Reklama

Reklama

The Grizzlies

  • Slovensko Grizlyovia (více)
Trailer

Skutočný príbeh skupiny mladých inuitských študentov, ktorým zmení život mladý neskúsený učiteľ a šport menom lakros... Mladý a naivný učiteľ Russ prichádza do obce Kugluktuk na ďalekom severe, ktorá má najvyššiu mieru samovrážd mladých ľudí  v severnej Amerike. V poloprázdnej škole nachádza niekoľko domotivovaných študentov, ku ktorým si len ťažko hľadá cestu - nevie takmer nič o ich biednej ekonomickej situácii a problémoch, ktoré sú výsledkom stáročí kolonizácie a pokusov o vymazanie ich kultúrnej identity. Aby ich aspoň trošku motivoval, pokúsi sa ich získať pre šport, ktorý je odvodený od hier pôvodných obyvateľov severnej Ameriky - lakros. (RTVS)

(více)

Recenze (19)

Marze 

všechny recenze uživatele

THE GRIZZLIES je pravdivý příběh založený na skupině Inuitů studentů v malé arktickém městečku Kugluktuk. Trpí všude rozšířenými drogami, zneužíváním alkoholu, domácího násilí a jedním z největších počtu sebevražd teenagerů ve světě.Do toho je zde dědictví kolonialismu.Ale přijede sem na roční pracovní smlouvu nový učitel Russ Sheppard. Pochází z jihu. Je otřesen smrtí jednoho z jeho studentů a zasvětí svou třídu do sportu zvaného lakros za účelem jim pomoci. Je paradox, ze film podává svědectví o imperialismu a zároveň propaguje hollywoodský kulturní imperialismus, který je největší na planetě. Název tohoho "good feel" sportovního filmu je podle názvu týmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Založené na skutočnom príbehu. To celkom navnadí, aj keď človek najprv vidí len samovraždu Eskimáka. Zrejme na tých chladných podmienkach niečo bude, keď toto sa deje v Arktíde a napríklad také Gronsko je na prvom mieste v počte samovrážd na počet obyvateľov. Ale film nie je len o tom, hoci nejaké tie úmrtia sa tam udejú. Celý čas som čakal, ako ma film zasiahne. Tak to sľubovali spolukomentátori tohto portálu. Nikdy to však neprišlo, ani po športovej ani po tej emočnej stránke. Vlastne myšlienkou filmu sa stalo, že za alkoholizmus, drogovú závislosť a domáce násilie môžu bývalí bieli kolonizátori. To je novátorské, ja som si myslel, že tie veci si človek vyberá sám. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov v ktorom sa učiteľ snaží zvládnuť problémovú mládež. Tentoraz sa to odohráva na úplnom konci sveta v arktickom mestečku a mládež nevyvádza žiadne vylomeniny, ale kvôli zúfalým životným podmienkam a nulovej budúcnosti sa medzi ňou rozširujú samovraždy. Takže ich neskúsený biely mladík bude musieť motivovať, aby našli chuť žiť a silu zvládať svoje problémy. No a tou fintou je založenie lakrosového tímu. Film kvalitatívne nevybočuje z tohto žánrového štandardu. Najviac diváka zaujme predstavením komunity Inuitov o ktorej bežný človek pravdepodobne doteraz ani nepočul. Postava učiteľa ma príliš nenadchla. Je to taký typicky namyslený amík, ktorý ide naučiť tých zaostalých domorodcov jak sa má správne žiť a zo začiatku riadne narazí a bude sa musieť prispôsobiť a zmeniť aj on sám. Domorodci ma bavili viac, ale najviac sa mi páčila postava učiteľa, ktorý tam už rezignoval a občas si vypil. Komediant Will Sasso známy z paródii Seagala ukázal, že má aj na vážne úlohy. Takže celkovo to je mierne nadpriemerný film, ktorý ale mohol byť vzhľadom na vážnu tému oveľa dojímavejší. 6/10. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dojemný vpravdě inuitský film. 1)  Je to známá story mnohých indiánských kmenů, původních obyvatel Austrálie či Nového Zélandu i mnoha národnostních menšin po celém světě - obecně platný příběh vykořeněných komunit, jejichž členové postrádají smysl své existence a žijí jen proto, aby zemřeli._____ 2)  Zatímco kanadský průměr sebevražd nedomorodého obyvatelstva činí 11-12/100 000 lidí, mezi Inuity je to zhruba 120/100 000 lidí._____ 3)  Historické okénko. V roce 1957 se kanadská vláda rozhodla, že převezme kontrolu nad životem Inuitů a "zcivilizuje" je. Inuité byli sestěhováni do větších osad o několika stech obyvatel, vedených bílým úředníkem. Misionáři změnili jejich víru i životní styl. Děti byly rodičům odňaty a poslány do internátních škol. Po návratu byly jazykově i kulturně odcizené a vnímaly svou komunitu jako barbary. Kultura založená na rodinných vztazích se rozpadla. Narostl alkoholismus, domácí násilí, nezaměstnanost. Všechno to film názorně ukazuje._____ 4)  Roli učitele zastává nevýrazný týpek, který nejdřív musí změnit sám sebe, aby mohl měnit okolí. Možná to byl autorský záměr, ale více by mi vyhovoval učitel ze Společnosti mrtvých básníků. Tam řeší jiný typ problémů, ale role učitele je podobná._____ ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Zpočátku trochu rozpačitý dojem - Panu učiteli s láskou, Mezi řádky atd. už po sté. Jen tentokrát nejsou v roli nezbedných žáků černoši, ani hispánci, ale Inuité. Ale má to být podle skutečné události, osudy reálných lidí v konkrétním místě. Tak si člověk řekne, proč ne. Proč nenatočit silný příběh o člověku/lidech, kteří se o něco zasloužili a odvedli pořádný kus práce, jen proto, že už na to téma někdo natočil hromadu jiných filmů. To by nebylo fér. Postupně počáteční rozpaky opadly, film mě vtáhnul do děje a na konci jsem byla nadšená. Ano, je to doják. Strašnej! Ale dostal mě. Film je částečně sebemrskačský, obsahuje několik narážek na internátní školy pro původní obyvatele Kanady, také pár fotek v úvodu z oněch škol. Musím se přiznat, že do této doby jsem o něčem podobném neměla tušení, takže jsem si vyhledala pár informací, o co šlo a jak školy fungovaly. Čekala bych existenci podobných zařízení někdy před maximálně 70 lety, ale že fungovaly až do roku 1998 a k jejich zavření došlo zřejmě jen díky tomu, že se nedařilo už dál tajit praktiky, které v nich probíhaly, to hlava nebere. A ještě v takové zemi, kterou mám za vzor mírumilovnosti a civilizovanosti. I tenhle fakt přispěl k oněm 5 hvězdičkám (šok umocnil dojem z filmu), jinak by to asi bylo spíš na 4. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Kto čaká bežný športový film podľa klasickej zaužívanej šablóny, tak sa nedočká. Aj keď to malo viacero fáz známych z ostatných filmov so športovou tematikou, tak The Grizzlies boli predsa len iní. Taký silný kontrast motivácie a beznádeje sa len tak nevidí. Ale napriek tomu depresívnemu bezvýchodiskovému prostrediu kdesi v Nunavut sa vďaka športu (konkrétne lakrosu) dokázala celá komunita zanietiť pre niečo energické a potešujúce. Z toho filmu išla fakt pôsobivá atmosféra, a čo je dôležité - vôbec to nebola taká happyendová klišé záležitosť, ktorá býva vrcholom drvivej väčšiny športových filmov. A to vnímam ako obrovské plus! Sympatické herecké obsadenie, ktoré tu pôsobilo veľmi autenticky. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac rozhodujem sa medzi 4 a 5*. Taketo silne skutocne pribehy s posolstvom mam velmi rada. Bola som na neskorovecernom premietani vramci filmoveho festivalu, prekvapilo ma, ked sa nam tam predstavila producentka filmu a dve herecky "Miranda" a "Spring", ktore cestovali z dalekeho severu k nam do Europy vraj cele 4 dni. Na konci si tento snimok, ktory vraj vznikal 10 rokov vysluzil zasluzeny potlesk. Prekvapilo ma to mnozstvo ludi v hladisku. Za toto vsetko, za celu tu atmosferu a za to, ze milujem Kanadu mam chut dat tych 5*, ale ak mam hodnotit ciste len film, nechavam styri. Kazdopadne bol to pekny kulturny a filmovy zazitok. Je smutne vidiet krutu pravdu, ze su miesta na svete, aj trebars v Kanade, kde ludia a hlavne mladez nemaju ciel, nemaju zmysel zivota a potom pride jeden clovek a zmeni zivoty aspon niekolkym ludom a doda im nadej a dovod pre co sa oplati zit. Hodnotny film. 80%. 68. IFF Mannheim-Heidelberg ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Filmy se sportovní tematikou už mě moc nebaví sledovat, protože popisované příběhy mají víceméně stejnou dějovou kostru. Snímek The Grizzlies ale přece jen trochu vybočuje ze zajetých kolejí, boří zaběhlé stereotypy a v mnoha ohledech překračuje hranice žánru. Je to hodně dáno i tím, kde se děj odehrává. Mrazivé přírodní prostředí inuitského teritoria v arktické oblasti Kanady pomohlo dotvořit emočně silnou atmosféru, přičemž k autenticitě značnou měrou přispěli také samotní Inuité, kteří se dobře zhostili řady hereckých rolí. (80%) ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Za to, že ľudia z Čiech a Slovenska dostali ďalšiu možnosť uvedomiť si ako dobre sa tu máme, by som mal asi prihodiť ešte štvrtú*. Film ma bavil aj keď film podľa mňa na konci trochu stratil dynamiku. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Slušná dráma podľa skutočných udalostí, ktorá ale klame telom, pretože o šport tu ide ďaleko ďaleko menej ako v iných zvučných konkurenčných snímkoch. Po ľudskej časti a jej spracovaní to bolo fakt že relatívne aj silné, neviem si predstaviť, ani žiť v tých podmienkach s tou mentalitou a ani fungovať ako učiteľ, po stránke športovej sme dostali maličké "nakusnutia" a nepresvedčivé scény v závere pri prvých zápasoch. Neľutujem vyslovene, že som film videl, ale na druhú stranu ho s čistým svedomím odporučiť nemôžem. Pomer dráma/šport je tu cca 80/20. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Nejpůsobivější mi přišla scéna s prezentací docházky ve škole. Při jejím sledování mi bleskla hlavou následující vize: Výjev se odehrává v budoucnosti v nějaké české nebo slovenské škole. V národních jazycích se už nevyučuje a učitel je ani neovládá. Při čtení komicky komolí jména studentů. Hlásky jako ř, ť, ň nebo ľ nedokáže vyslovit. – Zbytek filmu ukazující hlavně hraní lakrosu mě moc nebavil. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

parádně natočené sportovní drama.Sport jde mimo mě.Jsem spíš pro gaučink.Ale tohle mělo tak dramatický začátek ,že jsem si říkala o co  jde??V kostce jde o mladého kluka který má své ideály které postupně musel přehodnotit.Hlavně mě zaujalo že jde o skutečnou předlohu.Natáčelo se v tom lepším počasí tam.Když přijdou bouře a lidi se nedostanou několik dnů ani na práh vlastního domu.To jak ukázali jak kvůli obživě stojí hodiny nad vysekanou dírou v ledu je jen slabý odvar ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to pohádka a je otázka, do jaké míry je to pravda a do jaké umělecká licence. Ale potřebujeme přece i takové příběhy. Sice pár přeslazených motivačních řečí mi přišlo neuvěřitelné, ale jinak je film zajímavý svým unikátním prostředím, ve kterém se odehrává a sympatickými charaktery postav. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Ničím vyčnívající sportovní drama, které zaujme tak maximálně lokací a sportem, lakros přece jen není tak často viděný sport ve filmu. A i když by to fungovat mohlo, The Grizzlies mě nepříjemně nudilo i v těch nejemotivnějších scénách, kde to nezvládá režie i herci. ()

Shaqual 

všechny recenze uživatele

Ultrapozitivní, místy temná a rozhodně povědomí zvyšující kanadská verze Kokosů na sněhu. Najde se v tom sice pár osvědčených klišé, ale celkově se fakt jedná o efektivní film, který je sice hlavně určený pro kanadského diváka, ale jeho poselství a inspirující příběh ocení snad každý. (EIFF) ()

Saesulkun 

všechny recenze uživatele

Filmové ponaučení: 1. Ne každý sní o Vánocích bílých. 2. Není anuita jako Anuita. 3. Když se rozhodneš pro změnu, počítej s následky - tak nějak to ve filmu i zaznělo. ()

zodiak217 

všechny recenze uživatele

Som nadšený. Tak silný skutočný príbeh, ktorý rieši tak závažnú tému ma vie vždy zasiahnuť. O situáciu medzi mladými indiánmi alebo Inuitmi som už veľa počul, no až keď to človek takto vidí vo filme uvedomí si ako závažná téma to je. Nemať budúcnosť, vyrastať v nelahkych podmienkach, byť podceňovaný rodinou a okolím, nevidieť svetlo na konci tunela nedáva mladým ľuďom v indiánskych komunitách veľa možností ako uniknúť pred ťažkým životom a preto to častokrát riešia alkoholom, drogami a samovraždami, čo je veľmi smutné. Tento film ponúka skvelým zobrazením nahliadnutie za oponu komunity mladých Inuitov, ich životných problémov a riešení situácii. Máme možnosť vidieť s čím sa stretávajú dennodenne a aké ťažké to majú vyrastať v týchto podmienkach. Skvelé, že sa objavil aspoň niekto, kto im ukázal, že šport môže byť cesta akou môžu zmeniť svoj život a život svojmu okoliu. Viac takýchto filmov prosím. Naozaj výborne, realistické spracovanie. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborný motivačný príbeh na pozadí depresívneho života kanadských inuitov. S neutešeným prvenstvom v počte samovrážd a nezáujmom o poznatky musí bojovať mladý učiteľ Russ. Mottom jeho práce môže byť Amosova škola hrou. Nie však hravou formou ale priamo hrou. Konkrétne lakrosom. Produkcia síce nie je hollywoodska a hviezdy by ste v hereckom obsadení hľadali márne. Napriek tomu všetci zúčastnení odvádzajú profesionálnu prácu, ktorá nám aspoň nachvíľu priblíži život v blízkosti polárneho kruhu. ()

Reklama

Reklama