Reklama

Reklama

The Grizzlies

  • Slovensko Grizlyovia (více)
Trailer

Skutočný príbeh skupiny mladých inuitských študentov, ktorým zmení život mladý neskúsený učiteľ a šport menom lakros... Mladý a naivný učiteľ Russ prichádza do obce Kugluktuk na ďalekom severe, ktorá má najvyššiu mieru samovrážd mladých ľudí  v severnej Amerike. V poloprázdnej škole nachádza niekoľko domotivovaných študentov, ku ktorým si len ťažko hľadá cestu - nevie takmer nič o ich biednej ekonomickej situácii a problémoch, ktoré sú výsledkom stáročí kolonizácie a pokusov o vymazanie ich kultúrnej identity. Aby ich aspoň trošku motivoval, pokúsi sa ich získať pre šport, ktorý je odvodený od hier pôvodných obyvateľov severnej Ameriky - lakros. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Marze 

všechny recenze uživatele

THE GRIZZLIES je pravdivý příběh založený na skupině Inuitů studentů v malé arktickém městečku Kugluktuk. Trpí všude rozšířenými drogami, zneužíváním alkoholu, domácího násilí a jedním z největších počtu sebevražd teenagerů ve světě.Do toho je zde dědictví kolonialismu.Ale přijede sem na roční pracovní smlouvu nový učitel Russ Sheppard. Pochází z jihu. Je otřesen smrtí jednoho z jeho studentů a zasvětí svou třídu do sportu zvaného lakros za účelem jim pomoci. Je paradox, ze film podává svědectví o imperialismu a zároveň propaguje hollywoodský kulturní imperialismus, který je největší na planetě. Název tohoho "good feel" sportovního filmu je podle názvu týmu. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Nejpůsobivější mi přišla scéna s prezentací docházky ve škole. Při jejím sledování mi bleskla hlavou následující vize: Výjev se odehrává v budoucnosti v nějaké české nebo slovenské škole. V národních jazycích se už nevyučuje a učitel je ani neovládá. Při čtení komicky komolí jména studentů. Hlásky jako ř, ť, ň nebo ľ nedokáže vyslovit. – Zbytek filmu ukazující hlavně hraní lakrosu mě moc nebavil. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov v ktorom sa učiteľ snaží zvládnuť problémovú mládež. Tentoraz sa to odohráva na úplnom konci sveta v arktickom mestečku a mládež nevyvádza žiadne vylomeniny, ale kvôli zúfalým životným podmienkam a nulovej budúcnosti sa medzi ňou rozširujú samovraždy. Takže ich neskúsený biely mladík bude musieť motivovať, aby našli chuť žiť a silu zvládať svoje problémy. No a tou fintou je založenie lakrosového tímu. Film kvalitatívne nevybočuje z tohto žánrového štandardu. Najviac diváka zaujme predstavením komunity Inuitov o ktorej bežný človek pravdepodobne doteraz ani nepočul. Postava učiteľa ma príliš nenadchla. Je to taký typicky namyslený amík, ktorý ide naučiť tých zaostalých domorodcov jak sa má správne žiť a zo začiatku riadne narazí a bude sa musieť prispôsobiť a zmeniť aj on sám. Domorodci ma bavili viac, ale najviac sa mi páčila postava učiteľa, ktorý tam už rezignoval a občas si vypil. Komediant Will Sasso známy z paródii Seagala ukázal, že má aj na vážne úlohy. Takže celkovo to je mierne nadpriemerný film, ktorý ale mohol byť vzhľadom na vážnu tému oveľa dojímavejší. 6/10. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac rozhodujem sa medzi 4 a 5*. Taketo silne skutocne pribehy s posolstvom mam velmi rada. Bola som na neskorovecernom premietani vramci filmoveho festivalu, prekvapilo ma, ked sa nam tam predstavila producentka filmu a dve herecky "Miranda" a "Spring", ktore cestovali z dalekeho severu k nam do Europy vraj cele 4 dni. Na konci si tento snimok, ktory vraj vznikal 10 rokov vysluzil zasluzeny potlesk. Prekvapilo ma to mnozstvo ludi v hladisku. Za toto vsetko, za celu tu atmosferu a za to, ze milujem Kanadu mam chut dat tych 5*, ale ak mam hodnotit ciste len film, nechavam styri. Kazdopadne bol to pekny kulturny a filmovy zazitok. Je smutne vidiet krutu pravdu, ze su miesta na svete, aj trebars v Kanade, kde ludia a hlavne mladez nemaju ciel, nemaju zmysel zivota a potom pride jeden clovek a zmeni zivoty aspon niekolkym ludom a doda im nadej a dovod pre co sa oplati zit. Hodnotny film. 80%. 68. IFF Mannheim-Heidelberg ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Založené na skutočnom príbehu. To celkom navnadí, aj keď človek najprv vidí len samovraždu Eskimáka. Zrejme na tých chladných podmienkach niečo bude, keď toto sa deje v Arktíde a napríklad také Gronsko je na prvom mieste v počte samovrážd na počet obyvateľov. Ale film nie je len o tom, hoci nejaké tie úmrtia sa tam udejú. Celý čas som čakal, ako ma film zasiahne. Tak to sľubovali spolukomentátori tohto portálu. Nikdy to však neprišlo, ani po športovej ani po tej emočnej stránke. Vlastne myšlienkou filmu sa stalo, že za alkoholizmus, drogovú závislosť a domáce násilie môžu bývalí bieli kolonizátori. To je novátorské, ja som si myslel, že tie veci si človek vyberá sám. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Navzdory hlubokým výzvám, kterým čelili jako děti a mládež, se inuitští hráči, kteří inspirovali The Grizzlies, stali vůdci ve svých vlastních komunitách – ve vládě, vymáhání práva, atletice, hospodaření s půdou, vzdělávání a dalších. (Piercee)
  • Mnoho z hlavních herců nikdy předtím nehrálo. Více než 600 mladých lidí ve více než 25 komunitách v Nunavutu a Severozápadních teritoriích se ucházelo o místa. Více než 60 mladých Inuitů bylo poté pozváno, aby se zúčastnili workshopů Arctic Youth Performing Arts Workshops za účelem školení v herectví, filmování a inuitských bubnových tancích, hrdelním zpěvu a práci s maskami. Mnoho herců filmu bylo vybráno z této skupiny a pocházejí z komunit včetně Kugluktuk, Iqaluit, Igloolik, Arviat, Rankin Inlet, Inuvik, Frog Lake, Gjoa Haven, Pangnirtung, Sanikiluaq a Yellowknife. (Piercee)
  • Jack Anawak, muž v letadle, který vypráví, že je v Arktidě 6 000 let, dříve sloužil jako člen parlamentu za Nunavut a byl zvláštním poradcem předsedy vlády. (Piercee)

Reklama

Reklama