Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Minifilm k veleúspešnému hitu Michaela Jacksona sa považuje za prvý videoklip natočný cinematickým prístupom a ako v prvom sa tu vyskytujú herecké pasáže takže akoby sme sa nepozerali na klip ale na krátky filmový muzikál. Thriller v 90tych rokoch vyhral cenu MTV za najlepší klip a dodnes je jedným z najoceňovanejších videoklipov vôbec. (JohnFarst)

(více)

Recenze (156)

Hnedoocko 

všechny recenze uživatele

Tuhle klasiku musí znát snad úplně každý. Nezapomenutelný hit, při jehož zaznění si téměř každý pobrukuje a vybaví si choreografii zombieků. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

jak rozloží skladbu a přeskupí ji, aby jim tam narativně zapadala...jak jsou tam ty tři roviny vyprávění...včetně odkazu na padesátý léta a brakovou, kaširovanou estetiku, se kterou to záměrně pracuje...skvělý taneční sestavy...efektní a zároveň výrazový...a jak používaj červenou barvu...a ten luxusní jeřábovej záběr na východ z kina...hutný, agresivní, moderní...lidi se z toho tehdy museli zechcat... ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

http://youtu.be/sOnqjkJTMaA skvělá hudba, skvělé masky, prostě SKVĚLÉ. Thriller stál 500.000 USD, což byla pro hudební klip rekordní částka. Tehdejší maxima se pohybovala kolem 100.000 USD za klip. Film byl pro domácí videa vydán pod názvem The Making Of Michael Jackson's Thriller a stal se nejprodávanější hudební VHS. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Legedární song + král popu + špičková choreografie + famózní hrůzrostrašná atmosféra + vtip = ***** THRIIIILLEEEEEER P.S. A. a I. - laťku jste si nasadily hooodně vysoko! ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Osobne nepovažujem tento videoklip (resp. videofilm s prvkami hororového muzikálu) za ten najlepší, ako to MTV ohodnotila, ale úplne chápem to, aký radikálny vplyv na tvorbu hudobných videí ním Michael Jackson dosiahol... Billie Jean je aj tak jedinou a najlepšou pesničkou od neho, ktorá si zaslúži viac pozornosti. :o) R.I.P. ()

davidek 

všechny recenze uživatele

Michael Jackson byl vždy maximalista a i můj taneční idol. Neberu momentální zjev a problémy - tehdy to bylo něco!!!! ()

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Majklovy kreace mě pobavily, o tom žádná, a souhlasím, že Thriller je vyjímečný počin. Nesouhlasím jen s verdiktem, že Thriller je tatínkem všech videoklipů, poněvadž tím je videoklip k písni Bohemian Rhapsody od Queenů. Toť vše. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Jacksonovu hudbu jsem sice nikdy nemusela, ale tohle je naprosto nepřekonatelná záležitost, a navíc ve své době pekelně novátorská. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Tohle musel vidět každý, ve své době to byla pecka mezi všemi videoklipy. A i teď je to fajn podívaná a s pořád dobrou muzikou. 90% ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Když už doporučit klip, tak rovnou takový, který má filmové kvality, dokázal posunout hranice hudebního videa o level výš a etabloval pro formát videoklipů zcela nová pravidla. Inu, kdo tehdy za oceánem nesledoval MTV, jako by nebyl. Ač jsem duší metalista a fanda chladné industriální hudby, tak nemohu Jacksonovi upřít vizionářského ducha a smysl pro perfekcionismus. Angažovat pro videoklip k titulní skladbě nejprodávanějšího alba všech dob režiséra převážně hororových filmů, byl geniální tah. Tehdy velice neotřelý nápad uchopil režisér John Landis (Americký vlkodlak v Londýně 1981) za správný konec. Nehledě na to, že se v osmdesátých letech nacházel ve výborné tvůrčí formě. Vznikla tak čtrnáctiminutová pocta hororovým filmům, postavená na geniální taneční kreaci, nápadité kameře, velice zdařilých maskách a praktických efektech. Legenda říká, že John Landis se roku 1983 nacházel v Londýně, když mu z USA ve dvě v noci volal fanoušek hororových filmů Michael Jackson, který jaksi zapomněl na časový posun. Rozespalý režisér potvrdil, že skoro rok starou skladbu zná, ačkoliv ji nikdy neslyšel. Na nabídku kývl ovšem na oplátku požadoval, aby hudební video mohl pojmout v rovině malého filmu. Jackson nadšeně souhlasil a začalo přepisování hudebních dějin. Výsledný čtrnáct minut trvající film navždy změnil podobu hudebních videí. V důsledku ale dosáhl i na daleko vyšší metu, jelikož přesáhl rámec „pouhého“ videoklipu a stal se kulturním fenoménem. Jestliže počátkem osmdesátých let byla tvorba hudebních videoklipů záležitostí malých domácích průmyslů (především v Británii a USA), Thriller vše přetavil v plnohodnotný byznys, který interpretovi může zajistit daleko vyšší prodeje hudebních nosičů. Thriller rovněž zasáhl do průmyslu s VHS distribucí, protože fanoušci odmítali sedět u televizorů a čekat až se jejich milované video znovu objeví.  Thriller byl tedy v důsledku prvním hudebním videoklipem vydaným na oficiální VHS kazetě a rovněž díky němu vznikl dokumentární subžánr „making of“, mapujících vznik konkrétních (nejen) hudebních videí. Slavný videoklip navždy zpečetil reputaci MTV jako nové kulturní síly a spustil lavinovou revoluci v produkci hudebních videí. PS: Z Michaela měnícího se ve vlkodlaka uprostřed temného lesa, jde opravdu strach 🙂 ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nikomu nesdělím nic nového a jiného,než co každý očekává a již dávno ví : nejlepší videoklip všech dob! ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Najkultovejší a najslávnejší hudobný videoklip všetkých čias. A zrejme právom. Na dobu v ktorej bol natáčaný je to veľmi kvalitný a moderný kúsok. Veď aj stál nemalé peniaze. Ale kto iný by si to mohol v roku 1983 dovoliť, keď nie Michael - KING OF POP!! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo vidět tu videoklip, ale když už tu je - samozřejmě za pět. Je to naprostá klasika a jeden z těch vzácných klipů, které jsou o něčem, mají příběh a to ještě naprosto skvělý, se skvělými maskami a úžasnými tanečními sekvencemi (ale to je u Michaela normální). Jen ta písnička mi přišla slabší, Michael měl mnohem lepší hitové zářezy. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Michael v nejlepších letech, moc mu to slušelo, dobře zpívalo a ikdyž jeho hudba není můj šálek kafe, tak ale ten klip¨je něco úžasného, ve své době něco vyjímečného. A stále, i po těch letech, výborná, poctivá práce. ()

Reklama

Reklama