Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Recenze (472)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když přimhouřím jedno oko, tak musím Slovákům vyseknout poklonu za to, jak se s notně mysterióznější předlohou poprali. Ta nejlepší pasáž z knihy (autentické příběhy lidí, zmizelých během jednoho století) je sice z pochopitelného důvodu zredukována na půlminutovou koláž, ale dejme tomu, že všechno ostatní tu v rámci paranormálního thrilleru šlape na dvojku s hvězdičkou. Nejhororovější scénu rozdělení světel už pak sice nic nepřekoná, ale já tentokrát nechci nic moc vyčítat. Bavilo mě to. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Neúspěšný pokus o mysteriózní horor, jak ho nejlépe umí a primárně dělají hollywooďané. Neatraktivní postavy (v jakémkoliv smyslu slova), zdlouhavá a nezajímavá expozice, nevydařený pokus o již tak ohrané fígle ve vytváření napětí při toulkách lesem. Bebjak je dobrý rejža, postavama i příběhem výrazně komplexnější a hlubší Čiara byla super. Tenhle typ žánrovky ale evidentně vyžaduje jiný typ talentu, a nejspíš i lépe zadaptovaný scénář, který zde zavání odfláknutou komerční rychlokvaškou. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Až do finále dost napínavý film, který sice bere spoustu vlivů odjinud (bermudský trojúhelník, footage lesní horory), ale Bebjak to svou jistou žánrovou rukou jistí. Finále nabídne víc otázek než odpovědí, takže snímek padne rychle do průměru. Škoda. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se těšil, že v Blavě uvidím slovenský film a Petera mám rád, takže nebylo během mého pobytu co řešit. Bohužel, zejména první část mě přišla taková trošku nezdravá řekněme. Aby se chodili dělníci dívat na trezor uprostřed místnosti jak na svatýho dindinda a vzdychali jak nejde otevřit to se mě nějak nezdá. A živě si představuji jak studenti lačnící po informacích sbírají papírky ze země a čtou si je. Sestavená parta se dala do kupy takovým fofrem, že jsem ani nepostřeh jak. Pak přišla zajímavá část, která měla silné pasáže, dobrou hudbu a atmosféru, ovšem tvrdit že jsem pochopil epicentrum dění, to tedy fakt nemohu. Ještě k hercům, podle mě to nebyl dobrý casting, příliš přehravání a žádné velké sympatie, jedině Tomáš Maštalír snese přísnější měřítko. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Trpí to podobnými problémami ako kniha, teda papierovými, neprirodzenými dialógmi (samozrejme, vo filme to prekáža citeľne viac, miestami ma pri slovách ako "nemenší" až mykalo) a značnou rozvláčnosťou, za čo môže najmä prvá polovica príbehu s poslabšou výstavbou vzťahov a celkom nefunkčnými motiváciami. Všetko okolo búrania blázinca a odhaľovania obsahu trezoru mohlo byť výrazne stručnejšie, takže je divák už asi v polovici celkom unavený a samotný výlet do lesa už nemá jeho plnú pozornosť (rozdelenie na tri časti v TV tento problém zrejme odbúra). Navyše je to vo filme "okorenené" srandovnými akože ľakačkami, ktoré v dobe Jamesa Wana už môžu vystrašiť naozaj len tie tetušky, čo prišli do kina vymasírované kampaňou na JOJke a v bulvári (zaujímavý fenomén - nepamätám si v kine také staré publikum, obzvlášť na hororoch zvyknem byť najstarší divák, tu to bolo naopak). No a potom sa ide na výlet a tak ako v knihe, konečne to začne byť zaujímavé. Niežeby to bolo naozaj strašidelné, ale sú tam dobré nápady a niektorým scénami nechýba pôsobivosť. Herecké výkony omladiny mi nevadili, Maštalír s bajúzmi bol zábavný, z nejakého dôvodu sa na ňom celé kino smialo, hoci hovoril veci ako "tie dvere tam predtým neboli!", ktoré mali byť desuplné. Veľmi dobrá práca s ruchmi a podľa mňa výborná hudba. Bebjakovo remeslo solídne, aj keď, samozrejme, stále je to televízny projekt zostrihaný do kina. Celkovo mierne prevažujú pozitívne dojmy, takých 6/10 a veľmi sa teším z komerčného úspechu, lebo to pomôže kinám i tvorcom, ktorí by radi natáčali žánrové veci pre širšie publikum. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,416,175▐ Slovenský Blair Witch Project a nie zlé. Hlavne prvá polhodinka a pobehovanie po opustenej psychiatrii, kde sa objavujú nejaké tie záhadnosti má svoje temné čaro. Zaujme to, nechá tápať kam sa to bude uberať. Nakoniec skončíme v tajuplných lesoch, v takom našom bermúdskom trojuholníku. Kde to ale zamotáva hlavu a hmatateľné vysvetlenia žiadne. Nakoniec to je taká mysteriózna psycho dráma z dobrou atmosférou, ktorú si môže vysvetliť každý po svojom, či už schýza, rozdvojená osobnosť, či útok ufónov, všetko je otvorené. Herci slušne a doprovodná hudba robí svoje. Na naše pomery prekvapujúco dobrá práca. /videl v kine: 75%/ ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Už když jsem viděl sponzora TV JOJ, říkal jsem si "to bude sračka!". A taky, že jo. Nevěřil jsem vlastním očím, že tohle šlo do kin? Vždyť to byla TV inscenace! Navíc s nehercem v hlavní roli, který vypadal jako feťák. Nikdy jsem neviděl v dnešní době natočen dobrý slovenský film, ani český, ani polský... Takže tohle byla předem tutovka na ODPAD! 💩💩💩💩💩 Je směšné tento film zařazovat do kategorie horrorů, protože tohle je naprostá ostuda a i odpadní produkční společnost THE ASYLUM dovede natočit lepší film! Dle mého názoru, na CSFD to hodnocení dali nachytaní. Zaplatili za kino 130 Kč, to je nasralo a tak pomstichtivě chtěli nalákat další. A nebo je to fraška jako s hodnocením filmu L. Vondráčkové. Trhlina je MEGA-ODPAD. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Trhlina, to sú hlavne nerealistické, nechtiac smiešne dialógy a nesympatické postavy hrané hercami, ktorí nie sú zlí, ale tu sú strašne umelí. Tribečská záhada sama osebe je OK, ale do filmu sa z nej podarilo dostať málo. Pár plusových bodov k dobru za ako-takú atmosféru, prameniacu z ponurých lesov. Ale len čo režisér začne riešiť postavy, dej a dialógy, fakt bieda. Ani neviem, či sa to dá charakterizovať ako horor. Prinajlepšom mysteriózny. Prinajlepšom. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Námet ako prasa, na slovenské pomery veľmi podarená kniha (odporúčam ale českú audioknihu, kvôli veľmi sugestívnemu načítaniu) ale film je slabý. Niekoľko momentov skvelých ale ako celok to trpí na typické neduhy slovenských filmov - až divadelné prehrávanie hercov a slabý scenár. Začínam sa báť o Správu. 4/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Základ by tu bol a presne toto je cesta, akou môže slovenská kinematografia sláviť úspech. No pokiaľ si Jozef Karika skutočne myslí, že ide o dokonalú adaptáciu jeho knihy, potom je chyba buď v jeho predlohe, alebo má veľmi slabú fantáziu a zrejme nevidel mnoho kvalitných žánrových snímok. Práca so zvukom, či hudba sú pritom na úrovni a na niektorých miestach vedia patrične znepokojiť, no filmová verzia nie je ideálne zostrihaná, expozícia až príliš zdĺhavá, herecké výkony poväčšine neznesú najprísnejšie kritériá a hapruje to po aj po stránke dialógov. V závere, keď sa scenár trochu viac odtrhne z reťaze, síce Trhline nechýba istá pôsobivosť, no predošlé Bebjakovo Zlo bolo predsa len funkčnejšie ako celok. Komerčný úspech sa tvorcom nedá nepriať, už len za tú snahu pokúsiť sa o niečo iné, no výsledok ostal tentoraz na polceste. 50% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Mám s filmem takové bratrské pouto, za jedno si myslím, že bychom se měli znovu naučit natáčet hororové filmy, a tudíž každá snaha dobrá, a za druhé jsem taky napsala horor, kde si postavy zpívají "dej si pozor na les, ať tě nespolkne". Škoda, že hudba nebyla v rámci příběhu prominentnější (více prominentní? hm). ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Udivuje mě, že Trhlina je vážně myšlený film, který zamířil do kin. Nezapůsobil by totiž ani jako film absolventký či dokonce amatérský. Obrazová stránka je totálně laciná, snad jako by se snažila evokovat dojem home made videa. To však není největší problém. Tím jsou výrazové prostředky a scénář. Postavy jsou totálně nevěrohodné a jen těžko lze chápat motivace jejich činů, v podstatě to co sledujeme nedává od prvního záběru vůbec žádný smysl. Snaha lekat, děsit nebo udělat z diváka osobu citově zainteresovanou je směšná a většinu publika naprosto mine. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tribeč Witch Project. Jako střet racionálna a mystiky, při které sepse napadá skepsi, to místy funguje, ale pro filmy podobného ražení by mělo být stropem devadesát minut stopáže. Pak by psychedelické tóny Dobrakova a některé atmosférické momenty (přeměna džípu Lesní správy na motorky) neztrácely na síle ve zbytečných motivech a předlouhé expozici. Za odvahu jít v našich končinách do witch(or something else)-in-the-woods tématiky však patří palec nahoru. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Karikova pábitelská báchorka (čteme: besteseller) patří ve filmové verzi mezi ty současné slovenské filmy s ambicí. Bohužel klame tělem a nabízí jen naivní lokální pohled na žánr, který není snadný ani pro větší produkce. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie prudko ovplyvnené vlastnými zážitkami. Za prvé, príhodu s trezorom a jeho márnym otváraním som zažil priamo v práci. Bolo to tak: Mega kanceláriu opustil jeden zvláštny pán - odišiel robiť inam. V strede vypratanej miestnosti po ňom ostal len kovový trezor XXL - väčší ako vo filme. Týždne sa ho pokúšali naši robotníci otvoriť, aj s pomocou väzňov, ktorí u nás pracujú v rámci výkonu trestu. Rozprával som sa s nimi, aby použili (poznajúc z "civilu") kadejaké ich fígle, no trezor odolal. Nakoniec to ultraťažké, stále zamknuté hebedo s námahou a za pomoci vozíka kamsi odvliekli aj so záhadou vnútri. Nuž a za druhé, priamo v zóne tríbečských lesov okolo hradu Gýmeš, Žibrice a dediny Jelenec som sa niekoľko dní túlal v polovici 90. rokov. Na rozdiel od hrdinov filmu, som zažíval len samé príjemné chvíle, ale dobre bolo pospomínať si na ne aj takto, takpovediac psychiatricko - psychedelicky. Čo vadilo na filme boli dialógy, ktoré zneli miestami tak neprirodzene, akoby šlo o nejakú zámernú paródiu. Inak, vcelku spokojnosť, no ako vravím v úvode, značne ovplyvnenú príbuznosťou niektorých scén a scenérií s osobnou skúsenosťou. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Knihu som nečítala (vraj dosť veľa zmenili), ale z filmu teda múdra nie som. Čo sa mňa týka, nič tu nevyšlo, snáď okrem zopár mrazivých scén, ktoré stáli za to. Zvyšok ani ťuk. Postavy, dialógy, narácia, herecké výkony,... akurát na pokrčenie plecami. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jakmile vidím u filmu mysteriózní, začnu čut nějaký zádrhel. V 90 % jde o nelogičnost, detaily, které do sebe nezapadají. Pak už stačí nepříjemná muzika a je dokonáno. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem se chystal, že si přečtu knihu, až vyšel film a tak jsem se jako fanda do Tríbečské záhady pustil rovnou do něj, takže nemůžu srovnávat. Film vystihuje pak jedno slovo a to rozporuplný. Ta první půlka převážně v tom blázinci mě nebavila ani nijak nevtáhla do děje, takže první půlku jsem přetrpěl, ale jak se konečně vyrazí na výlet tak je to jiný kafe. Bál jsem se další kopírky Blair Witch, ale trhlina si jede svou cestou. Uznávám, že herci jsou vesměs nezajímaví s výjimkou Maštalíře jehož přerod z velkýho suveréna do borce kterýmu z toho jebne mě hodně bavil navíc je tu i zajímavá pointa ohledně jeho postavy. Atmoška na výletě je precizní jak málo stačí perfektní kamerový nájezdy na sychravý podzimní les prostá hra světel v tmavé noci potkávání osob které tam prokazatelně nemůžou být atd. Fakt škoda tý nezaživný první půle jinak bych hodnotil výš.50% ()

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama