, som nevidel minimálne od... prvých Blues Brothers. :-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Peter Bernstein : 1. Born In Chicago - The Paul Butterfield Blues Band ,2. The Blues Don't Bother Me - Matt Murphy ,3. Harmonica Musings - John Popper ,4. Cheaper To Keep Her - Dan Aykroyd/Lonnie Brooks/Junior Wells/The Blues Brothers Band ,5. Perry Mason Theme - The Blues Brothers Band ,6. Looking For A Fox - John Goodman/Dan Aykroyd/The Blues Brothers Band ,7. Can't Turn You Lose - The Blues Brothers Band ,8. R-E-S-P-E-C-T - Aretha Frankin/The Blues Brothers Band ,9. 634-5789 - Eddie Floyd/Wilson Pickett/Jonny Lang/The Blues Brothers Band ,10. Maybe I'm Wrong - Blues Traveler ,11. Riders In The Sky (A Cowboy Legend) - Dan Aykroyd/John Goodmand/The Blues Brothers Band ,12. John The Revelator - Taj Mahal/Sam Moore/Joe/ Morton/Sharon Riley/The Faith Chorale ,13. Let There Be Drums - The Carl LaFong Trio ,14. Season Of The Witch - Dr. John/The Brothers Band ,15. Funk Nassau - Joe Morton/Dan Aykroyd/John Goodman/Paul Shaffer/Erykah Badu/The Blues Brothers Band ,16. How Blue Can You Get - The Lousiiana Gator Boys ,17. Turn On Your Love Light - Joe Morton/Dan Aykroyd/John Goodman/J. Evan Bonifant/The Blues Brothers Band ,18. New Orleans - The Louisiana Gator Boys/The Blues Brothers Band , ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ono tu vicemene plati to samy, co u prvniho dilu. Nijak zvlast komplikovanej dej o zformovani stary kapely a jizdy na koncerty. Belushi bohuzel umrel, takze ho nahradil Goodman, kterej si to evidentne uziva. Samozrejme nechybi cerny obleky, brejle, hromada nasranejch policajtu a za vlasy pritazeny akce s autem a jedna giganticka bouracka, kterou videt tvurci Kobry 11, tak jdou radsi tahat kacera. Herci jsou v pohode, sympataci, pohybovat se pri vystoupeni umi a pokud zpivali oni, tak hodne slusne. K tomu hromada camei znamejch zpevaku. Mam tu jen dva problemy, ostatne stejne jak u prvniho dilu. Film ma bejt hlavne komedie, ale na dvouhodinovou stopaz tu tech forku zas tak moc neni a tech povedenejch jeste min. Obcas to vyvazuje akce, ale to je fakt jen takovy zpestreni. No a pak je film samozrejme taky muzikal, jenze proste blues neposloucham, takze nektery pisnicky me vubec nebrali. Ale nastesti se nehraje jen blues, takze nektery jsou docela chytlavy. Celkove vicemene kopie prvniho dilu, ale uz to neni uplne ono, coz vzhledem k faktu, ze ani prvni dil me uplne neodrovnal, da jen slusny 3*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některá rozhodnutí se dají jen těžko racionálně vysvětlit. Bratři Bluesovi mě kdysi svou nenáročnou infantilní podívanou rozhodili a nemilosrdně jsem je svým hodnocením srazil dolů. Nevím, co jsem si představoval, že uvidím, když jsem začal sledovat pokračování. Landis ani po 20 letech nedospěl a setrval u přímočarého crazy humoru, který rozhodně nezaměstná víc než pár nervových buněk - a tím párem myslím skutečně dvě. Komu se jednička líbila, nebude zklamán. Tatáž absence smysluplného děje, jen Johna Belushiho vystřídal John Goodman. Za mě naprostá ztráta času a pocit totálního míjení. Celkový dojem: 25 %. Nebýt několika hudebních čísel, byla by míra mého zoufalství absolutní. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Muzikály mě nikdy moc nebraly, a bohužel tuším, že ani nikdy brát nebudou. Kdyby ale na druhou stranu v tomto filmu hudební čísla nebyla, jednalo by se o naprosto odlišný snímek - sem to pasovalo dobře. Takže pro mě... průměr. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Viac menej na rovnakej úrovni ako jednotka - rovnaké chyby. Síce má to o trošku lepší spád, ale kým jednotka bola na konci najzaujímavejšia, ja som na konci už skoro spal od nudy. Na druhej strane kým jednotka mala Johna Candyho, ktorý aj napriek malému priestoru upútal pozornosť, dvojka má Johna Goodmana, ktorý je skvostný. Dan Aykroyd je stále vynikajúci komik, len mu treba dobrý scenár. Soundtrack je fajn, ale nie je dobre vyvážený. Keď je veľa piesní na jednom miesta, začína sa zároveň aj nuda. Poteší pieseň John the Revelator, v pôvodnej delta bluesovej verzii a v kostolnej gospelovej verzii. Tento song neskôr prerobili aj Depeche Mode. Blues Brothers 2000 je kvalitná komédia, na rovnakej úrovni ako prvý diel. Lenže kým jednotka len matne ukazovala, čo budeme od tejto party vidieť po ostatok 80tych rokov, dvojka len matne ukazuje čo sme to od nich vtedy videli za filmy. Nič moc comeback - hard core 80's comedy fans budú sklamaní. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Důstojné pokračování kultovní lahůdky. Johna Belushiho vystřídal stejně vynikající John Goodman, děj je skoro stejný...vlastně o děj vůbec nejde. Důležité je, že hudba pořád šlape jako o život ( Ghost Riders ještě lepší než Rawhide) a bratři Bluesovi vyráží na svou další misi korunovanou tentokrát soutěží kapel u Queen Mousette. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Pohodlné vkročení do stejné řeky, které nepřidá nic moc nového navíc, ale ani v něm nic zásadního (krom Carrie Fisher) nechybí. 7/10 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Stejně jako původní Blues Brothers, i 2000 těží hlavně z perfektně namíchaného poměru hudby a vtipu. Děj je prakticky stejný, ale stále se jedná o velmi příjemnou zábavu, zvlášť pro všechny příznivce blues, soulu a rnb (nemyslím pseudornb ala Rihanna a jiná hovínka). A fašisty v roli pronásledovatelů vystřídala ruská mafie:-) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nemám pro tyhle filmy pochopení a dost dobře nevím pro koho se točí. Asi si je tvůrci točí sami pro sebe. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z filmov, ktorý asi väčšina skutočne nemá rado (CSFD síce hovorí niečo iné, ale to je jedna z mála výnimiek), no ja sa k nemu veľmi rád vraciam, užívam si muziku, komédiu a doslova absurdné situácie, ktoré ma ale neskutočne bavia. Dan Aykroyd a John Goodman sú podľa mňa vynikajúci, hudba v tomto filme je fantastická a každú scénku som len hltal, scénka, kde chce Elwood presvedčiť Caba aby vstúpil do kapely je absolútne perfektná a je to film, počas ktorého som sa od začiatku do konca bavil. Možno je to spôsobené faktom, že som videl tento film skôr než originál, alebo faktom, že som ho videl prvýkrát keď som mal toľko čo Buster, neviem čím to je, no pre mňa tento film magicky nadčasovo funguje. Napriek veľkej dávke negativity, ktorú dostal od viacerých kritikov, ja naopak hodnotím Blues Brothers 2000 pozitívne. A je to aj film, ktorý si rád pozriem kedykoľvek znovu, keď mám na to príležitosť. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Písňové vstupy nejsou s vlastním příběhem spojeny zrovna organicky a také nejsou ani samy o sobě vždy přesvědčivé. Zatímco na pódiích se kapelám téměř bezvýjimečně daří, „muzikálová“ čísla jsou nejednou rozpačitá a děj, který není ani dostatečně realistický ani nadreálně absurdní (byť prvky z obou pólů obsahuje /aniž by je integroval/), ještě důkladněji tříští. Celé vyprávění tak působí poněkud účelově – vytváří záminku, aby si umělci spolu zahráli a pokusili se společně vzdát poctu mnohotvárnému hudebnímu žánru, jehož název ústřední hrdina nese ve svém příjmení. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkná bluesová komedie. Příjemný děj k němuž je třeba přistupovat s lehkou tolerancí, hlavně v posledních asi 20 minutách filmu. Komu by ovšem tolerance chyběla, nechť zavře oči a nechá se unášet tam kam chce, naprosto úžasnou hudbou a určitě si to užije stejně. ()

Reklama

Reklama