Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (472)

honajz 

všechny recenze uživatele

Začne to jako jakýkoliv hollywoodský horor, kde chlápek začne dělat noční směny v nějakém pošukově (prokletý hotel, bývalá psychiatrie), pokračuje jako jakýkoliv "online" horor, kde se děj posouvá před on-screen dialogy, trochu se nakousnou horory s časoprostorovými trhlinami, okopíruje se Blair Witch, Enter Nowhere... Kdyby to do sebe alespoň zapadalo, mělo nosný příběh, ústrojně divákovi podaný, ale vše se děje jakoby jen mezi řečí, posuny v ději jsou náhodné, postavy se objevují náhodně, věci se dějí náhodně. A mne na konci filmu nejvíc zajímá, který pitomec by mohl kdy nahrávat svá sezení na gramodesky, kde vzal lisovnu a jak to finančně jistil? Vyrobit gramodesku není jako nahrát písničku z rádia na audiokazetu. Jinak celá ta mystika za rádoby příběhem tady taky neexistuje a nefunguje. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Trpí to podobnými problémami ako kniha, teda papierovými, neprirodzenými dialógmi (samozrejme, vo filme to prekáža citeľne viac, miestami ma pri slovách ako "nemenší" až mykalo) a značnou rozvláčnosťou, za čo môže najmä prvá polovica príbehu s poslabšou výstavbou vzťahov a celkom nefunkčnými motiváciami. Všetko okolo búrania blázinca a odhaľovania obsahu trezoru mohlo byť výrazne stručnejšie, takže je divák už asi v polovici celkom unavený a samotný výlet do lesa už nemá jeho plnú pozornosť (rozdelenie na tri časti v TV tento problém zrejme odbúra). Navyše je to vo filme "okorenené" srandovnými akože ľakačkami, ktoré v dobe Jamesa Wana už môžu vystrašiť naozaj len tie tetušky, čo prišli do kina vymasírované kampaňou na JOJke a v bulvári (zaujímavý fenomén - nepamätám si v kine také staré publikum, obzvlášť na hororoch zvyknem byť najstarší divák, tu to bolo naopak). No a potom sa ide na výlet a tak ako v knihe, konečne to začne byť zaujímavé. Niežeby to bolo naozaj strašidelné, ale sú tam dobré nápady a niektorým scénami nechýba pôsobivosť. Herecké výkony omladiny mi nevadili, Maštalír s bajúzmi bol zábavný, z nejakého dôvodu sa na ňom celé kino smialo, hoci hovoril veci ako "tie dvere tam predtým neboli!", ktoré mali byť desuplné. Veľmi dobrá práca s ruchmi a podľa mňa výborná hudba. Bebjakovo remeslo solídne, aj keď, samozrejme, stále je to televízny projekt zostrihaný do kina. Celkovo mierne prevažujú pozitívne dojmy, takých 6/10 a veľmi sa teším z komerčného úspechu, lebo to pomôže kinám i tvorcom, ktorí by radi natáčali žánrové veci pre širšie publikum. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Působilo to na mě, jako kdyby tvůrci, resp. autor předlohy vzal několik známých záhad z Epochy, uplácal z toho jakýsi mišmaš a divák ať se v tom zkusí zorientovat. Namíchané je to ovšem docela originálně a po pomalejším začátku, jakmile se vyrazí do lesů, to po stránce atmosféry funguje velmi slušně. Tvůrci sází především na strach z neznáma a i prakticky bez triků dokáží budovat nepříjemnou atmosféru. Rozumím, že absence konkrétních odpovědí bude v tomto případě záměrem, ale je to také dvousečná zbraň. Závěr na mě působil neuspokojivým dojmem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tribeč Witch Project. Jako střet racionálna a mystiky, při které sepse napadá skepsi, to místy funguje, ale pro filmy podobného ražení by mělo být stropem devadesát minut stopáže. Pak by psychedelické tóny Dobrakova a některé atmosférické momenty (přeměna džípu Lesní správy na motorky) neztrácely na síle ve zbytečných motivech a předlouhé expozici. Za odvahu jít v našich končinách do witch(or something else)-in-the-woods tématiky však patří palec nahoru. