Reklama

Reklama

Děj Blues Brothers 2000 se odehrává po osmnácti letech, ale zároveň tvoří nepříliš pozměněnou variaci na předchozí příběh. Kapelník a zpěvák Elwood Blues (Dan Aykroyd), jenž se dokáže plně realizovat jen na jevišti, se vrací z vězení a dává dohromady svou starou skupinu Blues Brothers Band. Záhy po propuštění na svobodu se musí ujmout protřelého sirotka a je z různých důvodů pronásledován policií, FBI, ruskou mafií, militantními neofašisty i jeptiškami ze sirotčince. S reorganizovanou skupinou absolvuje úspěšná vystoupení před kentuckými farmáři i před královnou kultu voodoo. Nakonec ovšem opět končí na útěku… Hudební komedie Blues Brothers 2000 je volným pokračováním a zároveň remakem snímku The Blues Brothers z roku 1980, jenž je dodnes nejen ve Spojených státech velmi populární. U nás byl uveden pouze v televizi a na VHS pod názvem Bratři Bluesovi. Režisér John Landis a představitel hlavní role Dan Aykroyd se na druhém díle podíleli také jako scenáristé a spoluproducenti. Museli se ovšem obejít bez Aykroydových hereckých partnerů Johna Belushiho a Johna Candyho, a bez jazzmana Caba Callowaye, kteří hráli v prvním snímku a kteří mezitím zemřeli. Blues Brothers 2000 nabízejí jak přehlídku nejznámějších světových hudebníků ve volně propojených číslech (mj. Erica Claptona, B.B. Kinga, Jimmieho Vaughana či Arethu Franklinovou), tak „anarchistický“ humor (hrdinové se dostávají do střetu výhradně se zástupci institucionalizované moci či organizovaného násilí a zločinu). Zdánlivou nevázanost celého projektu vyvažuje John Landis režijní jistotou, s níž kombinuje poetiku videoklipů s muzikálovou stylizací. Přestože pro ctitele prvního dílu budou Blues Brothers 2000 patrně jen slabší kopií, neméně svéráznému pokračování nelze upřít „šťávu“ jak v hudebních vystoupeních, tak v komediální nadsázce. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Něrpa 

všechny recenze uživatele

Všichni mladí musí vidět tento film, jinak jim nezůstane nic jiného než digitální technorytmy, syntetizovaný zvuk, pseudopísničky násilnického gangsterského rapu, acid pop a přeslazené, bezduché břečky. Film bych viděl za 3*, ale díky hudbě nemohu jinak než za 5*. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Druhýkrát to už proste nebolo ono....občas prišiel náhodný vtipný moment či absurdita, no bolo ich primálo. Snaha zreplikovať podobný feeling a energiu z jednotky po takmer 20 rokoch veľmi nevyšla, i keď snaha tu bola (aspoň hudba stále stála za pozretie/počutie). ()

Chema4 

všechny recenze uživatele

Je to sračka, ale čakal som to. Už jednotku som pomerne dosť zkritizoval možno aj preto som musel sám seba velmi dlho prehovárať aby som si pustil sequel The Blues Brothers a ako to dopadlo ? Prvej vyzdvihnem to čo sa podarilo a to bol vynikajúci soundtrack a taká ta šťastná nálada ktora z filmu cely čas vyžaruje.Naopak humor ktory bol v tomto filme mi vobec nesadol nezasmial som sa ani raz, nepomohlo tomu ani niektore fantazmagoricke wtf scény ale keby mam po ruke travu tak by ma to možno chytilo. Ak čakáte neaky píbeh tak ste na omyle pretože príbeh je taky istý ako v jednotke, človek by povedal že je to skor remake ako sequel. 54%/2*/ ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Dvojka už nefunguje tak, jako fungovala jednička. A není to proto, že by šlo v podstatě o stejný námět, jenom trochu jinak vyprávěný, ale o to, ač mám Goodmana moc rád, že tahle role mu nesedla a John Belushi prostě chybí (jedničku táhl především on). Snaha o bombastičtější scény vyšla veskrze naprázdno (několik momentů stálo za to, třeba "vrakoviště" aut po honičce na dálnici), protože ani o tom jednička nebyla. Chyběla prostě jasnější příběhová linka a chemie mezi duem hlavních protagonistů. Koukat a bavit se u toho však dá, to beze sporu. ()

