Reklama

Reklama

Itó Džundži: Collection

(seriál)
  • Japonsko Itō Junji: Collection (více)
Trailer
Japonsko, 2018, 5 h 11 min (Minutáž: 23–24 min)

Předloha:

Džundži Itó (komiks)

Scénář:

Kaoru Sawada

Hudba:

Júki Hajaši

Hrají:

Júdži Micuja, Hikaru Midorikawa, Hiro Šimono, Kaori Nazuka, Rie Suegara, Šóičiró Akaboši, Secudži Sató, Sajumi Watabe, Aoi Inase, Kensuke Óta, Miho Okasaki (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Itō Junji (1963) je v současnosti jedním z nejslavnějších japonských komiksových autorů soustředících se primárně na hororový žánr. Jeho nejznámější postavou je notoricky známá Tomie, která se za posledních zhruba dvacet let dočkala nejednoho filmového zpracování. Nyní však studio Deen jakožto úplně první předkládá svým divákům dvanáctidílný animovaný seriál na motivy některých autorových prací, který dozajista potěší nejednoho nadšeného fanouška hororů. (EMIA)

(více)

Recenze (8)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že rozpohybované (a barevné) obrázky Junji Ita trochu ztrácí svou atmosféru. Snad třetinu příběhů jsem znal s nedávno u nás vydané sbérky Balónky oběšenců (ale vidět pohybující se Modelku bylo fajn). Kladem je, že seriál ukazuje jak nepříjemně bizarní stránku Itóovy tvorby, tak i atmosférickou a poetickou (příběh o Mostu nebo Strašácích na hřbitovech). Co mě dost chytlo, tak tři příběhy o zparchantělém Souichim. Ten spratek mě fakt bavil. 3.5* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kolekcia príbehov Junji Itóa nesie výrazný autorský rukopis. Doslovná adaptácia poviedok do seriálovej podoby môže pôsobiť pre niekoho ako zlý nápad, pretože tam nie je žiadny priestor pre invenciu a posun pôvodných poviedok niekam inam. Hlavne pre tých, čo ich už dávno poznajú. Mne osobne ale tento prístup nevadil. Junjiho Itóa považujem za jedného z najtalentovanejších autorov mangy. Jeho poviedky sú správne nepríjemné, plné obludných nápadov a postáv, ktorým autor nič nedaruje. Až na 4 poviedky som všetky čítal a príjemne mi padlo si ich takto pripomenúť. Väčšina z nich je dosť nepríjemná a desivá, iným ( podobne ako v knižnej podobe) chýba údernejší koniec. V zásade som ale spokojný. Strávil som pri tom niekoľko nepríjemných chvíľ. Za mňa 80%. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Junji Itó je sice mistr komiksového horroru, ale chápu, že jeho rukopis není zdaleka pro každého. Jeho zbraní není strach jako takový (ikdyž sem tam si střihne i nějakou tu duchařinu), ale spíše odpor, štítivost, fóbie, tabu.. pracuje s motivy tělesnosti, metamorfózy, nemoci, obsesí atd.. a vedle toho (nebo často i přímo v rámci těchto motivů) se nebojí zabrousit i do vod podivínsky černého humoru. Ve stavbě příběhů bývá únavně repetetivní a většinou až zarážejícím způsobem banální a přímočarý. O to více je překvapující jak silně jeho příběhy na cílového diváka působí... Animovaná série Junji Itó Collection pracuje s formátem který Itó umí nejlépe.. a to jsou krátké a úderné povídkové jednohubky. Animace jako taková je hodně laciná ale to tentokrát není vůbec na škodu, spíše naopak. Itóova manga-řeč je hodně statická a pracuje s náhle odhalenými obrazy absurdní hrůzy. Tato úderná složka jeho rukopisu by se v onanisticky dynamické animaci mohla snadno ztratit. Kapku horší je to s barvou. Junjiho komiksy jsou z většiny černobílé(pokud vím, tak občas jen pár úvodních stránek delších příběhů vyvede v barvě) a on asi moc dobře ví proč. Komiksový horror prostě funguje lépe v černobílém kontrastu a i když se tvůrci Collection série fakt snažili pracovat s barvou co nejsvědomitěji, něco málo z tísnivé atmosféry se tu prostě ztrácí.. Ke cti tvůrců musím ještě vypíchnout, že poměrně slušně drží charakter Itóovy kresby, scénáře se drží jako klíšťata a nesnaží se zbytečně natahovat, takže v každém z dvanácti dílů jsou hned dvě povídky. Nedošlo sice na některé mé oblíbené a naopak, je tam i pár kousků které hodnotím jako vyloženě slabé, ale to už je spíše otázka osobního vkusu..... V zásadě jsem z téhle série večerníčků pro dospělé docela nadšený a je mi už teď jasné, že se k tomu budu pravidelně vracet. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že z tvorby Junji Ita mám načtených jen pár kousků, takže většina dílů pro mě bude dějově neznámých a dle mého u diváků bude největší roli hrát právě to, jestli něco četli nebo ne. Člověku nepolíbenému totiž může připadat divná zvláštní kombinace hororu a komedie a ještě podivnější postavy. Ovšem jenom proto, že je to Ito Junji si to 5* nezaslouží, protože na to by museli zpracovat i jeho kvalitnější příběhy. Ale třeba ten olejový díl mě bude strašit ještě hodně dlouho. 5/10 ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

(Viděny dvě epizody, chtěl jsem vidět víc, ale nedá se to pořádně sehnat) Když je pointa, tak je dobrá, ale některé příběhy končí tak nějak neuzavřeně (a tím myslím, že nikam nejdou - ne že skončí tak, že se strachujeme o hrdiny). Jinak animace má snad míň snímků než Powerpointová prezentace. ()

biasim1 odpad!

všechny recenze uživatele

Viděny příběhy Modelka a Dlouhý sen. Džundži Itó je jedním z nejlepších tvůrců hororové mangy. A tohle je ta adaptace, kterou si zasloužil? Jelikož jsem už předtím, než jsem se do adaptace pustil věděl, že bych si měl sakra rozmyslet, jestli to chci vážně vidět, pustil jsem si jen druhý díl, který obsahoval mé oblíbené povídky. První věc, co vás udeří do obličeje je animace. Je mi absolutně jedno jestli se jednalo o nějaký "umělecký" záměr nebo ne, ta animace je prostě odporná a v kontrastu s Itóovou detailní a propracovanou kresbou mi z ní bylo občas až na zvracení (bohužel ne tím způsobem, jakým bych si to u těchto příběhů přál). No co, abych chvíli nadával i na něco jiného, proč se rovnou nepodívat na můj nejoblíbenější příběh Modelka. Postava modelky Fuči mě po dočtení strašila ve snech přibližně tak, jako samotného hlavního hrdinu. Před viděním adaptovaného příběhu jsem si říkal, že snad musí opravdu jen stačit tam tu postavu dát a nechat to plynout a dopadne to podobně, jak jsem se ale mýlil. Vše je samozřejmě opět taženo dolů animací, díky které se ztratí jakákoliv atmosféra, k tomu přidáme naprosto nezajímavé rozvržení scén a fungování samotného příběhu. Ze samotné Fuči by se dalo vytřískat tolik děsivých momentů, ale ne, my musíme sledovat jen jak jde, támhle v dáli někde běží, pak už si skoro říkáme že uvidíme alespoň nějakou vraždu na vlastní oči a bum, pustí se Dlouhý sen. Viděl jsem jen jeden díl, více si nechci původní mangu kazit. Pokud takhle vypadají všechny příběhy a co jsem slyšel tak ano, tak se celkově jedná jen a pouze o jednu z nejlevnějších a nejhorších adaptací mangy, která se jen snaží přiživit na úspěchu předlohy, nepřináší vůbec, ale vůbec nic svého a pouze kazí co může. 1/10. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

12x12 - Epizoda 1 : 1* Epizoda 2 : 2* Epizoda 3 : 4* Epizoda 4 : 4* Epizoda 5 : 2* Epizoda 6 : 3* Epizoda 7 : 3* Epizoda 8 : 1* Epizoda 9 : 3* Epizoda 10 : 3* Epizoda 11 : 2* Epizoda 12 : 2* Celkom spackané anime podľa veľmi zaujímavej predlohy. Mangu som pozeral sporadicky no anime bol vo výsledku prúser, s lepšími, dobrými, zlými a veľmi slabými epizódami. ()

Dharmma 

všechny recenze uživatele

Ale jo, přeci jen dám 5* za art a originalitu. 1. Ep.=3*; 2. Ep.= 5*, 3. Ep.=3*, 4. Ep.=4*, 5. Ep.=4*, 6. Ep.=4*, 7. Ep.=5*, 8. Ep.=5*;9.Ep.=5*;10.Ep.=5*; 11.Ep.=4*;12.Ep.=5* ()

Reklama

Reklama