Reklama

Reklama

Plážový povaleč

  • Česko The Beach Bum (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Tak trochu jako kdyby se Big Lebowski bratrů Coenů posunul směrem ke Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama. Hlavní hrdina vypadá jako plážový povaleč, chová se jako plážový povaleč a ze všeho nejvíc to prostě a jednoduše je plážový povaleč, obejda a vagabund. Věčně je pod vlivem čehokoliv omamného, co je zrovna po ruce, a žije ve velkém stylu mimo jakákoliv popsatelná kritéria, životem projíždí podle pravidel vytvořených jen sobě na míru. Říká si Moondog. K tomu je ale básník a je až nechutně bohatý. Občas si na to dokonce vzpomene, stejně jako na to, že má dceru a ženu, která ho miluje a současně podvádí se slavným Snoop Doggem. Moondog se potácí a svoje neuvěřitelné eskapády vyvádí stejně tak na ulici jako na luxusních večírcích, až po jednom z nich narazí autem do stromu a musí na odvykačku. Jenže tam není žádná zábava a už vůbec tam nejsou drogy ani pořádný pití, proto raději uteče. Díky nehodě o všechno přišel, protloukat se po známých a po ulici mu ale vždycky slušelo. Je pořád v pohodě a přitom pořád něco píše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (190)