merer 

všechny recenze uživatele

Tak si jděte. Ale pamatujte si: Když teď odejdete, zradíte svoje schopnosti, svoje poslání... a nenecháte mládeži nic než digitální technorytmy, syntetizovaný zvuk, pseudopísničky násilnického gangsterského rapu, acid pop a přeslazené, bezduché břečky. Jestli odejdete, vzdáte se odkazu takových velikánů jako... Robert Johnson, Muddy Waters, Willie Dixon, Jimmy Reed, Memphis Slim, Blind Boy Fuller, Louis Jordan, Little Walter, Big Walter. Jestli odejdete, sfouknete tenký plamínek blues, rhythm a blues a soulu. A až ten plamínek dohoří, zhasne světlo světa, protože hudba, která hýbala lidstvem po sedm desetiletí, uvadne a zahyne nedostatkem péče. ()

sarkadc 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla herečka, tak bych přesně v takovém filmu chtěla hrát. Goodman je bůh a song Looking for a Fox je moje hymna. ()

zvolsi 

všechny recenze uživatele

Zase jednou sem dostal chuť si tento kousek pustit a tak to sem doplním. Pro normálního diváka asi průměrná komedie se slabším scénářem a nic moc hereckými výkony, ale pro posluchače blues, soul, funky a rnb to musí být zážitek. Hudba je úžasná, Jon Goodman velice příjemně překvapil. Většina ostatních jsou hudebníci, takže se slabší herectví dá odpustit. Já osobně si užil hlavně konec a Erykah Badu. O tom kdo všechno stál při závěrečné soutěži na pódiu se tu rozepisovat nebudu, ale vidět tyhle mistry svého řemesla pohromadě se jen tak nepoštěstí a rozhodně to stojí za to. Proto velice rád přehlédnu slaboduchý scénář o který tu stejnak vlastně ani nejde. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Blues brothers dávajú znova dohromady kapelu. Teda vlastne už len Elwood pretože John Belushi aka Jake Blues to už má za sebou. Jeho úlohu preberá nevlastný brat Cabel, ktorý je napotvoru šerifom. K Elwoodovi sa ešte prilepí chlapec Buster, ktorý je sirota a jazda prerušovaná hudobnými vystúpeniami sa môže začať. Dej je s malými zmenami jednotka ako cez kopirák. Ale to nevadí, lebo je to rovnako dobrá zábava. Takže tu máme zbesilé automobilové naháňačky s mafiánmi aj policajtami, hromadné havárie, suchý humor a množstvo skvelých hudobníkov. ()

Thelonius 

všechny recenze uživatele

Výrazne slabší dieľ ako jednička. John Goodman jednoducho nie je John Belushi a celé sa to tiahne oveľa mainstreamovejším smerom. Je škoda, že dvojka Akroyd / Landis nedokázala vytvoriť dôstojného nástupcu, no ak sa človek dokáže odpútať od jedničky tak zistíme, že "dvetisícka" je stále výborný film. ()

Wroclav 

všechny recenze uživatele

Nejlepší hudební komedie co znám, první půlku se ještě tvůrci krotili, ale pak se mi zdálo, že se zhulili či co a natočili spoustu zcela absurdních gagů, které těžko může brát někdo vážně. Navíc skvělá hudba: jednoznašných 5* ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Taková nic moc komedie, u které jsem se kupodivu (sám se tomu divím) začal zhruba od poloviny i bavit. Scénář i režie tedy nic moc, ovšem vše zachraňuje skvělá hudba. Bez ní by to bylo stěží tak na 50%, takto dávám 70%. Krásná scéna byla s těmi mraky a kostrami koní. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Nie je to tak dobré ako jednotka, má to proste jednu riadnu chybu. Chýba tam John Belushi. Teda nie žeby sa John Goodman poriadne nesnažil, ale už to nie je ono. Krpec Buster je tiež zvláštnou voľbou, ale prekusnúť sa to dalo. A inak? Dej v pohode, poenta ukradnutá z jednotky, opäť hromada dobrej hudby, kopec špecifických vípkov a tá kapela na konci (Clapton, B. B. King, Steve Winwood, Jimie Vaughan, Paul Shaffer, atď.), tak to bola sila. Tentokrát neonacistov vystriedali nejakí militantní magori, Elwooda a jeho partu naháňa iná partia policajtov, dokonca aj ruská mafia a zábavnejšie "plníme božie poslanie" vystriedalo trochu uletenejšie"cesty božie sú nevyspatateľné". Za mňa pohoda, výborná komédia istého druhu, ktorý nie každému sadne ()

___Tuco 

všechny recenze uživatele

užival sem si skvělou hudbu, které je zde na rozdíl od jedničky myslím více a je dána více do popředí a tešil se na závěrečnou šou, která nezklamala. A ty távěrečný hudebn titulky - skvělá enciklopedie bluesový ameriky roku 2000 ()

Reklama

Reklama