Reklama

Reklama

Plážový povaleč

  • Česko The Beach Bum (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Tak trochu jako kdyby se Big Lebowski bratrů Coenů posunul směrem ke Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama. Hlavní hrdina vypadá jako plážový povaleč, chová se jako plážový povaleč a ze všeho nejvíc to prostě a jednoduše je plážový povaleč, obejda a vagabund. Věčně je pod vlivem čehokoliv omamného, co je zrovna po ruce, a žije ve velkém stylu mimo jakákoliv popsatelná kritéria, životem projíždí podle pravidel vytvořených jen sobě na míru. Říká si Moondog. K tomu je ale básník a je až nechutně bohatý. Občas si na to dokonce vzpomene, stejně jako na to, že má dceru a ženu, která ho miluje a současně podvádí se slavným Snoop Doggem. Moondog se potácí a svoje neuvěřitelné eskapády vyvádí stejně tak na ulici jako na luxusních večírcích, až po jednom z nich narazí autem do stromu a musí na odvykačku. Jenže tam není žádná zábava a už vůbec tam nejsou drogy ani pořádný pití, proto raději uteče. Díky nehodě o všechno přišel, protloukat se po známých a po ulici mu ale vždycky slušelo. Je pořád v pohodě a přitom pořád něco píše. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (190)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Ten film nemá nic k čemu bych se mohl vztáhnout. Všude pustoprázdno a drogový vlak vlastně jen defiluje kolem mě, aniž by o mě zavadil pohledem. Pak už jen nezúčastněné sleduji hruď Matthewa McConaugheyho a v duchu se sám sebe ptám, jak tahle vypitá a vyfetovaná troska k takto vypracovanému hrudníku přišla? Lyrika vysvalených ztkrostonanců. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv The Beach Bum aka Moondog žije výhradně z peněz svojí zazobaný manželky, protože z uhasínající slávy minulých umělecky plodných let nájem nezaplatíš, neschovává v sobě ani kousek snobství. Dalo by se říct, že ten film v sobě obsahuje takový drobný poselství, něco ve smyslu, že pařit se dá opravdu s každým nehledě na to, kolik má v peněžence. Moondog je vlastně takovej sjetej Jack z Titanicu, večer paří ze Snoopdogem na luxusní jachtě, ráno s bezďákama pod mostem a mezi tím se zabaví s kýmkoliv, kdo se namane po ruce. A ono se to dá vlastně aplikovat i trochu jinak, ne s každým se dá pařit, ale každý může posloužit Moondogovi jako kámoš na pařbu. Protože takhle nonstop můžou jet jen vyvolení jedinci. A jde o to, jestli to s ním chvilku vydržíte, protože na rozdíl od jinejch podobně laděnejch filmů, tady nepřichází vystřízlivění, morální poučení ani změna rytmu. Buď Moondoga a jeho explicitně vyřčenou životní filozofii přijmete anebo vás po delší době otráví, protože vlastně jen kupí průser za průserem a chová se jako retard. Jemu by to ale bylo jedno. Pokud na to přistoupíte, je to vlastně osvobozující pocit. Protože v normálním životě to vystřízlivění vždycky přijde. ()

Reklama

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Vibe je správnej, McConaughey a Snoop Dogg (no comment), ale ten film je tak rozteklej jako já na tripu nebo když si dám o pár hitů z vapu navíc. Obecně bych celej film charakterizoval slovem: ganja. Protože přesně tak se cítíte. Dramaturgicky to hází jak na lodi sem a tam, bez starostí, bez ničeho. Odnikud nikam. Big Lebowski 2.0: Cheaper Version. Ale ten psací stroj... a ty brýle. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Moondog ako Van Gogh slova, ašpirujúci na Pulitzera? Na deklaráciu básnickej geniality vo filme dvakrát odrecituje vlastnú báseň, o tom ako sa ráno vyšťal a spomenul si pritom na súlož. Buď si Korine robí absolútnu prdel, alebo je Amerika v totálnej riti. Alebo oboje. Nech je ako chce, toto boli len zvyšky nikdy nezrealizovaného eposu. Nik už nie je schopný ho prečítať, lebo totálne zarástol trávou. A následne sa jeho zmysel stratil. V mozgoch zmatlaných dymom z kilogramov takto vyfajčeného matrošu. Pointa je síce krásna, a úplne s ňou súzniem. No zvyšok len v duchu kvalít zmienenej básne. 70%. P. S. Ako zhulenú a ožraleckú verziu Forresta Gumpa, ktorý serie na všetko a všetkých, ako o tom referuje užívateľ Davies182, to beriem. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Obtěžovat Korineho Beach Buma s tím, že na rozdíl od Spring Breakers postrádá hranu je vlastně nepochopení celého filmu, protože on vlastně není ničím jiným než onou hranou. Do podobného prostředí zasazené SB sice kontrovaly všední nudou flustrované dospívající studentky s mefistofelovským a surreálným světem floridských rezortů a jejich gangů, nicméně proto, aby demonstrovaly podvědomou nevůli nahlédnout za oponu zdánlivě nekonečných parties krásných mladých lidí. V Beach Bum jsme již pouze za onou oponou a to bez jakéhokoli dovysvětlování pozic či pozadí všech zúčastněných. Sledovat spokojeně hodinu a půl tyto nezlomené hašišové filosofy je vlastně samostatným aktem odporu oproti většině současných hodnot, jež staví na zodpovědnosti a ohleduplnosti. Moondogova pozice nedotknutelného egoistického excentrika, jenž posledních dvacet let nešel rovně pak nabízí jednu z variant naprosté osobní svobody. A ta není ani tak postavená na drogách a chlastu, ale na naprosté symbióze se svým okolím, jehož jsou všechny ty nezdravé ingredience prostě inherentní součástí. To, že je Moondog zkrátka "jen" součástí svého prostředí vykresluje Korine opět svojí tekutou narací (navíc obvykle se zde neocitneme s novou scénou na jejím začátku, ale vpadneme tak nějak do jejího průběhu) a v rytmu protagonisty tak nějak náhodně plující kamerou s nízkou hloubkou ostrosti, do které postavy občas propadnou a občas se za ní schovají (inu Debie). Snad jen by tentokrát ty sympatie vůči protagonistovi nemusely být tak napřímo vyřčené a hudba, která polovinu času zní, jako když se kocour Tom plíží do lednice pro kus šunky, u mě též narazila na zeď nepochopení. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní postava Moondog (Matthew McConaughey) pronese ve filmu 4 básně. Ta ústřední, co je pronesena na začátku i na konci, je „A Beautiful Poem“ od Richarda Brautigana, „Piano“ pak byla přiznaně obšlehnuta od D. H. Lawrence, dále zazní „Be Drunk“ od Charlese Baudelaira a „Song at Sunset“ od amerického klasika Walta Whitmana. (JayZak)
  • Název filmu se objeví až těsně před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama