Reklama

Reklama

Hitlerovi šampioni

(TV film)
  • Francie Les Champions d'Hitler (více)
Francie, 2016, 2x52 min (Alternativní 102 min)

Hrají:

Christian Brendel (vypravěč), Ernst Udet (a.z.), Max Schmeling (a.z.), Joe Louis (a.z.), Leni Riefenstahl (a.z.), Anny Ondráková (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

1. část: Německé sportovní hvězdy očima propagandistických filmařů. Letec Ernst Udet, boxer Max Schmeling a režisérka Riefenstahlová. Filmové archivy z doby, kdy se sport stával politickým nástrojem. Poté, co se nacisté v Německu dostali k moci, zneužili sport a olympijskou myšlenku jako nástroj k formování „nového člověka“. Jeho heslem mělo být známé rychleji, výše a – hlavně pak – silněji. Nacistické Německo mělo dokazovat svou rasovou nadřazenost ve všech sportovních disciplínách, a to za dohledu režimních špiček a mnohdy i samotného Adolfa Hitlera. Jak si Němci v letech 1920–1936 počínali ve vzduchu, v horách, na atletickém stadionu a na vrcholcích velehor?

2. část: Olympijské hry v roce 1936 ukázaly Berlín jako centrum světového sportu. Adolf Hitler však musel překousnout třeba prohru dálkaře Longa s černou hvězdou Jesse Owensem. Tento film zachycuje rozporuplné osudy německých sportovců v období Třetí říše. Jde o atlety, horolezce, piloty, boxery a další. Jejich úspěch nabyl za nacistického režimu státní důležitosti a Letní olympijské hry roku 1936 měly být vyvrcholením těchto snah. Autoři použili řadu filmových archivů z let 1936–1944. Tento historický materiál byl zrestaurován, barevně zpracován a přepsán do formátu HD. Jak se dařilo německým atletům v závodech, které neměly zdaleka pouze význam sportovní a kde skončili během válečných let? (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

1/2 Veskrze průměrný dokument, který na poměrně malé ploše bilancuje příliš mnoho jednotlivých osudů a kariér. Většina materiálu je dodatečně kolorována, komentář je povrchní. Mnohem lepší je trojice dokumentů Hitlers nützliche Idole, ve kterém má každý svůj vlastní medailonek. Tedy Schmeling, Riefenstahlová a Rühmann, každý pěkně zvlášť. Ale pokud naše matička veřejnoprávní zakoupila raději Les champions d'Hitler, musí si zájemce dosledovat téma mimo její obrazovku. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní dvojdielneho dokumentu Hitlerovi šampióni som sa nemohol zbaviť pocitu, že tie zábery a vôbec pointu tohto dokumentu už som videl. A skutočne takmer všetko je prevzaté z dvojdielneho filmu režisérky Riefenstahlovej Olympia 1. Prehliadka národov a 2. Oslava krásy z roku 1938. A tie doplnky, ktoré tu boli vsunuté nestoja za veľa. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled pro historické zájemce a bádače okolo Hitlerova Německa. Spousta nadaných a padlých hrdinů sportovního a dobrodružného světa vzal sebou vůdce stejně jako další desítky miliónů lidí při následné válce. Minisérie obsahuje spousty zrekonstruovaných barevných záběrů, které ukazují hrdiny tehdejší říše v novém světle. 75% ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Neskutečně mrazivé záběry, které rozhodně stojí za to vidět. Atmosféra olympijských her v třicátým-šestým je elektrizující. Působivé snímky Riefenstahlové, skvělý Jesse Owens a na tu dobu úžasné výtvory německých automobilek - tři důvody proč vidět tenhle dokument. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný dokument o známých sportovních tvářích třetí říše a olympijských hrách. Spousta záběrů, které jsem viděl poprvé (pravda Olympii od Leni Riefenstahl, jak píše Volodimir2 jsem ještě neviděl) a hlavně ze zimní olympiády v roce 1936. Až díky tomu jsem si uvědomil, že Německo vlastně pořádalo v tomto roce nejen známé letní hry v Berlíně. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Komentář je vskutku velmi povrchní, ke smrti německých horolezců na Nanga Parbat suše poznamenat "sen o hákovém kříži na vrcholu se zhroutil" mi přijde až odporné. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Hitlerovi narkomani, Hitlerův Hollywood a nyní i Hitlerovi šampioni, a jistě jsem zdaleka neuvedl všechny příklady. Čeho Hitlerova se ještě dočkáme? Kdepak, ani v noční můře by H. nenapadlo, že jeho jméno bude i sedmdesát let po smrti stejně známé jako jméno jistého J. (přitom to jsou absolutní protiklady - jeden je syn Boží a ten druhý, jak víme, dítě samotného Satana), avšak v TV je pan H. mnohem větším objektem zájmu. ()

Reklama

Reklama