Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když seržant Dave Bannion (Glenn Ford) vyšetřuje překvapivou sebevraždu jednoho ze svých kolegů, naráží na jisté nejasnosti. Mrtvý zřejmě pracoval pro Mikea Laganu (Alexander Scourby): zkorumpovaného šefa městské správy - a jak se Dave domnívá - zároveň hlavu městské mafie. Když seržantovi začnou klást do cesty překážky i jeho nadřízení, pustí se do případu s o to větší vervou... Podle novinového seriálu Williama McGiverna. (Pohrobek)

(více)

Recenze (65)

POMO 

všechny recenze uživatele

Delikátne krimi o poldovi, ktorý sa odváži zničiť špičky mafiánskeho syndikátu, napojené na politiku. Inteligentne napísané, rýchlo, miestami až skratkovito dynamicky vyrozprávané, výborne obsadené. Niet divu, že film urobil z Glenna Forda hviezdu. Jeho ľudsky sympatický, ale v polohe pomstiteľa striktný a nekompromisný hrdina je vyváženým protipólom odpudzujúcich, úzkosť vzbudzujúcich gangstrov. Stret ich svetov diváka priklincuje do sedačky. Zasadenie rôznorodých ženských postáv do príbehu - od milej manželky, cez zlatokopeckú mršiu vdovu až po mučednícke "spoločnice" (z ktorých jedna zohrá v príbehu kľúčovú rolu) - je taktiež chirurgicky presné. Hollywoodsky majstrštyk, ktorý má z novších filmov tematicky najbližšie napríklad k Odplate Briana Helgelanda. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Příběhově hodně mělký noir, který drží nad vodou jen několik jednotlivostí. Tou hlavní je neuvěřitelně cool postava násilnického Lee Marvina, který si libuje v mučení opačného pohlaví a disponuje luxusní milenkou s tvářičkou Scarlett Johansson. Jinak je to smršť nudných monologů, zarputile se tvářící postavy a dosti jalová cesta za pomstou. Lang si měl alespoň uvědomit, že když střelíte do skla, zůstanou vám z něj střepy. Těch pár opařených ksichtů to pak k nadprůměru už opravdu nevytáhne... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sám proti všem. A tentokrát to bude osobní. Který americký režisér by si dovolil zatáhnout do světa zločinu rodinu? Narušení bezpečí domova, jenž zároveň představuje lehkou parodií spořádané americké domácnosti padesátých let, už lze považovat za dost pádnou příčinu blbé nálady. Glenn Forda má takové charisma, že by ani nemusel moc hrát. Jeho naštvaný správňák, vstupující na území těch nesprávných, je nekompromisní, ale zdaleka ne tolik jako Lee Marvin. Ten je ve své první větší roli coby Vince Stone stejně příjemný jako kůže poleptaná kyselinou. Nejvíc si od něj vytrpí ženy, jimž je ubližováno s podivnou samozřejmostí, ale týkat se stejné násilí mužů, nebude tolik šokovat. Lang režíruje s mistrovskou věcností, příběh nezatěžuje sentimentem (strohý střih po výbuchu auta), neříká víc, než potřebujeme vědět a na vizuální rovině chytře pracuje s kontrastem vina/nevinnost (Debbyina „rozpůlená” tvář). Drsné, jasné, sympaticky krátké. Noir jak se sluší. 90% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Noiry Fritze Langa jsou rozhodně těmi z nejlepších, což potvrzuje i Velký zátah. Zkorumpovaná státní správa, neochotní a podplacení policejní důstojníci a hrdina, který se musí uchylovat k ilegálním metodám. Pesimistické ražení příběhu je zesíleno kamerou, ponechávající postavy vesměs v polostínu, a přímým příběhem, který se příliš neohlíží na podružnosti. Skvělé je i herecké osazenstvo. Glenn Ford jako jasný, odhodlaný hrdina, který se musí zasadit o právo, ač ho to stojí skoro vše, co miloval. Lee Marvin jako psychopatický zabiják - jeho opaření vlastní milenky je jednou z nejbrutálnějších scén filmu noir jako takového. Jenom od pohledu hnusný Dan Seymour nedostal tentokrát svoji ultra-hnusnou (Mít a nemít, Key Largo) roli, nýbrž výborně ztvárnil zbabělce od přírody. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně napínavé krimi s postavami, které působí živě i dnes. Hrozně mě bavily scény s manželkou nebo s Debbie. Glenn Ford je dobrej a všechny tam stírá drsnejma cynickejma hláškama tvrdýho chlapa. Fakt parádní práce. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní, horký kafe do ksichtu hned 2x a moje jediná výtka směřuje k obsazení hlavní role detektiva odvážně na stopě k odhalení zločineckých bossů a policejní korupce. Nevím, Glenn Ford u mě prostě není to eso s potřebnou aurou charisma... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem to tak vnímala jen já, ale Dave působil, že se stále trochu usmívá. Představovala bych si drsnějšího a smutnějšího poldu. Musím se na Glenna podívat ještě v nějakém jiném filmu. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Závěrečný rozhovor s Bannionem a Debby je to nejkrásnější, co jsem od Fritze Langa viděl. Esence romantiky a krutosti. A o tom jak dobro zvítězí nad zlem. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Znovu a zase nářez jako hrom. Nejlepší Langův noir a vedle Kida nejsilnější zážitek z LFŠ 2010. Gloria Grahame na velkém plátně vypadá božsky. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Až příliš černobílý noir v každém slova smyslu. Hrdina je ze začátku vykreslen až nesnesitelně kladně a zidealizovaně, i proto se během vyšetřování chová jako slon v porcelánu, a to ještě dřív, než pro to má osobní důvody. Druhá polovina spraví chuť, na úplně čistý štít je ale příliš pozdě. Na Langa dost slabé a škrobené. 3 a 1/2 ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Ti, co Hitchcocka podceňují, by si ho měli zopakovat a rovnou si jednu lísknout :o) Hitch je king. A jo, Lang je dobrý. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

The Big Heat je esencí hard-boiled kriminálky. Idealismus nezlomného hrdiny bojujícího proti všemocnému zlu v celé své romantické kráse - a tragice. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre napísané a výborne zahrané postavy v dobrom príbehu. Ale celé je to na mňa strašne hŕŕŕŕ. Chýbala mi atmosféra a na to, že to robil režisér Langovho kalibru mi to prišlo aj prekvapivo štandardne natočené. Výborná žánrovka a film ktorý sa patrí vidieť ale pravdu povediac... čakal som viac. Mnohé vylepšuje perfektná záverečná tretina ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých noir filmů, u něhož si brzo získáte sympatie hlavního hrdiny a zápletka vás vtáhne do děje. Nechybí tu ani emotivnější scéna s výbuchem auta a následkem tohoto gangsterského činu. Glenn Ford je v roli Banniona skvělý, stejně jako Lee Marvin v záporné roli. Jednou ze scén, které utkví v paměti diváka je jistě ta s konvicí kávy či finální střet dobra a zla - zákona a zločinu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Poctivé řemeslo, ale bez nějakého stylistického přesahu, které svým filmům uměli dodat Hitch nebo Billy Wilder (a sám Lang v tom jindy také nezaostává). Díky správně dravému tempu a výrazným, rozumně motivovaným aktérům však zřejmě absolutně stěžejní prototyp krvavých příběhů o soukromé pomstě, které má Hollywood dodnes tuze rád. Glenn Ford je příkladně charismatický bijec a Gloria Grahame nezapomenutelně nesvázaná femme fatale. 85% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Posledný spravodlivý policajt v meste sa rozhodne odhaliť prepojenia gangstrov a politikov, na čo začne doplácať. Fajnová noirovka so všetkými základnými atribútmi, ktoré človek od žánru čaká, ale faktom je, že vyšetrovanie nepatrí k najzáživnejším a všetko v Big Heat sme videli inde lepšie podané. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Jen 3* proto, že děj je neuvěřitelně přímočarý. Je to asi jediná věc, kterou bych vytknul, ale zcela zásadní. Hudba nečekaně veselá, určitá malá dávka napětí přítomná je, nebo spíš dramatičnosti několika scén. Ale od detektivky očekávám řešení záhady, překvapení, že půjde do hloubky; tady je záhada „rozkryta“ záhy; říkal jsem si, že teď přijde komplikované sbírání důkazů, donucení záporáků k doznání; ale ono ne, děj se prostě bez větších zádrhelů doklouže do finále. Ale znovu zdůrazňuju, jinak to vůběc není špatný snímek. # [viděno: monitor, sluchátka] # příběh 6 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 5 ()

Reklama

Reklama