Reklama

Reklama

Manikarnika: The Queen of Jhansi

  • Indie मणिकर्णिका (více)
Trailer

Obsahy(1)

Príbeh Rani Lakshmibai, jednej z popredných postáv indického povstania z roku 1857 a jej odporu voči britskej nadvláde. (dixx)

Recenze (8)

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film bude zase určite množstvo rozporuplných názorov. Mne sa film v podstate páčil, ako dejiny podané prostému divákovi skvelé. Sú vo filme okamihy, kde naskočia zimomriavky. Sú tam okamihy, ktoré sú krásne vizuálne, okamihy, ktorým ťažko uveriť, okamihy dojemné a plné vlastenectva. Všetko vo filme je dôležité pre ucelený obraz, ktorý však šialene hlboký dojem nezanechá ak to porovnávam s inými filmami. Film je pre Indov určite otázkou národnej hrdosti a neutíchajúceho boja za slobodu. Česť im za to. Určite za videnie stojí a nebude nudiť. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Colonial hate, ale je to relativně zábavné a má to styl. Doba dobytí Indie Brity však byla složitější a jejich vojska tvořila z drtivé většiny nativní populace... Jinak hudba ok, kamera taky, cgi působí někdy až moc násilně a uměle, chtělo by to zamakat více na výpravě, technické stránce věci. Přesto to má atmosféru, umí to vtáhnout a rozproudit krev v žilách. Jen mě mrzí, že na českém trhu není žádná pořádná publikace, která by jednou provždy popsala pořádně dějiny Indie od středověku do roku 1947, aby lidé mohli brát film jako film, a historii jako historii. V Indii se to zjevně neděje a ta zkreslení jsou až moc násilná. Nicméně pokud máte náladu na epický historický velkofilm, poslužte si. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ďalší historický veľkofilm z indickej produkcie, tento krát o kráľovnej Lakšmibai, ktorá sa vzoprela rozpínajúcej sa kolonizátorskej hegemónii v Indii. Po minuloročnom dobrodružnom filme Thugs of Hindostan tu máme teda ďalší vlastenecký film na tému britskej kolonizácie. Hoci svojou výpravou mi viac pripomínal iný veľkofilm - a síce kontroverzný Padmaavat. Každopádne, napriek viacerým kritickým komentárom a hodnoteniam, si myslím, že Manikarnika bola vynikajúca a hoci sa príbeh občas dostával mimo skutočnej historickej línie, tak to malo po celý čas veľmi vysokú úroveň. Výprava, kostýmy, masky, kulisy a majestátne scenérie vtedajšej Indie, to všetko bolo prvotriedne! Jediné, čo mi naozaj dosť prekážalo, boli tie prehnané vizuálne efekty, ktoré tu boli najmä počas bojových scén a pôsobili nanajvýš nereálne. Ale čo som si všimol, tak tento trend je už asi nezvratný (ale ja sa s tým asi nikdy nebudem vedieť stotožniť). Kangana Ranaut bola v úlohe Lakšmibai výborná (tak výborná, že predčila všetky moje očakávania). Takže z mojej strany obrovská spokojnosť a nadšenie (teda až na tie prehnané vizuálne efekty plné hyperbolizácie). 5* ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Dozajista parádní historická podívaná. Přesně takové filmy mám velmi rád, navíc z epoch a zemí, které oslovují mou duši a mysl. Krásný vizuální zážitek, plno barev a tanců i velmi solidní zpracování bitev. Po této stránce jsem byl nadšený. Přesně takový zážitek jsem očekával a přesně takový zážitek jsem i dostal. Co si více přát? Ale existuje i druhá strana mince, které jsem se upřímně řečeno hodně obával a čekal, jak se s tím tvůrci poperou. Po této stránce jsem pln rozporuplných dojmů, měrou silnější přiklánějící se ke zklamání. Jedná se o zpracování a vykreslení postav, historických souvislostí a hlavně Britů. Žel zde se zcela jasně nepodařilo zůstat nad věcí a ukázat, že svět není jen černobílý. Glorifikace svých historických postav na úroveň nejčistších z nejčistších a naopak totální očernění těch, kterým fandit nemáme, je jakoby vystřižená z nějakého propagandistického filmu, který nám má ukázat (protože sami myslet nedokážeme či ani nesmíme), kdo je jediný ten „hodný“, a kdo ten „zlý“. Vlastenectví mám rád, ale musí vycházet ze srdce, nikoliv umělým opakováním stále stejných proslovů o svobodě trpícího lidu. Rozhovor jedné dvojice, kde žena říká, že ona a její nenarozené dítě budou šťastní (dítě dozajista nejvíce), když budou moci obětovat život v boji za svobodu..., já vám nevím, to je už prostě moc. Zcela bohaprostý slepý fanatismus. Když Britové ukradnou z vesnice malé tele, tak se do toho vloží sama královna a tele vrátí zpět vesničanům..., tak dobře, asi nemá nic jiného na práci, ehm... Roztavování šperků na výrobu zbraní? Dobré jen jako symbolické gesto, škoda jich... Jak dlouho asi zabere naučit prosté vesnické ženy technikám boje, aby reálně přežily první střet s vycvičeným protivníkem? K. Ranaut svoji roli královny bojovnice pojala velmi dobře a věrohodně, i když mi její postava moc sympatická nebyla. V nouzi největší jí pomohl i věrný kůň, možný to potomek našeho Šemíka. Hudba neobsahovala jasný hit, ale jako celek a svým provedením nezklamala. Když si odmyslím všechny ty přehnané jednostranně uchopené pasáže a upřednostním čistě jen filmový zážitek plný barev a akce, tak hodnotím za čtyři silné hvězdy. Výše jsem už jít nemohl, neb všeho moc škodí a míra snesitelnosti byla notně překročena. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Parádní zážitek. Někdo může namítat, že je scénář chvílemi až moc naivní, že počítačové triky jsou moc viditelné. Ano, bude mít pravdu. Ale všechno nahrazuje velmi silný příběh. A perfektně nasnímané obrázky. Je radost se na takový film dívat, lahodí to oku i duši. Navíc nechyběly mé oblíbené písně a tance, takže jsem si to užíval se vším všudy. ()

goauld 

všechny recenze uživatele

"historické" Indické filmy jsou zajimavě komické. Možná kdysi nějaká královna Manikarnika (Lakšmibai) existovala, třeba byl i nějaký Bahubali, nicméně styl jakým Indové presentují své hrdiny doby jsou... no takové -svérázné- :-) Nemyslím si, že by skutečnost byla až tak "jednouchá" a pojatá po... Hurvínkovsku. Jsou tam tak neuvěřitelné scény, že i chrabrý Ivan by se musel stydět (dokonce tam je i jeden "Šemík" :-)). Závěrečná bitva pak tomu nasadila korunu úplně... No - bylo to zábavné, avšak celkem často (především v první půli filmu) bylo nutno děj "popohnat", protože zpívání tam bylo víc než reklam v jednom filmu na TV N@VA. Takže za celkem použitelné CGI jeden bod, za hudbu druhý bod a třetí - za vlastenectví... (ikdyž - na druhou stranu... já se v těch Indech fakt nevyznám... Podle těch jejich historických filmech by jeden řekl, že angličtina je pro ně fuj slovo a každý anglicky mluvící turista musí v Indii docela trpět... a ono je to dnes naopak! Nezřídka Indové natočí film, kde v každý větě je mix angličtiny s tamilštinou... Tak já nevím ;-)) Ale... pohádka to byla pěkná ;-) ()

Reklama

Reklama