Reklama

Reklama

Spitfire

  • Velká Británie Spitfire (více)
Trailer
Velká Británie, 2018, 99 min

Obsahy(1)

Říkalo se, že je to učiněná krása. Jenže tahle krása uměla zabíjet. Spitfire vypráví impozantní, velký příběh o vizi, odhodlání a odvaze. Příběh letounu, který vznikl ze soutěživosti, nabral obrysů v době, kdy se stahovala válečná mračna, a své ostruhy si vysloužil v žáru boje – a stal se nejslavnějším stíhacím letounem na světě. Příběh letounu Spitfire, který změnil běh světových dějin, je vyprávěný posledními dosud žijícími veterány druhé světové války. Dokumentární film ohromí fantastickými záběry z ptačí perspektivy natočenými špičkovým leteckým kameramanem i vzácnými, digitálně upravenými archivními záznamy z bouřlivých čtyřicátých let, kdy byl tento letoun bezkonkurenčním králem nebes. Film ukazuje i současné osudy tohoto výjimečného stroje a líčí, jak se stal mezinárodní ikonou. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Na podobné dokumenty sa ťažko pozerá, lebo na jednej strane je človeku ľúto všetkých tých statočných ľudí, ktorí museli bojovať za našu európsku slobodu, ale zároveň je to povznášajúce a obohacujúce v tom, že človek si uvedomí, čo má a aké obete museli byť vynaložené, aby to človek mal. Spitfire je síce dokument o konkrétnom bojovom prostriedku, ktorému ale tvorcovia dodali dušu v podobe toho množstva osudov, ktoré s ním boli spojené. Emočne drtivo, ale zároveň faktograficky presne zobrazené momenty hlavne druhej svetovej vojny, v ktorej hral Spitfire hlavný prím. Vážme si to, čo máme, lebo ako ukazujú aj udalosti posledných rokov, sloboda a mier sú krehké. 75 % ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Výživný dokument o anglických Spitfireoch, ktoré zachránili (nielen) Anglicko. Moc pôvodných záberov sa tu samozrejme nenájde, ale je tu všetko od výroby až po výpovede ľudí, ktorý pamätajú Spitfire s čias keď im dennodenne lietali nad hlavami v bitke o Britániu. Pre fanúšikov lietadiel, či obdivovateľov druhej svetovej, určite zaujímavý a hlavne pekne natočený dokument. 80% - 4* ()

Reklama

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument, který leteckého fandu jako jsem já nemůže nechat klidným. I přes to, že mám blíže k liniím letadel, jež za války produkovalo Luftwaffe, je Spitfire bezpochyby nádherný stroj, který se významě podepsal na výsledku letecké bitvy o Británii. Snímek je plný nádherných záběrů a vřele ho doporučuji nejen leteckým nadšencům. ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Fakticky zde fanda pravděpodobně nenajde nic nového. Ale to zpracování! Překrásné novodobé záběry na zachovalé Spity ve stejném pořadí, v jakém nastupovaly do služby. To je skvělý nápad! Využití slow-mo záběrů přesně tam, kde se hodí. No a pak je tu závěr - Setkání pomocné pilotky se "svým" strojem. Úžasný konec dokumentu pro skutečné srdcaře. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro leteckého fandu jako jsem já je tenhle dokument 99 minut nádhery z níž vám bude naskakovat prakticky celou dobu husí kůže. Což existuje něco krásnějšího než záběry na Spitfira letícího v nekonečné modři oblohy se svěží zelení Anglie pod sebou ? Což existuje hezčí zvuk než dokonalá souhra válců RR Merlin ? Tady není co dodat, napadá mne snad jen jedna báseň Owena Seamana - Mezi půlnocí a jitrem, kterou si do svého denníku poznamenal stíhací pilot David Moore Crook D.F.C.- jeden z těch, kteří se ve Spitfiru zůčastnili legendární Bitvy o Británii a který napsal knihu Pilot Spitfiru. Bohužel on sám v něm během války našel svoji smrt.. ------------- ,, Máš sílu hledět nebojácným okem, skrz tragédii znesvářeného světa a věříš, že noc a smrt dají vzejít úsvitu lepšího světa. --- Raduj se, ať sebehorší trýzeň v srdci máš, že Bůh ti dal neocenitelný dar, že žiješ v těchto slavných dnech a máš svůj díl na korunovační hodině Svobody. --- pak můžeš říct svým synům, uzřivším ja vysoko na obloze, když ujímat se budou svého dědictví: ,, Já viděl síly temnot prchat v dál! Já viděl úsvit dne! '' * * * * * ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama