Reklama

Reklama

Lancaster Skies

  • Velká Británie Our Shining Sword (pracovní název)

Obsahy(1)

Děj filmu nás přenáší do roku 1944 na leteckou základnu těžkých bombardérů RAF. Kapitán Douglas Miller přichází na základnu doplnit jednu z bombardovacích osádek. Ta přišla při poslední misi o svého oblíbeného velitele a nově příchozího velitele letounu, který navíc vyžaduje salutování a chová se velice samotářsky, přijímá velmi nelibě. Jelikož byl letoun při posledním náletu poškozen, jsou letci na několik dní upoutáni k zemi. Miller má tak možnost poznat své muže mnohem blíže a oni zase jej. Další nálet na Německo se již připravuje a je nezbytné, aby při něm osádka čtyřmotorového Avro Lancasteru fungovala naprosto bezchybně jako jeden muž... (Big Bear)

(více)

Recenze (9)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já jsem byl spokojen. Ano, nebyl to velkofilm, chyběl tomu větší rozpočet. O to větší bylo nadšení tvůrců a snaha natočit poctivý válečný film o mladých mužích, kteří své životy nasazovali za lepší a svobodný svět. Źivotnost osádky těžkého bombardéru v těch dobách byla jen pár misí a ti kluci to dobře věděli... Už jen za tu poctu si film zaslouží lepší hodnocení. Ať si kdo chce co chce říká, nálety Německu zlomily vaz ať už se jednalo o těžké strategické denní nálety 8th USAAF nebo ty noční RAF. A o nich je tento film. Díky němu máme možnost poznat jaký byl život na letecké základně těžkých Lancasterů i mimo ni ve chvílích volna a odpočinku. Klidně bych film srovnal s našimi Nebeskými jezdci, jen s tím rozdílem, že naše 311. používala dvomotorové Wellingtony. Tady jsme také ve válečných letech o poznání dále. V té době (1944) už Britové měli skutečné mocné ničitele Třetí říše. Těžké čtyřmotorové Halifaxy a Avro Lancastery. Když ve filmu startovali jeden za druhým, vypadaly jak nějací draci, probuzení ze svých slují s hukotem se ženoucí noční oblouhou aby ty troufalce, kteří je probudili sežehli pekelným ohněm z jejich útrob... O kontejnerech s fosforem, který prakticky nešel uhasit jsem slyšel vyprávět od jednoho Němce pamětníka a i v dnešní době se při vyprávění zachvěl... Specialitou Lancasterů bylo nesení jen jedné jediné pumy, která se jmenovala blockbuster a byla schopná zrušit velký kus ulice naráz... Ano, jak jsem říkal. Není to Pearl Harbor, není to Memfiská kráska a nemělo to rozpočet srovnatelný s ročním rozpočtem ČR. Přesto to bylo solidně natočeno, herci sympatičtí a uvěřitelní. Ve filmu bylo minimum chyb, vytkl bych jen při startu střelce sedící ve věžích a nefotografování cíle po odhozu pum... To je ale detail. Aby tomu dal tady někdo odpad, to svědčí nejen o obrovské neúctě, ale i o neznalosti tématu. Dotyčným doporučuji pustit si Ramba nebo něco s Árnym či s Chuck Norrisem ... ! Dávám za 4 kreslené obrázky z komixu Rytíři nebes... * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Strach, zoufalství a řev motorů vzrušení v této nízkorozpočtové pohádce z období druhé světové války chybí.Ta vojanda mi byla sympatická. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o životě posádek bombardovacích letadel za druhé světové války - takto film funguje. Rozhodně není akční, velmi málo je válečný. Jako sonda o životě v tlaku je precizní. Co zklamává, je samotný úvod, ve kterém člověk o 51 let starším Nebeským jezdců mnohem víc věřil, že se dívá na skutečná letadla a záběry náletu. Škoda, že nebyl čas a peníze vytvořit toto uvěřitelněji. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Náhled za kulisy velkolepých leteckých soubojů s ohraným motivem upjatého důstojníka, který postupně nachází se svým mužstvem společnou řeč. Když se to tak vezme kolem a kolem, tak na podobné téma toho zase tolik nevzniklo. Problém je, že Burn nemá schopnost vtisknout postavám nějaký psychologický profil, což je při podobném námětu docela problém. Výjimku tvoří ústřední dvojice, ale ta je zase příliš šablonovitá. Částečně to zachraňují neokoukaní solidní herci, ale ti to s přivřenýma očima tahají maximálně na průměr. Samostatnou kapitolou jsou pak záběry z náletů, které tu snad raději ani být neměly. 50% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod musím napísať, že v tomto filme maximálne absentoval dôvod vnútorných a psychologických bojov premiestneného nového pilota k letke Lancastrov. Až takmer na konci sme sa dozvedeli, že išlo o smútok nad smrťou jeho brata. V skutočnosti som si myslel, že stále sa jedná o skoky do pilotovej mladosti až v závere som si uvedomil, že sa jednalo o jeho brata aj keď aj jeho smrť bola z filmu vynechaná. Ide síce o vojnový film z veľmi málo bojovými efektmi, ale postavy nám dávajú skutočný pocit, aký by bol život počas vojny. Nemyslím na časté stretnutia v krčmách so ženami ale ich pocit strachu a ako sa s týmto strachom dokázali vyrovnávať. A to bola realita druhej svetovej vojny, ktorú sa tento film snažil zobraziť. Film rozpráva príbeh pilota Spitfire poručíka Douglasa Millera, ktorý je premiestnený k letke bombardérov Lancaster, kde má nahradiť pilota, ktorý bol zabitý pri poslednej bojovej akcii. V letke musí nahradiť skúseného člena posádky váženého a rešpektovaného pilota. Musí si získať osádku lietadla na svoju stranu, musí si získať ich dôveru a prekonať svoju minulosť. Táto osádka to zúfalo potrebuje, pripravuje sa ich prvý let nad Nemecko a kapitán lietadla musí preukázať svoje schopnosti. ()

