Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený stavební inženýr Richard Blake spojí síly se snílkem a dobrodruhem Edwardem Creightonem, aby společně naplnili svůj sen a realizovali stavbu transkontinentálního telegrafního systému. Uskutečnit tak náročný plán napříč Amerikou představuje překonat celou řadu problémů. Proto si na pomoc přizvou také bývalého psance Vance Shawa, který se dobře vyzná v divočině a nebojí se nebezpečných situací. A těch na ně v dalších měsících rozhodně nečeká málo. Telegrafní vedení povede přes území patřící indiánským kmenům, proti stavbě Western Unionu bojuje její konkurence a své vlastní zájmy na jejím narušování mají také bandité... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

sud 

všechny recenze uživatele

Fritz Lang, tvůrce legendárního "Metropolisu", prostě nedokázal natočit špatný film. Před shlédnutím jeho kovbojky "Western Union" jsem byl na rozpacích, ale zcela neprávem. Přečetl jsem před lety asi tři Grayovky (Western Union nikoli), jsou to ryzí westerny, na hony vzdálené Mayovkám a Rodokapsům. Langovi se podařila výborně vystihnout atmosféra knih Zanea Graye a Divokého Západu vůbec. Herecké obsazení je vynikající, z něhož pravděpodobně nejvíce ční Randolph Scott coby příjemně nejednoznačný dobrodruh Vance Shaw. Za zmínku stojí několik skvělých scén, jako například Indiánský tanec pod elektrickým napětím, krocení divokého koně, požár lesa (na tehdejší dobu jistě dosti odvážná a realistická pasáž), záverečná přestřelka a happyend se tentokrát nekoná. Málo známý, opomíjený, ovšem skvělý western. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naivistický western velmi renovovaného tvůrce. Režisér Fritz Lang mne velmi zklamal. Natočil cosi jako oddychovku, western prokládaný komediálními vstupy, s romantickým nábojem (podivný radostně vitální milostný trojúhelník), ale tak přeslazený a nudný, že jsem ho téměř nedokoukal. Příběh o legendární stavbě transkontinentálního telegrafu je jako ten starý filmový plakát, který ho propaguje - mdlý, vybledlý a omšelý obraz pionýrských dob... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zde mistr Lang tak trochu odbočil od svých doposud oblíbených žánrů, anebo že by chtěl jen prostě vyzkoušet po čase i něco nového..? No, každopádně až na pár dobrých scén mě tento barevný ale celkem neprávem opomíjený film vůbec neoslovil, western třicátých a čtyřicátých let opravdu nemusím a tento jako před týdnem Jesse James to jen potvrdil..Dobová atmosféra mě zde nějak nenadchla, postrádal jsem i nějaké výraznější osobité typy, avšak indoši zde byli vynikající. Zajímavost:: snímek byl uveden k příležitosti devadesáti let založení firmy Technicolor, to vše právě k dnešnímu datu. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Moc moc dobré. Vzpomněla jsem si na jednu hodinu francouzštiny. Měli jsme učebnu v přízemí a bylo otevřené okno. No, a zvenku stál chlapeček a střílel na nás kuličkovkou. Asi tak zábavný a osvěžující byl i tento film. Nejvíc se mi líbila jízda na divokém koni a akce "pusť to do nich", ačkoli můj otec právě u těchto dvou scén pronesl, že je to western jak noha. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +příjemní herci a zajímavý příběh, dobrá hudba, barevný obraz -řekl bych málo dramatické a akce zde taky moc není/// Děj tohoto filmu je trošku jiný, než na jaké jsem u vesternů zvyklí. I když, nadruhou stranu všechny příměsi westernu tu sou. Překvapivě však film hraje spíše na romatickokomediální strunu a tak vás docela dobře dojme i pobaví a nebo možná taky uspí. Skoro až do závěru se to line v podobném tempu, takže je to takový spíše oddychový wester. Ale co musím zmínit: šéfkuchař tady stál zato, jeho postava byla dost zábavná. "tady je ale horko". Navíc mě potěšilo, že snímek je barevný. Takže se to dá./// Celkem 68%/// ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný western, s lehoučkou naivitou čtyřicátých let, odlehčený postavou nešťastného kuchaře, s herecky dominujícím partnerem Caryho Granta Randolphem Scottem. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Western na pohodu a dobrou náladu. Něco na způsob DOBŘÍ A ŠPATNÍ HOŠI. Má však lepší a napínavější příběh.. Jinak kouzelné byly zejména výstupy s kuchařem, toho hraje Slim Summerville. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

