Reklama

Reklama

Děj Blues Brothers 2000 se odehrává po osmnácti letech, ale zároveň tvoří nepříliš pozměněnou variaci na předchozí příběh. Kapelník a zpěvák Elwood Blues (Dan Aykroyd), jenž se dokáže plně realizovat jen na jevišti, se vrací z vězení a dává dohromady svou starou skupinu Blues Brothers Band. Záhy po propuštění na svobodu se musí ujmout protřelého sirotka a je z různých důvodů pronásledován policií, FBI, ruskou mafií, militantními neofašisty i jeptiškami ze sirotčince. S reorganizovanou skupinou absolvuje úspěšná vystoupení před kentuckými farmáři i před královnou kultu voodoo. Nakonec ovšem opět končí na útěku… Hudební komedie Blues Brothers 2000 je volným pokračováním a zároveň remakem snímku The Blues Brothers z roku 1980, jenž je dodnes nejen ve Spojených státech velmi populární. U nás byl uveden pouze v televizi a na VHS pod názvem Bratři Bluesovi. Režisér John Landis a představitel hlavní role Dan Aykroyd se na druhém díle podíleli také jako scenáristé a spoluproducenti. Museli se ovšem obejít bez Aykroydových hereckých partnerů Johna Belushiho a Johna Candyho, a bez jazzmana Caba Callowaye, kteří hráli v prvním snímku a kteří mezitím zemřeli. Blues Brothers 2000 nabízejí jak přehlídku nejznámějších světových hudebníků ve volně propojených číslech (mj. Erica Claptona, B.B. Kinga, Jimmieho Vaughana či Arethu Franklinovou), tak „anarchistický“ humor (hrdinové se dostávají do střetu výhradně se zástupci institucionalizované moci či organizovaného násilí a zločinu). Zdánlivou nevázanost celého projektu vyvažuje John Landis režijní jistotou, s níž kombinuje poetiku videoklipů s muzikálovou stylizací. Přestože pro ctitele prvního dílu budou Blues Brothers 2000 patrně jen slabší kopií, neméně svéráznému pokračování nelze upřít „šťávu“ jak v hudebních vystoupeních, tak v komediální nadsázce. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

monsieurR 

všechny recenze uživatele

Vtipná, místy až absurdní hudební komedie. Rozhodně doporučuji, skvělá hudba a skvělý humor=návod na podařenou komedii. ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Rock, elektro, hip-hop, dance, drum & bass, breakbeat, metal, trance aj gabber. A teraz aj blues. Áno, tento film dokázal to čo žiadny iný. Naservíruje vám blues v podobe, ktorú nemožno odmietnuť, prihodí kopu humoru, božského Johna Goodmana a akoby to nestačilo, tak aj stovky (a to doslovne!!) na mraky rozbitých aút (policajných :-). A celú plejádu hudobných hviezd. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Ano, je to recyklace prvního dílu, ale ono stejné nejde o nic jinýho než o ty písničky. Rozhodně větší spád jak u jednotky + několik kvalitních efektů alá Ghostbusters. 70% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička? No tak počkat! Dobře, Strejda G si to teď nějak sesumíruje... Za prvé - mám rád Johna Goodmana. A jsem ochoten nekriticky přistupovat ke všemu, kde se tenhle chlápek objeví. Za druhé - mám celkem rád Dana Aykroyda. Přijde mi jako herec s intelektem. Za třetí - je to muzikálová komedie...Takže se tam nejspíš bude zpívat a tančit a bude to taková oddechová pohodička na letní odpoledne. Tak jak to, že mě tenhle film ž-a-l-o-s-t-n-ě nebaví? Už to mám! Koncentrát vyšumělosti, ředěný špetkou otřepanosti - dokonce i na komedii z devadesátých let tu všechno předtím bylo nejmíň tisíckrát. Scénář se asi někde ztratil, hlavně měli spoustu policejních aut, nějaké ty ruské mafiány, pak jeptišky, kluka ze sirotčince, striptérky, Jamese Browna a pár starých šlágrů...a tak si kluci prostě sedli a natočili z toho film. Dokoukáno na čtvrtý pokus, s notnou dávkou masochismu. Příště půjdu raději sjíždět po struhadle do bazénu se slanou vodou. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Jak byla jednička geniální, kvalitativní comeback se ve dvojce prostě nekonal. Scénáristickou bezradnost pouze "podpořily" herecké nic moc výkony, a hlavní tahoun filmu, tedy hudební výplně, kvalitativně nesahaly prvnímu filmu bohužel ani po kotníky. Ať už třeba choreografií, kde se vlastně neobjevilo absolutně nic nového nebo prachobyčejně zajímavého. Charakteristický humor prvních blues brothers navíc vystřídaly nemastné neslané scénky s křečovitou snahou vyvolat na tváři diváka za každou cenu úsměv. U mě tedy neúspěšně. Škoda. Jedna hvězdička za slavné obsazení, co se muzikantů (a zpěváků) týče. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na první díl to fakt sice nemá, působilo to na mě místy krapet utahaně a děje je tady ještě míň než v jedničce, ale jinak jsem spokojený. Pořád mi to přišlo dost vtipné, pár nápadů to má skutečně skvělých (ale taky je tu pár okopírovaných z jedničky) a tvůrci tu jasně dávají najevo, že tu hlavně jde jenom o tu hudbu a bláznivé scénky - a obojí Blues Brothers 2000 zvládá dost dobře. Hlavně ta hudba se mi tu hodně zamlouvala a většina písniček se mi i dost líbila. A navíc je to celé dost příjemné. Takže jo, i přes ty mínusy a to, že se jedná o trochu zbytečně pokračování, to pořád má něco do sebe a líbilo se mi to. 4* ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

The Blues Brothers (1980) originál je veľmi podarená komédia, od tohto pokračovania som čakala tiež dobrú zábavu, ale nevedela som, že to je PARÓDIA. Alebo možno je Blues Brothers 2000 len normálny sequel po 18 rokoch, ale je tak bláznivý, že ja som to jednoducho brala ako paródiu. V úvode som najprv nechápala, prečo mala mníška obrúčku, ale postupne som prišla na to, že v celom filme nedáva nič zmysel, žiadna logika, treba vypnúť mozog. Aretha Franklin si aj tu zaspievala, tentokrát Respect, ale už to nebolo také šmrncové ako v jednotke. Jednotka ma bavila tisíckrát viac. Tu som len krútila hlavou, aj keď musím uznať, niektoré scénky ma fakt pobavili, napr. keď Elwood vyhľadal svojho "brata", chlapec v kufri auta akože v izbe (ešte aj lampa mu tam svietila!), keď sa aj "brat" pridal k Blues Brothers a zopár ďalších. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... nepřetrhli nit, šňůru v jejich případě. Černobílí, nenapodobitelní. Bouráci. Hitmani, baby. Co jim brání, brázdí Státy. Blázní po nich /malý Láďa Hruška, americký Michal Tučný/. :-) V barech bez, na loukách, v luzích. V blůzkách, prosím. Balzám blahý. S plezírem. Spolu basu drží. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Je to prostě čirá láska k hudbě a bluesu zvlášť. Stejně tak je to i jako první díl vtipné a zábavně ujeté. Sice se mi líbily víc jen dvě písničky, ale i tak to blbnutí všech zůčastněných je kouzelné. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Elwood dává (znovu) dohromady Blues Brothers Band a vyráží na "čarodějný" souboj kapel; přitom se jim drží v patách ruští mafiáni i horliví policisté (hromadná bouračka desítek aut opět vtipně přepaluje míru) a stát se může cokoliv, jelikož vetchý dějový nástin svou podřadnost ani nezakrývá. Dan Aykroyd, John Goodman i malý klučina mají STYL(u na rozdávání), ovšem mírně se jim nedostává šťávy; muzikálová čísla na jinak energické songy sem nezapadají úplně homogenně, mnohá z nich dokonce pozůstávají jen z prostých koncertních vystoupení. ()

skinnee 

všechny recenze uživatele

Herci ako Aykroyd a Goodman si okrem ineho zahrali aj vo vela beckovych filmoch, no vdaka tymto dvom ich pozeratelnost stupa. Tak isto dali smrnc aj tejto komedii. Dobra nenarocna odychovka, ktora ako keby bola urobena prave pre dvoch spominanych panov. A ak mate trosku hudobneho citenia tak si oblubite blues aj ked ste mozno onom dovtedy ani nepoculi. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Naprostý bluesový mejdan. Vyjmenovávat zúčastněné legendy je zbytečné, fakt je takový, že kdo u tohodle netančí min. v sedě, je buď barbar nebo člověk bez citu. Neexistuje snad víc sexy a vášnivá hudba než je blues. Bratři milují blues, já miluji blues, tak co řešit. Vůbec se nelekejte stopáže, je naplněná až po okraj. Opět jsou tu honičky, obět jsou tu bouračky a jako bonus ruská mafie a striptýzový klub. Elwood je venku z lochu, znovu zakládá kapelu a vyráží na bandslam do Luisany a to vše v rytmu a v okouzlení náboženství zvaného BLUES... 90% ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Pokracovani skveleho prvniho dilu jsem se bal, ale byl jsem prijemne prekvapen. Pribeh sice o trochu slabsi, ale hudba snad jeste lepsi. Jo, ta rec o gangsta-rapovym pseudosongum byla moc pekna. Ted v 2018 si smrtka vzala uz vetsinu legend. ()

Reklama

Reklama