Reklama

Reklama

Silniční kontrola

  • USA Traffic Stop
Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 2017, 30 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument Silniční kontrola vypráví příběh Breaion Kingové, šestadvacetileté afroamerické učitelky z Austinu ve státě Texas, která je bílým policistou zastavena kvůli běžnému dopravnímu přestupku. Následuje však její dramatické zatčení. Palubní kamera policejního vozu zachytí, jak policista při zatýkání vytáhne Breaion z auta, opakovaně ji srazí k zemi a spoutá. Cestou do vězení Breaion zapřede s doprovázejícím policistou podnětný rozhovor o rasovém profilování a prosazování práva v Americe. Nahrávky z palubní kamery jsou prokládány záběry z Breaionina každodenního života, díky nimž si o této ženě, která se stala obětí znepokojivého policejního incidentu, můžeme vytvořit mnohem komplexnější obrázek. (HBO Europe)

(více)

Recenze (10)

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO HD - Ano, rasismus je všude. Mělo se ale víc přitlačit na pilu, jít více do hloubky problému a přidat na stopáži. Pak by to bylo velmi dobré. Tak to jen chvalitebné. 70% (with J.) ()

prezdivaka odpad!

všechny recenze uživatele

Klasické politicko-korektní levičácké vidění světa, která udělá z prdu ohromný případ. Když budu jako cizinec takhle vyvádět v USA, stane se mi to samé a několika mým přátelům se to i stalo. Tady se z toho ale udělá případ, protože "potižená" byla černoška (promiňte afroameričanka) a policista by běloch. Už jen její vykřikování, že chce černého policistu ukazuje zásadní problém - proč? Protože černoch asi bude svému etniku nadržovat. Takže nerovnost před zákonem. Tím se ale v dokumentu nikdo nezabýval, protože se snaží divákovi vnutit svůj pohled. což se ale zjevně nedaří. Aspoň u českých diváků ne. Kingová neposlouchala pokyny, kladla odpor, neustále křičela, protestovala a navíc lhala. Několikrát. Třeba se zvedala a když jí policista řekl, ať zůstane ležet a dá ruce za záda, řekla, že to chce udělat a zase to neudělala. Potom se většinu času ukazuje její zaměstnání, smutný obličej a hodiny tance. Manipulativní dokument a úplně špatný. Student FAMU by s tím vyletěl. ()

Tuzinho 

všechny recenze uživatele

Nejsem na ničí straně, ale z nestranného pohledu žena kladla odpor a vyhýbala se běžné kontrole. Neuposlechnutí policisty v USA není zrovna dvakrát povoleno. To že s ní policista pak dvakrát hodil, to už byl zase nepřiměřený zákrok, určitě zpacifikovat někoho jde lépe. V dokumentu mi chybí pohled jiných stran, takhle posloucháme jen pohled od ní. PS: být to zákrok na bílého, nikdo nic neřeší, natož točit dokument ... ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Všetci vieme, že amerika je krajina policajtov. A kde inde sa môžu mozgové trusty zamestnať...Rovnako ako inde na svete... ()

Ironhead odpad!

všechny recenze uživatele

No já nevím, ale vždyť ta ženská při zatýkání opravdu klade hysterický odpor a neposlouchá jediný pokyn toho policajta, tak co s ní jako měl dělat? Jako bonus pořád řve, že chce černýho policajta, že bílejm nevěří... není tohle už náhodou rasismus z její strany? Navíc když se jí kvůli dopravnímu přestupku snaží dojet a zastavit policejní auto, tak zajede až na parkoviště a rychle vystupuje z auta. To se opravdu nedělá ani u nás natož ve státech. ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

"Myslíte, že existuje rasizmus? - Áno, to áno. A myslíte, že funguje oboma smermi?" Z hľadiska objektívnosti a dramaturgie veľmi zle natočený dokument. Natočený v štýle ako súčasť obhajoby pred verejnosťou, ktorá by mohla sedieť v porote, pri prípadnom súdnom procese. Nechcem tým povedať, že Breaion nebola spôsobená krivda, keďže zákrok policajta pôsobí, ako keby dostal menšie pominutie zmyslov. Ale ako tu už bolo zmienené, chýba tu vyjadrenie polície, nadriadených daného policajta, právnikov. Taktiež naznačenie a miešanie tohto prípadu s inými, aj smrteľnými prípadmi policajného zatýkania, bez toho aby boli hlbšie rozobrané nie je seriózne a nehodné HBO. Najsilnejší okamihom dokumentu je nahraný rozhovor Breaion s policajtom, ktorý ju vezie na stanicu, ktorý ako jediný poskytuje aj náhľad aj na druhú stranu. ()

louislumiere

všechny recenze uživatele

Já vám nevím. Problém rasismu v USA má hluboké kořeny a nelze nad ním mávnout rukou. Nicméně tento "případ" nemá s rasismem nic společného. Hysterická Američanka tmavé pleti, která evidentně porušila pravidla silničního provozu, neuposlechne výzvy policisty, snaží se ze svého provinění vybruslit, jako kluk co rozbije školníkovi okno kopacím míčem, stylem já nic, vždyť jsem byl na obědě... Ne. Tohle mě hodně popudilo. Policie v USA musí být tvrdá, vzhledem k množství střelných zbraní mezi lidmi. Je to daň za tuto jejich vymoženost. U nás by se s takovouto zpupnou káčou strážmistr taky nemazlil. Poslal by jí do správního řízení, jak je v našem kraji obvyklé. Každá ves, jinej pes. Princip ale zůstává stejný. Běžný smrtelník, který ctí alespoň pravidla slušného chování, se snaží takovou situaci vyřešit tak, aby jí měl co nejdříve za sebou. I s následky. Ovšem pubertální chování směrem k policii vždy vyvolá reakci. Kdo má řidičák, ví své. Vzhledem k jednostrannosti této agitky, nehodnotím. Shlédnuto omylem. ()

Reklama

Reklama