Etrox49 odpad!

všechny recenze uživatele

Vojnová (letecká!) dráma, venovaná 55-tisícom padlých letcov RAF, ktorí za okolností, kedy sa zastavuje rozum aj dych, podnikali adrenalínom a rizikom prešpikované nočné nálety na Nemecko, sa z 90% odohráva na zemi a to tlachaním, vzlykaním a čučaním do blba, v prostredí kasární a rôznych putík. Čo je najtragickejšie, film nemá najmenšiu ambíciu zakrývať, že je sklepnutý prvoplánovo a lacno. Nie je to dramatické, nie je to komorné, nie je to ani psychologické. Je to len ostudné fiasko netalentovaného, súkromnou filmárskou školou vyflusnutého "multiumelca" a zasrana, Calluma Burna, ktorý si miesto tvorby na YouTube ukusol z príliš posvätného koláča a rovno sa v tej pohrome pasoval aj za scenáristu, producenta ci editora. Vo filme nie je jediná postava, o ktorú by mal divák dôvod zavadiť a zaujímať sa o jej príbeh. Nočné letecké scény (pozn.: dohromady asi 15 minút) sú lacné štúdiovky, kde si tvorcovia absolútne nelámu hlavu s nejakým navodením reality. Gro sa odohráva pred čiernošedým plátnom a statické, počítačom nakopírované Lancastery sú ťarbavo posúvané vyššie a nižšie. Pri zásahu padajú identickým spôsobom, za identického zvuku a v prevedení, ktoré by bolo kvalitou neprijateľné už v 70. rokoch. Na viacerých miestach si pozornejší divák chtiac-nechtiac všimne vykrádačky z filmov ako Bitka o Britániu či Memphis Belle. Rovnakú prácu si Mr. Burn dal aj so scénami pokojnejšieho charakteru, napr. v hospode plnej ľudí je hrobové ticho - nehrá hudba, necinkajú poháre, ľudia nerozprávajú takže pokiaľ by si náhodou vzadu za barom usrala myš, divák vykríkne z preľaknutia. Nemá cenu sa ďalej rozpisovať, tento film je nekonečný, hodinu a pol trvajúci balast, ktorý neponúka zhola nič, vonkoncom nie je poctou skutočným hrdinom. Odpad a tvůrčí samovražda Calluma Burna! ()

vonBahnhof 

všechny recenze uživatele

Masívne bombardovanie miest a pozemných cieľov vo WW2 malo paradoxne na oboch stranách za následok zvýšenie morálky civilistov a zamestnancov fabrík a rozptýlenie zbrojného priemyslu v teréne. Vojenskí analytici sa zhodujú, že toto bombardovanie bol úplný taktický omyl. To je hľadisko, z ktorého si posádky bombardérov zaslúžia nie dvojnásobné, ale trojnásobné pocty. Takže neviem, či je v poriadku odpúšťať tvorcom takejto filmovej pocty všetky kľúčové nedostatky: nízky rozpočet, neprítomnosť lietadiel, minimálnu snahu zachytiť pocit z letiacej klietky, ktorá je v podstate z papiera a naložena výbušninami; popliesť vzťah diváka ku posádke bomberdéru zrazením malého chlapca autom, snahu interpretovať zážitky príslušníkov vzdušných síl dejom, ktorý je na 96% pozemný, keď celý ten des spočíva v tom, že nalietate stovky hodín v plechovke, ktorá sa každý krát vracia domov deravá a krvavá zvnútra a máte to 50 / 50. Vo filme je to samé chodenie po chodbách v uniforme, smutné sedienie na posteli, smutné sedenie v krčme, zavzdušnené pohľady, ticho a letecká základňa v ktorej parkuje 1 bombardér. To proste radšej uložiť peniaze na terminovaný vklad a počkať s filmom na rok 2025. ()

woody.birch 

všechny recenze uživatele

Film bez začátku, sředu i konce. Úplně špatný film to není. jenže vypravění o tom, jak se chlastá na základně, na dobrý film nestačí. ()

Reklama

Reklama