3.4.2010 ~ Tohle není westernová klasika, tohle je pohádkový příběh s nádechem romantiky a westernu. A dětinsky naivní a hloupý. ~ A přitom z toho šlo vytřískat víc. Všechno se to točí kolem výstavby telegrafní sítě napříč Amerikou společností Western Union. ~ Všechny hlavní postavy jsou tu galantní gentlemani, většinou študovaní, tu více či méně frajerští tvrďáci. Sem tam se udělá pif-paf, ale kromě konce v podstatě zbytečně. No a pak tu máme nerozvinutý romantický vztah se sličnou odvážnou telegrafistkou, párek opilých zaostalých rudochů, odvážné dělníky a odkaz na společnou práci vedoucí k lepším zítřkům. Naivní pohádkový příběh v rouše westernovém. ~ Jediné, co tu stojí za zmínku, je příběh jedné z postav, bývalého psance, který zde naráží na bývalé kolegy z doby Občanské války. Jedině tohle dějové vlákno nedává zapomenout, že se tu jedná o western. Bohužel ne zas až tak moc kladně, konec mi přišel dost přestřelený. ~ Ale jo, dá se to vidět, pokud nemáte po ruce vůbec, vůbec nic jiného. Ale zážitek z toho nebude. Jen další film o ničem, tentokrát jen přes 69 let starý. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

No ja neviem, snažil som sa a nikam to neviedlo. Niežeby bol Western Union priamočiare či naivné dielo, ale úplne bez života. Lang spravil dobre, keď na pár rokov presedlal k noirom. Nič sa teda nedeje. Ale je krásne vidieť, aký dopad a zdroj inšpirácie mal na tento a iné filmy majstrovský STAGECOACH (poprípade aj transkontinentálny IRON HORSE). ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak psal Zane Grey, a ani se mi to nechce zjišťovat, přeci jen dávám v literatuře přednost jiným žánrům. Filmové westerny mám naopak rád. Fanoušci Zana Greye možná byli a jsou spokojeni, pro mě je ale tento film jen nudný skoro paskvil, kde jsou Indiáni zobrazeni jako totální vypatlanci, herecké výkony jsou ubohé a závěrečná přestřelka vyloženě trapná. Snad jen scéna s požárem má trochu něco do sebe. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Koho by nechal chladným úvodní tradicionál The Little Old Sod Shanty, který česky nazpívali ve své zlaté éře Greenhorni se slovy : "Dveře mají panty z kůže/okna nejsou zasklený/kolem kojoti se plíží hladoví..." ()

Rabina 

všechny recenze uživatele

I mistr tesař se utne... Tady se "uťal" Fritz Lang. Na druhou stranu jestli chtěl vystihnout naivní pseudokouzlo knih Zane Greye tak se mu to povedlo... ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Problém s westerny 40. let v našich krajích je, že jsou nám takřka neznámé (první film ve kterém jsem já viděl Randolpha Scotta, který byl jednou z ikon westernů té doby, byla Packinpahova Ride the High Country a to je až rok 1962), narozdíl od filmů, které přišli po nich a jež žánr modifikovali, redefinovali nebo dekonstruovali, přesto ale se vždy už pohybovali na půdě definované právě takovými snímky jako Western Union. Ten vystihuje ducha Zane Greyových románů a zvláště v první půli se mu daří vykreslovat pionýrského ducha. Langova režie není sice brilantní, ale bezesporu zručná. A hlavně: Randolph Scott. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Parádní odpočinkový western. Viděl jsem colorovanou verzi a na rok vzniku opravdu pecka. Aby ne když jí natočil Lang. Nechybí humor ani akce. Ožralí indiáni útočící na tábor, ohnivý peklo, kde chlapy řvou v agonii, zatím co jim žebra drtí vůz v plamenech a závěrečnej gun-fight u holiče. Moc hezky se na to dívalo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Fritz Lang není pro mě nijak oblíbený režisér, takže mě nezklamal, ani nenadchnul. Western union je oddechovka, pohodový western u pionýrech, co přes nezmapované území vedou telegrafní dráty. Jsou tu indiáni, banditi, trojice pohodových hrdinů (exbandita, průkopník a greenhorn), nechybí humor, na rok vzniku opravdu pěkná barevná kamera a pár dobrých scén. Není to žádná klasika se skvělým příběhem, ale ani žádný propadák. Western roku 1941. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nudný, naivní a neoriginální western kde všechno vypadá opravdu kulisově a moc uhlazeně, není to prostě ten správný špinavý western. ()

Reklama

Reklama