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem čo sa vlastne stalo. Mal som pocit, že Bebjakovi môžem veriť. No toto je pre mňa ukážka, že občas aj očakávania môžu sklamať. Najmä ak dostaneme takto rozbitý film. "Trhlina" podľa mňa zlyháva na plnej čiare. Poďme dať rýchlo pozitíva filmu, lebo mám dokopy iba pár. Jaroslav Mottl je jediný herec, ktorý podľa mňa pôsobí uveriteľne počas celej doby, čo sa tu objaví. Tomáš Maštalír je okey. Na začiatku podľa mňa začal dvíhať latku filmu, no postupne sa aj jeho herecké výkony dostali do neprirodzených a začalo to strácať. Scénka, kde nevieme na čo sa pozerá, no pôsobí vydesene je podľa mňa podarená a úvodné časti sú síce nudné, ale aspoň som mal pocit, že začali otvárať nejakú záhadu. No potom sa to celé rozsypalo do absolútnej tragédie, ktorá vyzerá, ako keby ju natáčal absolútny amatér. Neviem čo viac ani k tomu dodať. Matej Marušín je podľa mňa mizerný hlavný hrdina a neveril som mu dokopy asi ani jeden moment. Mária Bartalos - to isté. Juraj Loj je absolútne nepresvedčivý a absolútne zbytočný. A čo sa týka Dávida Hartla, tak ten absolútne nevie čo má vlastne robiť. Ani jedna veta, ktorú povie neznie prirodzene. Neviem či Bebjak hercov mizerne režíroval, alebo čo sa dialo, no nikto nepôsobí v tomto filme prirodzene. Okrem Jaroslava Mottla tu nikto nedal dobrý výkon. Čisté zúfalstvo. Hudba je možno okey, no miestami chce vytvárať atmosféru aj tam, kde by nemusela. A potom to nedokáže filmu pomôcť. A čo sa týka kamery, tak to skoro vyzerá, ako keby sa tu robil found footage film. A to rozhodne cieľom nebolo. Ledaže by kameru držal nejaký piaty člen, ktorého nikto nikdy nevidel ale tam s nimi celý čas bol. A to sú bludy. Okrem toho mám pocit, že film dokopy skombinoval 2 horory dokopy a máme z toho toto. Ktoré? "Sinister" a "The Blair Witch Project". A pravda je taká, že odporúčam si radšej pozrieť tieto filmy. Oba sú oveľa zaujímavejšie, než čokoľvek v tomto filme. Hľadanie záhady a snaha prísť na to čo sa stalo zmiznutým ľuďom a napísať o tom niečo (prvá časť) je zo Sinister. A scénky z lesa je zase Blair Witch. Neviem či to tak napísal Karika a či v tom videl inšpiráciu a dal to dokopy... to nesúdim. Knihu som nečítal. Ale čo sa týka filmu, tak ten zlyhal. Zlyhal, lebo ani originalita, ani nápad, ani dobré spracovanie. Je to hold pád do tmy. Hodnotenie: D- ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • Všechny případy zmíněné v knize i ve filmu se skutečně staly, poslední záhadné zmizení se odehrálo v létě roku 2017, kdy policie pátrala po nezvěstném 25letém Markovi, který se ztratil cestou z venkovské zábavy. Policejní záznam k tomuto případu konstatuje: „Boli vykonané previerky na miestach možného výskytu. V pondelok 14. augusta 2017 bol nájdený pri potoku v obci Skýcov. Nakoľko bol dezorientovaný a nekomunikoval, bol vo vážnom stave prevezený do nemocnice, kde sa podrobil operačnému zákroku.“ Marek zraněním v nemocnici podlehl. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)
  • Autor knihy, Jozef Karika, tvrdí, že tá je napísaná podľa skutočnej udalosti. Istý človek za ním prišiel a celé mu to vyrozprával. Tvrdí ale, že sám nevie, čo si má o tom všetkom myslieť a tak úsudok necháva na čitateľovi. (Milsa)
  • Únos spisovateľa v knižnej predlohe vôbec nie je. Je to výmysel scenáristu filmu. (emdvojka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama