Reklama

Reklama

Usáma Bin Ládin

(TV film)
  • Česko Usáma bin Ládin zblízka (více)
Německo, 2016, 50 min

Hrají:

Usáma bin Ládin (a.z.)

VOD (1)

Obsahy(1)

2. května 2011 námořní pěchota Spojených států zabila Usámu bin Ládina v jeho skrýši u Abbottabádu. Informace týkající se podrobností této akce se dostaly na veřejnost až o čtyři roky později. Tento dokumentární film líčí paralelně soukromý život ukrývajícího se Bin Ládina a přípravy na tajný vojenský zásah proti němu. (TV Spektrum)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Usáma Bin Ládin je bohužel nezapomenutelná postava světové historie. Zapsal se do dějin nesmazatelně. Jeho dopadení samotné mělo již jen symbolický charakter, mnohem větší pomstu směřovali v USA do Afghánistánu samotného a proti muslimům obecně. Je ale velmi zajímavé si poslechnout, jak studoval v demokratické zemi, jak se vyvíjely jeho názory či jak následně žil v exilu. I jeho korespondence či uvažování jako takové. Stejně jako Hitler měl ale o sobě příliš vysoké mínění a já si naopak myslím, že tito lidé, do jejichž kategorie spadá třeba i Stalin, Gottwald, Kim Čong-un aj. jsou ve skutečnosti neskuteční hlupáci a velmi jednoduší. K velení jim stačí nepochybovat o sobě a absolutní víra ve své rozhodovací a velitelské schopnosti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Originální téma dokumentu. Charakterová studie na pozadí historických událostí v kombinaci detektivky. V mnoha ohledech  byl Bin Ládin narcista a megaloman. "Stejně jako někteří lidé četl jen to, co nebylo v rozporu s jeho názory". Vývoj historie považoval bez sebe za nepostradatelný. Koloniální Britové opustili v 19.století Saudskou Británii s tím, že je tam jen písek a manipulovatelní obyvatelé s podivně temnými  myslemi a pak bylo pod pískem objeveno "černé zlato". Jsou zde nejposvátnější místa islámu Meka a Medina, na kterých se pravidelně konají spartakiádní skladby mužů. Ukazuje se , že mnohem lepší je typ muže Laryho flinta, který se dívá na televizi na porno a pojídá přitom kremrole, že asketický náboženský vraždící fanatik. Zřejmě silný introvert Ládin bydlel nakonec v izolaci v Pákistánu s částí jeho rodiny, protože vždy prosazoval zvyk, aby muslim mě dvě, tři, čtyři ženy. Narodili se zde dvě z jeho nejmladších dětí. "Nebyla to živá čtvrť, kde lidé v vstávají v šest hodin a vyrážejí do práce. Panuje tam ospalá atmosféra a den začínal kolem dvanácté. Ti kdo vstávají dřív jsou spíš výjimkou než pravidlem. Lidé se tam mezi sebou moc nestýkají" říká pamětník. Ládin zde bydle v úkrytu 5,5 roku. "Na své děti byl velmi milý. Není žádným tajemstvím, že lidé, cp páchají masové vraždy umějí ukázat i svou milou tvář" zazní v dokumentu. Al Kaida útočila nejen na Američany, ale i na šíty, takže nejvíc obětí byly muslimové. Al Kaida byla bohatá organizace, ale často zápasila s nedostakem peněz a Bin Ládinovi došli zcela, takže žil skromně jako místní obyvatele. Nakonec mu jeho ochránci řekli, že má okolo sebe už moc lidí včetně kurýrů a členů ochranky a musí odejít. Dokument na České televizi, kde je do vypršení vysílacích práv k vidění. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nejsem konspirátorka, ale…  Člověka napadá, co vše tajné síly zveřejnily a co vše si nechaly. Přesto však se dozvíme něco o osobě i o okolnostech jejích dopadení. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama