Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (477)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trhlina balansuje na hrane škandinávskeho thrilleru, detektívnej zápletky a mysteriózneho hororu. Po väčšinu času sa režisérovi Petrovi Bebjakovi darí budovať a udržať silné napätie a to ako za pomoci samotného príbehu, tak i audiovizuálnych stimulov. Vypäté scény, napríklad keď sa Igor snaží dostať do tajomného trezoru, sú podkreslené pomalými a tajuplnými zvukmi, ktoré nemusia nutne súvisieť s tým, čo sa práve zobrazuje na plátne, ale dotvárajú želaný efekt znepokojenia. Bohužiaľ sa o túto barličku snímka opiera príliš často a tak tento postup po niekoľkonásobnom opakovaní stráca na intenzite. Podobne dobre sa pracuje aj so strihom, kedy sú určité scény prekladané svižnými zábleskami do minulosti. Aj napriek ich občasnej prvoplánovej náture pracujú tieto prestrihy tak, ako bolo zamýšľané a vzbudzujú v divákovi zvedavosť, čo že sa teda kedysi odohralo. Thriller Trhlina síce nedosahuje najvyšších kvalít svojich škandinávskych predobrazov, aj napriek tomu ale v rámci slovenskej, poťažmo i českej, filmovej produkcie, predstavuje nebývalú a zručne vyvedenú raritu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Při scénách ze cvokhausu to vypadalo, že Bebjak atmosféru umí, takže jsem se začal těšit, až s postupem času začne atmosféra dále houstnout. Jenže kupodivu k ničemu takovému nedošlo a čekalo na mě jen nekonečné bloudění čtyř ňoumů lesem. Ke konci už jsem jen čekal, jestli aspoň přijde nějaká pointa. Přišla, ale dojem nezachránila. ()

Reklama

Eawy 

všechny recenze uživatele

Trhlina je solídne natočený film/miniséria, ktorý v sebe skrýva mnoho pozitívnych vecí. V prvom rade určite úžasnú hudbu a ozvučenie, ktoré som si nie istá, či rovnako solídne vyznie i v TV ako v kine. Ďalej, ponúka atraktívny príbeh odohrávajúci sa vo viacerých rovinách a neuveriteľnú kameru. Niektoré zábery priam vyrážajú dych, pochmúrne farebné tóny, ktoré sa striedajú so sépiovou dotvárajú nepokojnú atmosféru filmu. Dialógy síce nepôsobia veľmi prirodzene, avšak keď ich divák začne akceptovať, vôbec príbeh nerušia. Výber hercov i herecké výkony by sme síce určite vedeli skritizovať, ale prečo to robiť? Hlavní hrdinovia predsa nemusia pôsobiť za každých okolností sympaticky, napríklad pre mňa veľmi sympatickí neboli. Ale vzťah medzi Miou a Igorom bol funkčný a tvoril základ príbehu, a toto som hercom celkom odovzane uverila. Občas sa však z dalo, že v príbehu sme preskočili nejakú časť, nastalo akési plató, kde sa divák musel zorientovať v akej časti príbehu sa vlastne nachádza. Pre mňa, určite 75%. Filmom som veľmi milo prekvapená, ale nemilo ma prekvapili recenzie. Toto má menej percent ako Blair Witch? Ale ľudia!!! ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Já jsem to hrozně chtěl obhajovat, protože po Č/čáře uznávám Bebjaka jako šikovného žánrového režiséra, který se konečně nesnaží navázat na něco, co tady již osmkrát zemřelo a sedmkrát bylo opět vykopáno. V Trhlině ale zjevně bojoval nejen s původním zadáním třídílné série (proboha proč a čí to byl nápad?), díky čemuž se v první třetině odkláníme od zbytku děje etudou ve strašidelném blázinci, která strašlivě trpí zlým zvukem, ale i rozpočtovým a časovým deficitem. Když se pak čtveřice hrozně zahraných a veskrze na loket postav vydává do řídkého opadaného listnatého lesa, ve kterém chodí po vrstevnici a do toho jančí, že nejsou schopni dojít na vrchol, je vám tak nějak všech líto. Obzvláště, když dle expozice ještě víte, že se dočkáme problémů z cukrovkou, drogovou závislostí, píšťalkami a kdoví čím ještě. Je to škoda, když charakter tajemna natolik připomíná anomálie v PC hře Stalker a třeba scéna, kdy holka protagonisty, jehož nazývá cizím jménem, utíká do tmy a vlevo někde vzadu v záběru krouží podivná spirála ze světel, naznačuje příslib tajemna, které již zbytek filmu není schopný dorovnat. A to lesní horory mi jdou obecně hodně naproti. Jak se dá z mála udělat v lese spousta děsu si lze například vyzkoušet na italském Oltre il guado. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Bebjak milo prekvapil. Na slovenské pomery veľmi dobre produkčne aj réžijne zvládnutý mysteriózny thriller za aký by sa nemusela hanbiť ktorákoľvek európska produkcia. Za málo peňazí veľa muziky. Oceňujem predovšetkým skvelé budovanie atmosféry ktorá vrcholí mrazivým záverom v pohorí Tribeč ktoré odhalí nejednú zaujímavú pointu. Herecky tiež ok a veľké uznanie patrí aj hudobnej stránke ktorá sa na výslednej atmosfére výrazne podieľala. Viac podobných kúskov poprosím. A bavilo ma to viac než dajme tomu Záhada Blair Witch z podobného súdka. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu zazní píseň „Hýkal“ od české kapely Zrní, kterou hlavní hrdna Igor (Matej Marušín) v jednom filmovém momentu poslouchá. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)
  • Natáčalo sa v zime, herci a štáb sa tak mínusovým teplotám nevyhli, avšak mali k dispozícii vyhrievaný stan, kde sa počas prestávok zdržiavali. (Raccoon.city)
  • Pôvodná Trhlina mala mať 135 minút a mala byť rozstrihaná do troch 45 minútových dielov. Keďže televízia JOJ je tá, ktorá to zafinancovala, nechcela, aby sa to iba odvysielalo v TV a skončilo. Tvorcovia a TV JOJ sa rozhodli zaexperimentovať na slovenské pomery a využiť zaujímavý model prezentácie a filmom v kinách nalákať ľudí na trojdielnu televíznu minisériu. Natočený materiál bol prestrihaný do filmovej minutáže 111 minút. Neskôr ale zásadne TV JOJ zmenila svoje pôvodné plány a z trojdielnej minisérie bol natočený materiál prestrihaný na dvojdielny film s celkovou dĺžkou 127 minút. Režiséra mrzí fakt, že pôvodných 135 minút filmu nebolo odvysielaných nikdy celých. (Raccoon.city)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama