Reklama

Reklama

Spitfire

  • Velká Británie Spitfire (více)
Trailer
Velká Británie, 2018, 99 min

Obsahy(1)

Říkalo se, že je to učiněná krása. Jenže tahle krása uměla zabíjet. Spitfire vypráví impozantní, velký příběh o vizi, odhodlání a odvaze. Příběh letounu, který vznikl ze soutěživosti, nabral obrysů v době, kdy se stahovala válečná mračna, a své ostruhy si vysloužil v žáru boje – a stal se nejslavnějším stíhacím letounem na světě. Příběh letounu Spitfire, který změnil běh světových dějin, je vyprávěný posledními dosud žijícími veterány druhé světové války. Dokumentární film ohromí fantastickými záběry z ptačí perspektivy natočenými špičkovým leteckým kameramanem i vzácnými, digitálně upravenými archivními záznamy z bouřlivých čtyřicátých let, kdy byl tento letoun bezkonkurenčním králem nebes. Film ukazuje i současné osudy tohoto výjimečného stroje a líčí, jak se stal mezinárodní ikonou. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Na podobné dokumenty sa ťažko pozerá, lebo na jednej strane je človeku ľúto všetkých tých statočných ľudí, ktorí museli bojovať za našu európsku slobodu, ale zároveň je to povznášajúce a obohacujúce v tom, že človek si uvedomí, čo má a aké obete museli byť vynaložené, aby to človek mal. Spitfire je síce dokument o konkrétnom bojovom prostriedku, ktorému ale tvorcovia dodali dušu v podobe toho množstva osudov, ktoré s ním boli spojené. Emočne drtivo, ale zároveň faktograficky presne zobrazené momenty hlavne druhej svetovej vojny, v ktorej hral Spitfire hlavný prím. Vážme si to, čo máme, lebo ako ukazujú aj udalosti posledných rokov, sloboda a mier sú krehké. 75 % ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Legrační důchodci vyprávějí o svém oblíbeném éru. Není to ani tak dokument jako spíš vyznání lásky, které pak musí uznat celou škálu hodnocení, protože jsem schopný pochopit, že sledování vrnícího letadla v oblacích je pro někoho stejně naplňující, jako pro mě řekněme vidět Willa Smithe střílet zblízka do obličeje dredatý haiťany a u toho mluvit sprostě. Jako inspirace na vánoční dárek dědovi parádní. Jako film-překvapení na první rande inspirující. ()

Reklama

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Fakticky zde fanda pravděpodobně nenajde nic nového. Ale to zpracování! Překrásné novodobé záběry na zachovalé Spity ve stejném pořadí, v jakém nastupovaly do služby. To je skvělý nápad! Využití slow-mo záběrů přesně tam, kde se hodí. No a pak je tu závěr - Setkání pomocné pilotky se "svým" strojem. Úžasný konec dokumentu pro skutečné srdcaře. ()

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

Som obrovský letecký fanúšik a Spitfire XXIV je možno najkrajšie lietadlo všetkých čias. Tento dokument je 99 minút krásnych záberov na krásne lietadlo. Ale asi v polovici som sa sám seba pýtal, o čom tento dokument vlastne je? Je o vojne? O pilotoch? O komkoľvek kto sa zúčastnil vojny? Dlho sa hovorilo o Hurikánoch. Mnoho minút priestoru dostali ľudia, čo s lietadlom ani neprišli do styku. Po pravde som bol dosť sklamaný. Posledná polhodina ale dojem vylepšila. Ak by celý dokument bol ako záver, mohla to byť tutovka. Takto je to iba nostalgické rozjímanie nad kadečím a kadekým. S, v dnešnej dobe určite nutnou, spoločenskou korektnosťou v zastúpení pohlaví. ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument, který leteckého fandu jako jsem já nemůže nechat klidným. I přes to, že mám blíže k liniím letadel, jež za války produkovalo Luftwaffe, je Spitfire bezpochyby nádherný stroj, který se významě podepsal na výsledku letecké bitvy o Británii. Snímek je plný nádherných záběrů a vřele ho doporučuji nejen leteckým nadšencům. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama