Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je rok 2095. Svět je zpustošen ekologickou katastrofou. Hladiny oceánů vzrostly a přírodní sladká voda zmizela. Fang Rung, zanícený vedoucí kodaňské tajné zpravodajské služby, podstoupí molekulární štěpení, aby mohlo být jeho alter ego s kódovým jménem Gordon Thomas posláno zpátky v čase do roku 2017. Gordon se vydává po stopách vědkyně Mony Lindkvistové, jejíž průlomový výzkum se ztratil dřív, než mohl pomoci zachránit svět. Když Fang Rung ztratí s Gordonem kontakt, nevidí jinou alternativu, než se vydat do roku 2017 na vlastní pěst a pokusit se najít svou druhou polovičku dřív, než se svět navždy nenapravitelně vychýlí z rovnováhy. Fang Rung tak musí svést závod s časem, aby zachránil sebe i planetu. (Cinemax)

(více)

Recenze (31)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ne úplně jednoduché dánské civilní sci-fi o cestování v čase, u kterého je potřeba jej pečlivě sledovat a doufat, že Vám z něj nic neunikne. Jinak se totiž v příběhu ztratíte a závěr Vám bude k ničemu. Nápad určitě oceňuji, ale problém je, že i když je film poměrně krátký, tak místy svojí depresivní náladou dost nudí a soustředění divákovi moc neusnadňuje. Závěr to ale naštěstí docela zachránil. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Záležitosť z chladného Severu, ktorú by som priradil k malej skupinke (aspoň podľa mňa) dystopických filmov. Mám rád podobné námety, hlavne ak je do príbehu zakomponovaný môj obľúbený motív cestovania v čase. Ani ten námet ohľadom prostredia, v ktorom ľudia budúcnosti fungovali nebol zlý, pričom sa podarilo dosiahnuť aj celkom solídnu atmosféru. Samotný obsah ma však moc nechytil. Oceňujem snahu o akési artové vyznenie a tiež že tu odznelo veľa pekných myšlienok, no hlavná os príbehu bola taká nemastná neslaná, málo prepracovaná, čo sa prejavilo hlavne v závere, ktorý bol pre mňa sklamaním. Samotný scifi motív cestovania v čase sa tu skrátka využil len minimálne, čo je obrovská škoda, pretože to začalo ozaj zaujímavo. Lepší priemer. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, myslím že aj celkom solídne spracovanie, na ktorom ale vidno, že peňazí na zobrazenie neutešenej budúcnosti v kapsičke nazvyš neboli. Pritom svet konca 21. storočia, ktorý sa ocitol z veľkej časti pod vodou, naskytuje veľa možností na vizuálne hody a nemusí ísť zrovna o hollywoodsky blockbuster. Každopádne film dokáže vtiahnuť, držať v napätí vďaka dvojníkovi nielen hlavnej postavy, len ku koncu akoby scenáristovi aj režisérovi došla šťava, respektíve nápady a potenciálne silný záver vyznie skôr do stratena a divák má pocit, že proste chcel toho vidieť o niečo viac. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nápad skvělý, nicméně ztvárnění už tak úžasné není. Chtělo by to více akce, emocí a tak nějak všeho. Tohle je příliš pomalé a depresivní. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nezáživné a divácky únavné. . Snímek se opírá o styl šerosvětlosti. Jako by to napsal student jako bakalářské cvičení na sci-fi téma cestování časem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové, komorní sci-fi, které vzhledem k mizivému rozpočtu ani sci-fi nepřipomíná a snaží se spíše o myšlenkové pochody, než o jakoukoliv zábavu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nejvíc doplácí na to, že neví, co chce říct. Na jednu stranu je ekologickou agitkou, kdy postavy důležitě pronášejí různá ekologická moudra současnosti (která se pár desítek let ne a ne potvrdit, takže to vyznívá spíše jako propagační video nějaké náboženské sekty - a stejně tak tomu chybí nadhled a humor a bere se to naprosto vážně), na druhou stranu jde o sice zajímavý, ale nedotažený nápad s cestováním v čase tak, že jedna část člověka zůstává takříkajíc na místě. Celé je to nejen depresivně laděné, ale i depresivně vedené a zakončené, a v podstatě netuším, co si z toho filmu nakonec vlastně jako divák mám odnést. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu jsem se nemohl zbavit pocitu, že se seveřani pustili do koprodukce proto, aby každý stát ušetřil co možná nejvíc. A paradoxně to situaci spíše prospělo (tedy podle mého názoru). Tvůrci se vykašlali na drahé triky a soustředili se na příběh; až mě překvapilo, co se z toho po vcelku nezáživném startu vyklubalo. Tam, kde logika začínala drhnout, jsem přivřel oko a slušně napsaný děj mě dovedl až k poměrně silnému závěru. Určitě nešlo o ztrátu času, nenudil jsem se. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sci-fi depka s celkem originálním pojetím cestování v čase. Film mě oslovil i po herecké stránce, ačkoliv jsem si zpočátku nemohl zvyknout, že Sofia Helin není Saga Norén. Horší to je s pomalým tempem, které mi celkem dávalo zabrat, protože jsem měl potíž s pozorností, což umocňovala celková strohost. Co se vyústění týče, tak to mě potěšilo a posunulo celkový dojem lehce přes průměr. 60% ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Film se skvělou atmosférou, kterou trochu sráží doslovný vypravěč (někde by se hodilo trochu ubrat) a trocha té nelogičnosti (tak jak to u filmů s cestováním v čase bývá). Jinak mi příjde, že častá výtka podobných filmů je pomalé tempo, přitom ale to je to, co zde funguje úplně perfektně a umocňuje to tíživý pocit a depku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek ve mně zanechává rozporuplné pocity. 1) Spoiler. Film spojuje dvě nesourodá témata. Jedním je postapokalyptický svět s nedostatkem pitné vody. Druhým pak scifický projekt lidských dvojníků a cestování časem. Každé zvlášť mohlo být zajímavé. Dohromady ale vznikl poněkud zmatený a nedotažený obraz podivné budoucnosti. 2) Nikdy bych neřekl, že uvidím film, kde se mi bude stýskat po akci. Po jakékoli akci! ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Stěží dvě hvězdy!Vlastně jenom komorní drama,s přesahem do scifi.Scifi ovšem v tomhle filmu neuvidíte,žádný triky,prostě nic.Bez většího pohybu,bez akce,neni to dramatický,nemá to žádný větší emoce,jenom ucajdaný ,depresivní nic.Jedno to ale splnilo.že pokud se budu chtít kouknout na nějakej severskej film,tak jenom krimi.To jediný tomuhle kousku Evropy jde,jinak uměj hovno.30%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je mi sympatické, že se někdo pokusil o náročnější film, jenže to bohužel platí jen pro děj, nikoli pro myšlenku. Ten film má velmi zajímavý nápad a možná i originální (aspoň jsem teda zatím nenarazil na sci-fi, kde by časem cestovala jen určitá část člověka (část jeho osobnosti) - nebo narazil, ale už si na něj nepamatuji), ale nepřijde mi úplně využitý (navíc v průběhu filmu jsem nepochopil, proč se pak oba chovali a jednali jinak). Možná se ten film měl zaměřit hlavně na tenhle nápad a necpat tam tolik tu ekologickou myšlenku, která je zde podána strašně divně. V určitých chvílích je strašně násilná, pak je tak upozaděná, že člověk až zapomene, že tam vůbec je a pak někdy vyznívá skrze hudbu tak strašně pateticky, že je až k smíchu. A vůbec, ta ekologická myšlenka s tím tématem zvláštního cestování času moc nesouzní. Celkově ten film by potřeboval lépe a chytřeji propojit, takhle chápu, co tím chtěl režisér říct (a ano, měli bychom si vážit funkčního ekosystému, atd, ale zase bych z QEDY nedělal nějaký extrémně významný film, ekologických filmů je hromada), ale nějaký celkový dojem nebo nějaký pocit z toho nemám. Ani tu depku, o které tu někteří uživatelé básní, jsem neměl. Takových filmů už jsem viděl dost a něco ve mě zanechají jen ty, co mě dokáží oslovit. A film bez atmosféry a chladným přístupem ke všem mě oslovit skutečně nedokáže. 2* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nějaké ty logické nedorazy se tam rozhodně daly najít, nicméně na evropskou produkci to je nejen velmi solidní nápad a zpracování, ale především bezvadná postapokalyptická vize nepříliš pěkné budoucnosti. Dánové zase o několik levelů výše než naše kinematografie. 85% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem od seveřanů nečekal prosluněný a jednoduchý příběh o cestě časem, stejně mě zaskočilo, jak ponuré a depresivní to bylo. Sledujeme příběh muže, který se rozhodl získat z minulosti vzorec genetické sekvence, který by mohl pomoci zachránit zbytky ze světa, který zničily klimatické změny. Úvod mě trochu otrávil, protože těch strašáků ohledně klimatické katastrofy, je na můj vkus hodně a severské země si v tom vysloveně libují. Pak mě trochu zarazilo, jaký způsob cestování časem, tvůrci zvolili. Jenže o tom ten příběh není. Jsou to pouze nástroje, které nám měly zprostředkovat tragický následek cestování časem. Jde o velmi osobní příběh...hlavní hrdina nás celou dobu provází vyprávěním, které je určeno jeho dceři. Přestože z pohledu fyziky, je příběh trochu naivní, je to téměř strojově vysoustružené drama, kterému nic nechybí. Jenže tím také působí na diváka velmi studeně a neosobně, takže chvílemi nudí. Jenže když polevíte ve sledování...snadno se ztratíte a konečný efekt není tak hutný, jak by mohl být. Kvality filmu uznávám, ale nemyslím, že bych ho někomu doporučil... je to spíš pro fajnšmekry, kteří si v podobně depresivních kouscích libují, nebo pro scifaře, kteří už nemají nač koukat. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Chytrý film se silnou myšlenkou a s vynikající atmosférou. Vzhledem k tomu, že se nám ledovce na pólech skutečně dál úspěšně rozpouštějí, bych hrozbu budoucího nedostatku pitné vody nebral na lehkou váhu, byť už dnes máme technologie, které ji dokážou získat z vody mořské. Otázka je, zda v dostatečném množství. Ještě nikdy jsem se nesetkal s myšlenkou, že by nás časem měla cestovat jen část (část nás samých, našich osobností). Tady to ale měla být pojistka pro nepřerušené spojení (s quedou- agentem vyslaným do minulosti). Pak se ale musím ptát, jak mohl selhat myšlenkový most mezi oběma Fang Rungy. Tohle je podle mě slabé (nejslabší) místo Cesty časem. Fang Rung budoucnosti by věděl, proč se zdráhal vrátit se z minulosti. Nemusel by sám sebe vyhledat, aby na to dostal odpověď. Jinak má tenhle temný a dusný film jednu báječnou schopnost- pozorný, citlivý divák si díky němu aspoň na chvíli znovu uvědomí, jaké skutečné (!) bohatství představuje fungující ekosystém. Bohužel na to za normálních okolností nemyslíme a nesmyslně se ho zbavujeme. A když vidíme vizionářský, katastrofický film, jehož tvůrci si nám dovolí připomenout, jak bláhově se dnes chováme a k čemu by to mohlo vést, tak mu v naší neskonalé pýše dáme hodnocení, které z něj dělá zaměnitelnou, nezajímavou věc (aktuálně 60%). Tato naše pýcha zabila Cestu časem, její skutečné následky ale budou mnohem tragičtější. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Neobvykle pojatý motiv cestování časem, v tomto případě do minulosti. Hodně ponurý film volnějšího tempa. Hybnou pákou děje je ekologická fikce, ale netřeba hned myslet na Grétu. Scénář se nějak vyfabulovat musí a jakákoli katastrofická budoucnost je uvěřitelnější než to, že by lidstvo čekaly zářné zítřky. Přikládám záznam tematicky korespondujícího snu. - - - Sen o výletu do minulosti (v noci z 20. na 21. listopadu 2020) - - -     Fyzikové konečně rozřešili otázku cestování časem včetně technické realizace a vznikly firmy, které začaly nabízet klientům výlety do minulosti. Protože však i drobná změna minulosti může mít velké a nepředvídatelné následky v budoucnosti, bylo třeba natvrdo nastavit mantinely, aby takové změny nebyly možné. Nikdo se přece nechce vrátit do ještě horší současnosti, než je ta, kterou dnes máme. V důsledku toho se šance prožít na takovém výletě nějaké dobrodružství omezila na možnost spatřit dobové reálie a „nasát ducha doby“. Počáteční zájem veřejnosti o výlety do minulosti rychle klesl téměř na nulu. Aby firmy nabízející tuto službu nezkrachovaly, zavedly se tyto výlety jako povinná součást výuky dějepisu na základních a středních školách.      Napadne mě, že bych také mohl podniknout jeden takový výlet, a navštívím příslušnou firmu. Referentka mi vysvětlí, že se jedná o výlety didaktické, které jsou spojené s určitými úkoly. No budiž. Nabízejí se destinace Rakousko-Uhersko, první republika, protektorát a éra socialismu, to všechno buď pro žáky základní nebo střední školy. Momentálně je však k dispozici pouze výlet do éry socialismu pro základní školy a výlet do doby Rakousko-Uherska pro střední školy. Ptám se, co to obnáší. Výlet pro základní školy je krátký. Žák má dojet metrem na stanici Mládežnická a v prodejně PNS má koupit časopis Mladý svět. Předtím si musí koupit jízdenku a správně ji v metru označit tak, jak se to dělávalo, když začalo jezdit metro. Trochu nuda. Výlet do časů c. k. monarchie je téměř celodenní. Úkolem studenta je prodávat v trafice tabákové výrobky. Časově je cesta situovaná do doby ke konci devatenáctého století, kdy byly současně v oběhu jak zlatky a krejcary, tak koruny a haléře. Taky nic moc, ale říkám, že to beru. Obdržím tabulku s údaji o vztazích mezi oběma měnami a jsem vyexpedován do minulosti.      Prodávám v trafice, mám samé drobné tržby, při tehdejších cenách tabákových výrobků tady asi zlatku za celý den neuvidím. Statečně přepočítávám koruny na krejcary a naopak a říkám si, že tohle těm dnešním harantům fakt přeji. Celý den si namáhat mozek a nemoct brouzdat po sociálních sítích, ti budou dlouho vzpomínat na to, jak úpěli za Rakouska. Někdo mi platí mincí o hodnotě dva a čtvrt krejcaru. Taková mince snad ani neexistovala. Asi drobná chyba v matrixu... ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Náročné psychologické sci-fi z Dánskej kuchyne o toku času a možných vplyvoch. Veľmi dark, veľmi psycho... ale celkom originálne. ()

Trash 

všechny recenze uživatele

Žádné efektní sci-fi rozhodně nečekejte, tohle je spíš takové "filozofující ekodrama ve sci-fi pojetí" (tuto definici brát, prosím, s nadhledem). Každopádně pro mě film se skvělou strhující atmosférou. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Zdá se to jako varování před klimatickými změnami, abychom pokorně přijali New green deal. No a stará, známá věc, že když cestujete do minulosti za žádnou cenu nesmíte nic měnit, nemusí se to vyplatit. Silný závěr! Sofia "Saga" Helin - moc hezká. ()

Reklama

Reklama