POMO 

všechny recenze uživatele

Takový dospělejší “Harold and Kumar Goes to Miami and Meets Bohumil Stejskal”. Ležérně bohémský fuck-off společenským konvencím a miamskému glamouru, odehraný ve zhulenecké euforii, nepotřebující žánrové zápletky ani relistické základy. Humorem občas neftipně infantilní, s menšími ambicemi něco umělecky reflektovat (než jsme u Korineho zvyklí), ale non-stop v dobré náladě a v detailech určitě ikonický, v budoucnu nejspíš zrající jak dobré víno. Pro mě zůstane nejikoničtější scénou zhulená plavba z Key Westu do Miami na šupáckém, vtipně obrandovaném motorovém člunu! ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Vyrachtaná smažka Korín si zjevně urputně honí nad vyrachtanou smažkou Burousem, prazdrojem intelektu všech vyčichaných pičusů a modlou všech rádoby dekadentních vyčichaných pičusů, kteří xmrti rádi do zchytření meditují nad jeho hlubokomyslnými opiovými mantrami, jako například „Kočka neposkytuje služby, kočka poskytuje sebe.“. Nářez, co!? Také cítíte tu neskonalou yntelechtuální profunditu, nekompromisně exponující až bazální esenci sofistikovanosti alkaloidů zelených makovic? Já tedy rozhodně ano, a vždy si v souvislosti s tímhle napajcovaným buzerantem, trousícím v rauši v Maroku na papír načmárané narkáčské bonbonmoty, které pak jeho feťacký klubík slepil sekunďákem a vydal jako generační umělecký manifest, vzpomenu na legendární, naprosto geniální, podstaty existence všehomíra, stvoření i vesmíru nekompromisně se dotýkající tezi Otakáro Schmidta při jedné z Besídek divadla sklep. Ta zní, ale čtěte raději pomalu a nejlépe s jedním okem zavřeným, aby vás ten příval náhlého yntelechtuálního prozření neskolil jako u té kočky: „Krajáč není ani maso, ani mléko, je to prostě krajáč!!!“. Ufffff. Mistrovké! Čumíte teď na to jak DaVinči na Poloka, co, volové?! No jo, no, není vám prostě shůry dáno to pobrat, anebo místo pětilebkového afgánského matroše máte v bongu jen nějaký sapovký ťamanský květináč. Ale nezoufejte, musí vám stačit, že to kokot mého formátu prohlásil za geniální, berte to jako myšlenku dne otce Fura, kvintesenci krystalické svobody a globální světonázor, uznale pokyvujte hlavou a šiřte to všemožně mezi ostatními blahoslavenci nebo čichači toluenu, kteří si sice taky nevidí na špičku čuráka, ale budou to bezmezně lajkovat, protože je to děsně kůl. Ale zpět k filmu. Vlastně teprve teď k filmu, doteď jsem se jen rozehříval a ladil plážovou formu. Takže, vymletá smažka a pseudoBurous Měsíční pes má všechno v piči díky permanentní hladině, a tak plave ve člunu nebo se poflakuje s dalším nukleárním fyzikem, vymletou smažkou Slídícím psem, a neustále trousí natolik erudovaná narkáčská životní moudra, že by se každé z nich mohlo okamžitě stát úderným píár sloganem libovolné koksovny. Jindy skvělý herec Matouš MekKvír toho rádoby Velkého Lebowského těžce nedává a až nepřirozeně trapně přehrává. Šádvel s Bludmanem pětkují, což už by samo o sobě mělo znamenat černou nálepku s lebkou a nápisem TOXICKÝ ODPAD pro všechny heterosexuální netlučhuby, kteří po přečtení Nahého oběda zatoužili vypít na ex flašku ředidla, aby podobnou narkoprudu nemuseli již nikdy znovu trávit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Totálně svobodný a osvobozující film, lehčí a vtipnější než Spring Breakers, v němž (nikomu) o nic nejde a praktický jediný „dějový“ vývoj spočívá v tom, že duchem nonstop nepřítomný Matthew McConaughey v poslední třetině začne nosit ženské šaty a štěkat (což vám ale vzhledem k založení většiny postav a množství bizarních situací přijde celkem normální). Dokonalý klystýr mysli a jediný film Febiofestu, po němž jsem se cítil skutečně odpočatý. 85% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych být na natáčení filmu, tam to muselo být asi hodně zajímavé. V každým případě se dá děj shrnout do několika slov, chlast, fet a jedna velká party. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidní herecká partička během natáčení vyhulila dvě sta kilo hulení, které zajistil Snoop Dogg a vyšňupali desítky kil kokainu, o které se postaral, toho času, Zac Efron. Výsledek je brutální filmařskej úlet, u kterého, až následně zjistíte, kdo ho natočil, tak se vlastně vůbec nebudete podivovat. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $3,502,600Tržby Celosvetovo $4,554,416▐ Vyhulený otras na entú. Toto je ako že film? Úplne ustrelené, bez hlavy a päty. /5%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem větší jízdu i Trip, ale i tak pohodový film plný známých tváří, trávy a polonahých žen. Matthew je ve své roli naprosto přirozený a občas zabrousí fajn hlášky, ale humoru a zábavnosti jsem čekal podstatně více. Zajímavé, netradiční se spirituálním nádechem, ale jednou stačilo. 60% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Svět floridských marihuanových pábitelů předestřený optikou Harmonyho Korina má v sobě něco uhrančivě opulentního i výsměšně absurdního. Podobně jako ve Spring Breakers, ale ostatně i všech předchozích svých filmech nám režisér předkládá vychýlené figury a jejich světy, které lavírují na hraně reality a fantazie oněch hrdinů. Proto také The Beach Bum obsahuje až nadreálné sekvence i občasný náraz s realitou, stejně jako zde blyštivá estetika videoklipů dostává ušmudlaný a sešlý nádech obnošených hadrů a vrásčitých neupravených tváří. Na první pohled, obzvláště po formálně dravých Spring Breakers, překvapí nečekaná stylová konvenčnost Korineho novinky, tuplovaná opětovným angažováním jindy okázale formalistického Benoîta Debieho. Jenže právě ona formální usedlost dává o to víc vyznít přirozené opulentnosti a přemrštěné vnějškové stylizaci postav. Ta je ostatně natolik pestrá a excesivní, až vlastně připomíná postapoklayptické autorské vize George Millera posledních dvou Šílených Maxů. Jen tentokrát se před našimi zraky nerozprostírá vize post-civilizace, ale naopak obraz vyšinuté reality floridského Dědictví aneb Kurvahošigutntág. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nejvíc bezstarostná pocitovka o svobodě. Bez většího smyslu děje, dá ale ucelený dojem, plyne s lehkostí improvizace, je krásná na pohled a čaruje “beach-noir” kouzlem jižní Floridy. Nesedne si rozhodně s každým, za mě ale nonstop úsměv, problýskne tu celá řada skvělých charakterů (Kapitán Wack a jeho delfíní tours) a všechno nese Mattova (další) dokonalá role - na kterou se podle mě ani 2x nenadřel. Něco z Moondoga a jeho životní filozofie ve mně hluboce rezonuje. *All rhyme no reason ♪♫ 🌴🌴🌴 ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Ten film nemá nic k čemu bych se mohl vztáhnout. Všude pustoprázdno a drogový vlak vlastně jen defiluje kolem mě, aniž by o mě zavadil pohledem. Pak už jen nezúčastněné sleduji hruď Matthewa McConaugheyho a v duchu se sám sebe ptám, jak tahle vypitá a vyfetovaná troska k takto vypracovanému hrudníku přišla? Lyrika vysvalených ztkrostonanců. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Kde Spring Breakers měly vrstvy, spodní proudy, podvratnost, promyšlený vizuál a hudbu, tam Beach Bum nemá nic. Až na ty všudypřitomné kozy je to ploché k uzoufání. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo o sestřih videí nějakého youtubera, tak si jistě zaslouží pozornost, i když to nemá hlavu ani patu. Korine jen exhibuje, málokdy se mu povede vtipná situace a to má k dispozici partu skvělých herců a Snoop Dogga, který do podobných zhuleneckých úletů jako jediný skvěle zapadá. Matthew po sérii kvalitních projektů znovu ztratil směr a bohužel bere každou blbost. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey je vážně hovado. Totální vyhulená biografie, ovšem od režiséra podobně tripových Spring Breakers, které mi, ani nevím proč, tenkrát hrozně sedly. Tady jsem se ale místy nudil a jen zíral, jak Matthew prožívá naprosto nesouvisející situace s hlavním dějem. Ale Isla Fisher je pořád sexy! Příště to zas určitě vyjde. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Moondog ako Van Gogh slova, ašpirujúci na Pulitzera? Na deklaráciu básnickej geniality vo filme dvakrát odrecituje vlastnú báseň, o tom ako sa ráno vyšťal a spomenul si pritom na súlož. Buď si Korine robí absolútnu prdel, alebo je Amerika v totálnej riti. Alebo oboje. Nech je ako chce, toto boli len zvyšky nikdy nezrealizovaného eposu. Nik už nie je schopný ho prečítať, lebo totálne zarástol trávou. A následne sa jeho zmysel stratil. V mozgoch zmatlaných dymom z kilogramov takto vyfajčeného matrošu. Pointa je síce krásna, a úplne s ňou súzniem. No zvyšok len v duchu kvalít zmienenej básne. 70%. P. S. Ako zhulenú a ožraleckú verziu Forresta Gumpa, ktorý serie na všetko a všetkých, ako o tom referuje užívateľ Davies182, to beriem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další z provokací nezávislého režiséra a tvůrce videoklipů. Harmony Korine byl (tehdy hodně mladým) scénáristou u Larryho Clarka, s nímž stvořil Kids. Stojí i za kousky jako Ken Park nebo Gummo. A sedm let zpátky opět rozděloval publikum svým kouskem Spring Breakers. Divák stimulovaný audiovizuální náloží tehdy moc netušil, co se děje. Tentokrát je sice uchopitelnější, ale pořád je to zoufale nedotažené. Kašle na pravidla, stejně jako to dělá hlavní hrdina. Bohém a plážový povaleč Matthew McConaughey kdysi vydal úspěšnou básnickou sbírku, má prachy a dementní nápady. Což bude tím, že je v konstantním rauši. A nezvládá žít v realitě. Pod vlivem marihuany nebo alkoholu, ideálně obojího, občas navštíví manželku nebo dceru, která chystá vdavky, setkává se s neuvěřitelnými podivíny a tu a tam ťuká do psacího stroje. O to víc pak musí, když se shodou smutných událostí řeší majetek, který zdědí pouze pod podmínkou, že vydá další literární kus. Ano, divák se možná uvolní a celkově to má svou náladu, ale ve výsledku náš „hrdina“ neprojde vůbec žádným vývojem, závažná témata zlehčuje, o své genialitě mě rozhodně nepřesvědčil. Matthew možná předvádí odvážný herecký výkon, ale nijak uznáníhodný. Chyběla mi pointa, chyběl mi nápad. S příběhem jsem ani nepočítal. A co je nejhorší: bavit jsem se asi zapomněl. PS: Tedy vyjma výpravy za delfíny, ta se povedla. Slabé tři hvězdy!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump věčně vožralej a zhulenej. A je to přesně tak dementně zábavný, jak to zní. Osobitej filmovej patvar, kterej kálí doslova na všecko a na všechny, hlavně když je bordel. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Často dosti na hlavu, nicméně občas je to docela prdel sledovat věčně Matthewa, který si celý film něco dává. Rovněž jsou zde hodně výživná camea známých herců. Nejvíce mě dokázal pobavit Lawrence, jako kapitán lodě, která jezdí za obhlížet delfíny. To by si je ovšem nesměl splést se žraloky. Jamajského pilota představí Snoop dog slovy, že má na obouch očích zelený zákal, ale když je na sračky dopraví tě kam potřebuješ. Takže následná konverzace v kabině vypadá takto: -Když kouřím trávu, piju čaj z houbiček a k tomu si dám pár lajn bogotské koky... -Sakra, vole! -Mám šílené vize a ty vize mě vedou jako duchové přímou cestou k našemu cíli. - K cíli. -To bezpečně vím. Neseru se s tím. -A víš co? Je fuk, co jsi říkal. Ale znělo to zatraceně dobře. -Víš, že jsem z 98 % slepej? -To nemá chybu. ... sranda to občas je a veliká. 60% ()

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey v hlavnej úlohe. On si v úlohe evidentne užíva veľa zábavy, ale pozerať na neho, to už taká zábava nie je. Aj oných 95 minút sa zdá ako celé popoludnie. V ďalších úlohách sa objavia moji obľúbení Jonah Hill alebo Zac Efron. Len absurdná scénka s bláznivým milovníkom delfínov Martinom Lawrencom na chvíľku vzbudí dojem poriadnej komédie. Filmu chýba tak nejako úplne všetko. Možno sa nás snažia inšpirovať, aby sme životom len preplávali, na všetko hľadeli s úsmevom a že šťastie je len stav duše. Ak máte pocit, že v živote vám ku šťastiu chýba len Matthew McConaughey v ženských šatách, medzi ženskými nohami, na párty, na jachte a predovšetkým na drogách, potom je pre vás The Beach Bum skvostnou prehliadkou, ktorú ste hľadali. A ostatní diváci, hľadajúci prakticky čokoľvek iné, si ho môžu v pokoji nechať ujsť. ()

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama