Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v odlehlé části Ruska zaujme mobilní odpalovací rampa s raketou SS-50 palebné postavení, rozhodne americká vláda vyslat na místo tým špičkových agentů, kteří by ji zneškodnili. Je rozhodnuto vyslat současně dva agenty, zcela postradatelné a nic netušící, kteří mají upoutat pozornost sovětské kontrarozvědky. Vybráni jsou poněkud roztržitý šifrant Austin Milbarger a sebevědomý Emmett Fitz-Hume, kteří se dokázali ztrapnit už během kvalifikačních testů. V domnění, že uspěli a jsou na prahu úžasné kariéry, podrobí se náročnému výcviku. Nakonec jsou shozeni na území Afghánistánu, kde okamžitě padnou do rukou ruských agentů. Bystrý a vzdělaný Austin odhalí léčku a oběma se podaří uprchnout, ovšem jen proto, aby padli do rukou afghánských mudžáhidů. Během dalších bláznivých dobrodružství zjistí, jaký byl vlastně jejich úkol, ale navíc se po smrti jednoho z agentů nečekaně stanou jedinou nadějí na záchranu světa... (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Prdlé komedie osmdesátek v podání Ch. Chaseho se mi vždycky moc líbily. Nejlepší je asi Bláznivá dovolená a jiné výlety a dovelené s bláznivou rodinkou. Špioni taky nejsou špatní, i když začátek trochu pokulhává a konec vlastně taky. Ale prostřední část, hlavně vojenský výcvik, je parádní. A taky ten kožich s různými ocásky, ten chci! ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Jsou postradatelní a loutkami ve vysoké zpravodajské hře a o kom je vlastně řeč. No přeci o bezvýznamném úředníčkovi ministerstva zahraničí Emmettu Fitz-Humeovi (Chevy Chase), co spí se svou šéfovou a zakřiknutém pracovníku Pentagonu šifrantovi Austinu Millbargeovi (Dan Aykroyd), po kterém se vozí jeho nadřízený z námořnictva. Jejich životní cesty se protnou u zkoušky k tajné službě, protože ty se jim trochu víc nepovedou a chlapci na sebe upozorní, jak se říká negativní reklama taky reklama. Ve stejné době totiž hledají špičky tajné služby dvě odepsatelné položky. Po zdárném absolvováni armádního rychlo výcviku přežití jsou naši hrdinové shozeni na padáku do pákistánského pohraničí a jejich nebezpečná pouť za světový mír může začít. Jejich dobrodružství je zavede až to SSSR a společně s opravdovou agentkou Karen Boyer (Donna Dixon)musí čelit po zuby ozbrojeným sovětským pohraničníkům a nechybí ani nebezpeční agenti KGB, ale je přeci nic nezadrží od jejich cíle, zdárně splnit náročnou misi. Přímočará lehce naivní komedie, která jde jednoznačně za svým cílem pobavit diváka a to se jí hlavně i vcelku daří. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

I přes dobré osmdesátkové obsazení jsem byl překvapený, jak stupidní a nevtipná tahle komedie byla. Reference přitom byly docela pozitivní a tak jsem neváhal si tento film pustit. Zklamání bylo opravdu velké, protože jsem se za celou dobu nedočkal jediného podařeného vtipu a ani scénář nestál za nic. 40% ()

Mort09 

všechny recenze uživatele

Dobrá komedie, parodující špiónské filmy z dob Studené války. Scénář i většina vtipů se drží zaběhnutého konceptu doby, ve které byli Špioni natočeni. Dva trotlíci zachrání čirou náhodou svět, to ale neubírá nic na skvělém humoru, ba naopak, i moderní komedie by se mohli inspirovat, osvědčenými schématy, místo hromady nesmyslů, které obsahují. 70% ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Chevyho Chase, a tady se skutečně vyblbnul. Svého parťáka Dana Aykroyda jednoznačně zastiňuje. Chevyho tady nezvykle dabuje Heřmánek, a ačkoliv jej mám moc rád, zrovna na Chevyho se víc hodí Oliva. Nejlepší scény jsou k vidění v rámci výcviku agentů, to je úplně jak v Monty Pythons. Ke konci už trochu dochází dech a nápady, ale z filmu tak moc čiší dobrá nálada a chuť dívat se na život s nadhledem, že čtyři hvězdičky si film rozhodně zaslouží. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Dan Aykroyd řekně ruskému agentovi: "Chem men'she znaesh', tem lushche." Význam věty v překladu je: „Čím méně víš, tím lépe“. (HellFire)
  • Film byl inspirován slavnými road movies Boba Hopa a Binga Crosbyho, což vysvětluje cameo Boba Hopa. Těchto necelých 30 vteřin je posledním momentem, kdy se Hope objevil na filmovém plátně. (HellFire)
  • Titulní píseň se stejnojmenným názvem složil a nazpíval Paul McCartney. (kosticka7)

Reklama

Reklama