Reklama

Reklama

Žena za výlohou

  • Československo Žena za výkladem (více)
Trailer

Ženatý profesor Richard Wanley si všimne vo výklade portrét krásnej ženy, ktorý ho okamžite zaujme. Keď sa mu podarí zoznámiť sa s touto osudovou ženou, v jej byte ho prekvapí jej žiarlivý milenec. Profesor ho v sebaobrane zabije a v snahe zachrániť si reputáciu sa začína čoraz viac zaplietať do pavučiny lží a vydierania. (STV)

(více)

Recenze (61)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Profesor Unrat po hollywoodsku. Ovšem, poněvadž se jedná o dílo Fritze Langa, těch německých reminiscencí se nám tu vyskytuje dost. Zasloužilý profesor, navíc s rodinným zázemím, není tak úplně vzdálen myšlence zažít něco dobrodružného. Začne to Šalamounovou Písní písní a skončí setkáním s tajemnou, šarmantní kráskou. Jenomže tehdy profesor ztrácí vládu nad svým osudem a stává se obětí nečekaných událostí, vlastní práce (Nezapomínejme, že se jedná o kriminálního teoretika, jenž je najednou postaven na zcela opačné místo, než které zastával doposud.), vydírání a tragického spádu nemilosrdných událostí. Výborný výkon Edwarda G. Robinsona, záhadná Joan Bennett a Dan Duryea jako velmi nepříjemný sebejistý hoch. Této klasice filmu-noir pomáhá i působivá práce s hudebním podbarvením a znamenitý způsob vyprávění. A co k závěru? Je to dost americké, ale tady tento princip dvojí pointy funguje velmi spolehlivě. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Druhé zhlédnutí trochu zklamání, nejspíš kvůli opravdu nešťastnému závěru. S jeho vědomím už film není tak skvělý. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo americké drsné školy (film noire) může zapůsobit jako velmi rozporuplné. Nicméně solidní scénář s tehdy používanou metodou dvojí pointy, která vychází vstříc hollywoodskému imperativu happy endu, provázený namnoze výtečnými hereckými výkony a důkladnou režií, naznačují, že máme co do činění s dílem, jež v řadě ohledů převyšuje nejen dobovou úroveň, ale zejména ve válečné době mohlo vyvolat svou nekonvenčností v méně probudilých částech USA i poměrný rozruch. Precízní řemeslo a výborné dialogy mohou mnohé z této atmosféry přenést také do dnešní doby. Právem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dnes kvalita filmu častokrát záleží od rozpočtu, reklamy, efektov a podobných doplnkových vecičiek, takže často umenie režiséra nie je v súčasnosti nosným pilierom filmu. V časoch tomuto filmu podobným však museli mať herci a tvorcovia naozaj talent aby mohli „spáchať“ niečo podobné a Fritz Lang bol toho príkladom. Na prakticky úbohom príbehu postavili dokonalý thriller plný napätia a nepredvídateľnosti. Človeku by sa zdalo, že film postavený na pokuse o utajení vraždy a následnom vydieraní nemôže priniesť nič nové. A to som už 'zopár' filmov videl. Po päťdesiatich rokoch má film stále šťavu a dokáže uspokojiť. Filmovo a divácky, samozrejme. 90%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Scénář je z naivnějšího soudku, Robinson v těžce iritující roli lehce dementního profesora, ale napětí drží celý film pohromadě a diváka v křesle. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skoro chuťovka. Keď sa bude niekedy vytvárať anketa ako môže záver zničiť úžasný film, tento kúsok bude na popredných miestach. Chápem zmysel toho konca, ale bol úplne nepotrebný a dokonale zničil krásne napínavý (a občas škodoradostný) thriller. Ohromne ma ma to bavilo. Najmä ako boli vždy všetci krok pred "hrdinami" príbehu. Našťastie sa Lang poučil a hneď v nasledujúcej Šarlátovej ulici do toho išiel natvrdo. 7/10 (bez záverečnej dvojminútovky za 10) ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Ve své době zřejmě trochu skandální snímek, který už dnes zaujme jen poměrně zdařilou atmosférou a zákeřným koncem, který vyznívá, jako by vám film vrazil nůžky do zad. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Aj by ma ten koniec nasral, keby zvyšok scenáru nebola taká za uši pritiahnutá až nechcene vtipná kravina. Remake tohto filmu by mohol slúžiť ako dobrý základ pre paródiu noiroviek. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Konvenčný noir, ktorý sa na nič nehrá... teda vlastne hrá. Film sa drží presne stanovených pravidiel a schémy žánru, a preto nie je vôbec výnimočné, ak vám na mysli vyvstanú staré Hitchove filmy či pár kúskov, ktoré spomína aj Matty (ja osobne nie som veľký znalec noiru, ale niečo predsa už za sebou mám). Žena za výkladom sa pohráva s detailami a ich rolou v príbehu, pretože práve na detailoch sa tu dobeháva (možná malá inšpirácia pre Dial M For Murder). Mňa osobne však viac zaujala práca s motívom identity a drobnými črepinami, ktoré sa skladajú do výsledného celku - profesor spoznáva a zisťuje, kto je žena z obrazu, profesor sa dozvedá od policajného inšpektora, aký je jeho kriminalistický profil a pod. Hlavná postava koná síce "trochu" hlúpo a záver v konečnom dôsledku pôsobí ako hollywoodska päsť na oko, ale mne sa napriek všetkému on, aj film samotný veľmi pozdával. Navyše Lang má cit pre súdržnosť, tempo, príbeh, postavy a celkový dojem. Takže subjektívne 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Závan starých časů doutníků, koňaku a krbů, pánských klubů a idealizovaných lásek. Lidé sice občas vraždí, ale přesto zůstávají ušlechtilí, a člověk jim z duše přeje, aby jim to prošlo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pozor na to, čo si želáme, nemusí to vždy dobre pre nás dopadnúť... Klasický film-noir, ktorého scenár mi trocha pripomenul niektoré Hitchcockove filmy, vrátane samotného rozuzlenia, ktoré bolo v rámci tohto žánru celkom zaujímavé. Ak tu vidím nejaké negatívum tak snáď len v tom, že hra mačky s myšou (polícia vs. chudák profesor) mohla byť trocha inteligentnejšie zvládnutá, zišiel by sa ešte nejaký nápad a celej tej motanici okolo vraždy by som dodal viac napätia. Nadpriemer. 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ vám vadia niektoré noirovské nedostatky, ako napríklad často sa opakujúca zápletka, alebo predvídateľnosť, tak v Žene za výlohou je všetko ospravedlniteľné. Nebudem hovoriť prečo, pokiaľ ste film nevideli, ale určitá naivita príbehu je opodstatnená. Len teraz neviem, či dobrodružstvo muža v strednom veku je niečo, čo treba zažiť, alebo niečo, čomu sa treba vyhnúť. Film nato odpovedá síce jednoznačne, ale zase bez osobnej skúsenosti to nie je ono. Ak sa jedná o noir, tak mal byť film kvôli atmosfére čiernobiely, i keď farba možno lepšie vystihuje hlavného hrdinu, ktorého svet skutočne nie je tou drsnou školou, čiže základom žánru, na ktorú sme zvyknutí. Ja by som ale o úplnom závere trochu zapolemizoval a tipol si, že profesor by možno tu cigaretu aj zapálil. Chlapi sú ješitní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zostarnutý, miestami zaujímavý film s celkom dobrou atmosférou a jednoduchým scenárom, pričom scenáristovi sa nepodarilo vytiahnuť film zo závozu jednoduchou fintou na konci filmu. Tri hviezdičky sú fakticky z milosti a výnimočne nimi zohľadňujem dobu nakrútenia filmu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Neexistuje nič lepšie ako si pozrieť Film - Noir, a to keď píšem zrovna 600. komentár ! Vyšlo to parádne a ešte pozitívnejšie je, že film ma nesklamal, lebo má režiséra Fritza Langa, ktorého obdivujem a vlastne všetci traja herci ( Robinson, Bennett a Duryea sa stretnú o rok neskôr pod taktovkou Langa v Scarlet Street ). K príbehu, profesor Richard Wanley odprevadí ženu a dve deti na prázdniny, keď prechádza ulicou, zasiahne ho portrét krásnej ženy vo výklade, do ktorej sa platonicky zamiluje, aby sa Ona sama objavila za jeho chrbátom a flirtovanie je na svete, potom ide na návštevu k Alice Reed, áno je to táto nádherná žena za výkladom. Nikým a ničím nerušení sa oddávajú radovánkam, aby ich onedlho vyrušil HOSŤ ( jej milenec ) , ktorý napadne profesora Wanleyho a ten v sebeobrane po rýchlom podaní nožníc od Alice ho dobodá, a tak ostáva práve teraz vyriešiť otázku, čo s mŕtvolou ? V noci sa Rich vytratí s nebožtíkom zabaleným do deky v aute, aby sa ho nejak zbavil... A ako to tak býva, páchateľ sa vracia na MIESTO ČINU a nie je vôbec nadšený, de-facto bol tzv. donútený jeho kamarátom, ktorý sa vyžíva na kriminálnych miestach a robí si svoje analýzy a Rich si ani neuvedomuje, že mu skoro nahráva do karát - ( Netrvá dlho a mŕtvola sa objaví, Rich nie je žiadny profesionálny vrah, ešte sa pritom zranil, keď prehadzoval cez PLOT Clauda Mazarda, alebo ak chcete Franka Howarda, vskutku vynaliezavý chlapík, keď používa falošné meno ) , LEN tento nebožtík nevie, že býval sledovaný chlapíkom, ktorý vie, kde býva Alice, snažili sa zamiesť všetky stopy, ale jeho len tak niekto neoklame, a tak vycíti šancu na vydieranie a začne systematicky drankať peniaze ! Po ďalšej splátke je Rich s nervami na dne a pokúsi sa o samovraždu, ktorá sa mu podarí ! Nevie o tom, že polícia to vybavila za nich, keď ho zbadala na nočnej ulici, vtedy začali medzi sebou strieľať, a tak sa to vyriešilo pekne samé od seba ! Alice ide rýchlo zavolať Richardovi, ale už je, bohužiaľ, neskoro ! A ešte jedno milé PREKVAPENIE sa chystá na úplný záver !!! Som očarený !!! ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Pod vlivem komentáře Pohrobka jsem se obávala remaku Modrého anděla (nic proti Modrému andělovi, zato hodně proti remakům vůbec), naštěstí se, až na základní motiv okouzlení úctyhodného profesora mladou krásnou ženou, nekonal. Krásná ilustrace parkinsonovského zákona, že co se může pokazit, se pokazí. Jenom nechápu, proč MGM TV musela nasadit digitálně kolorovanou verzi. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Každý správný noir má v rukávu aspoň jedno eso a Woman in the window skrývá hotový full house. Slaměný vdovec a odborný asistent v jedné osobě se náhle ocitá ve víru nečekaných a značně nepříjemných situací, když oproti svým zvyklostem přijme pozvání na skleničku (jistě, alibisti budou tvrdit, že se šel "jenom" podívat na další vydařené portréty) od uhrančivé mladé ženy. No a pak už to je jako když v zimě na vrcholu kopce uklouznete na zasněžené ledovce... Vynikající výkony všech zúčastněných a opravdu zcela nečekaná závěrečná pointa. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poctivý noir, keď sa kriminalistický psychológ neustále zamotáva do vlastného zločinu. "Columbovsky" ladený príbeh, kde sme svedkami zločinu, poznáme jeho priebeh a tentokrát z pohľadu páchateľa sledujeme vyšetrovanie. Herecké obsadenie vynikajúce a samotná pointa osviežujúco zábavná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Slušná kamera a obrazové rámování, hra se stínem a světlem, ale jinak já tyhle "Lost zakončení" variace neoblibuji, navíc mi celý příběh přišel až moc prostinký a jednoduchý na tak dlouhou stopáž (čekal jsem, že ta holka aspoň spřádá komploty na starší muže, kteří se pak po čase sami navzájem ze žárlivosti vraždí a každý pak odklidí mrtvolu toho předchozího, ale smolík, tak rafinované to skutečně nebylo), a hlavnímu herci jsem nevěřil s těmi jeho odulými rty ani to, že je profesor. Prostě mě tenhle film zcela minul. ()

Reklama

Reklama