Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (CinemArt)

(více)

Recenze (228)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na film, to jsem ale netušil, že První očista je černošská verze :-( A taky to podle toho vypadalo. Špína, chudoba, drogy a 70 minut kydy o hovně. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Ačkoli si série kurevsky rychle uvědomila, že primární obětí ústřední premisy asi nebude banda zazobaných WASP na hermeticky uzavřeném předměstí, hlavní problém zůstával až doteď nepojmenován, a sice že tahle rádoby satira nemá, co by satirizovala, protože myšlenka "zločinnost psychologicky prospívá společnosti i jednotlivci, a tudíž je v omezené míře žádaná" je natolik retardovaná a odtržená od jakéhokoli zdání reality, že se vyvrací sama ještě před úvodníma titulkama. Čtvrtý díl je proto tím teprve prvním, kterému stojí za to věnovat pozornost i jako něčemu jinému než študácké nuďárně, kterou si člověk zaplácne prázdné místo na festivalu béček. Na otázku "co za vypatlané hovado by tuhle nebetyčnou píčovinu kdy uzákonilo a proč?" totiž konečně dává jasnou a vpravdě jedinou logickou odpověď: fašouni, protože demografická... ehm... očista. Retardované je to sice furt, ale pokud si mám vybrat mezi současnou totální očividností a potenciálním návratem k nedomyšlenosti, radši asi budu držet kušnu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příjde mi, že je film hodně podhodnocený a je to možná způsobeno tím, že ve filmu je více černých než bílých, což mně osobně nevadí. Purge sérii mám rád a udělat prequel byl slušný nápad, líbilo se mi jak vše vlastně začalo, byť se schopnějšími tvůrci to mohlo být určitě nápaditější a inteligentnější, ale tady jde především o akci a zábavu a v téhle sféře film podmínky splňuje. Chaos v ulicích je možná ještě šílenější než předtím, krví se moc nešetří, masky opět paráda, hlavní hrdinka se svým bratrem jsou sympaťáci a udělat z drogového dealera hrdinu, kterému divák ve finále fandí zvládne natočit málokdo. Finální akční čistka v paneláku je jak z Terminátora, ale mně se to líbilo velice. Milé překvápko. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nezaujímavý prequel k sérii, ktorá si nikdy nenašla cestu do môjho srdca, ale niektoré diely sa mi páčili (dvojka). Tentokrát sa pozrieme na to, ako to celé začalo. Nie je to zlé, atmosféra je ako po minulé razy správne drsná a špinavá, ale od istého momentu sa z toho stáva nudný akčný film s vysokým počtom tuctových postáv (zaujali ma len neprehliadnuteľný Rotimi Paul ako maniak Skeletor a sympaťák Y´lan Noel). ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nejvíc rasistickej film všech dob. Černoši jsou vyobrazení jako holý prdele a jediný oběti Očisty. To je rasismus. Běloši jsou vyobrazení jako zmrdi, co je lověj a říděj spiknutí. To je rasismus. A soukmenovci ty tam pro jistotu vůbec nejsou. To je ale kurva rasismus. Takže co negr, to holá prdel, co bělásek to zmrd a co rákosník to...vlastně nic, ani jsme jim nestáli za to, aby nás jebli do večerky. Takže tu máme trojitej rasismus tomu říkám pecka, to se mi líbilo a chechtala jsem se při představě, jak amíci budou píčovat ať už budou bílý, černý nebo žlutý. Jenže fakt, že Očista pohrdá všema rasama je jedinej bonus filmu nebo teda jeden z mála. Zabiják Skeletor je všechno, jenom ne děsivej. Prostě černej kokot s pořezanou držkou, co si myslí, že se svejma 50 kg budí hrůzu. Navíc tady máme sci-fi (střílející drony, světélkující kamerový čočky atd) pyčo proč? Takže Očista začala s nejnovější technikou a časem se od ní opustilo? Paráda, by mě zajímalo kterej debil tam chtěl ty střílející drony a hlavně ty svítící čočky. Jelikož, krom bílejch komand žoldáků na konci filmu, vražděj jen negři, tak vidíme hromadu bubáků s duhovejma očima a vypadá to směšně jako já v plavkách. Brácha hlavní hrdinky je neskutečnej kokot, kterej mě sral celej film, hlavní hrdinka je šukézní trdlo ALE nej postava je nigga s ryze afroamerickým jménem - Dimitry. Mámu asi vošukal rusák, no neva. Dimitry je frajer jak nikdo. Drogovej boss, co se rozhodne chránit ostatní bubáky, aby je bělásci nezabíjeli, i když sám denně likviduje nigga bratry a je mu to u prdele. On může, ale běda jak to zkusej běloši, kurva! Navíc je to černej Šváca z filmu Komando, páč zcela sám dokáže pozabíjet doslova armádu bílejch vojáků a ani se u toho nezapotí. Drogovej boss má kurva dobrej skill a po lajně koksu je člen Specnaz vedle něj jen čůrák od vedle. Nechybí ani tlustá, hnusná černoška, co nezavře držku a je naprosto nesnesitelná. Klasika. Samotný zabíjení je buď ratatata bum nebo občas kuchy kuch nožem. K tomu parádní dialogy tipu - Miluju Tě, ale seš kokot, ale stejně Tě miluju páč mám kokoty ráda, ale být s Tebou nemůžu páč seš kokot, i když možná...ne, nemůžu! Ale i když... Buddho za co? Jdu svůj harddisk očistit od tohohle "hororu". PS : To ta bílá doktorka fakt byla taková píča? Chtěla jsem, aby se lidi zabíjeli, ale vadí mi, že se zabíjej tolik...píííčo to ne! ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Nová vláda USA sa rozhodne začať nevídaný experiment, v ktorom luďom z nižších spoločenských vrstiev ponúkne možnosť zárobku. Ich úlohou je zúčastniť sa Očisty, teda udalosti, počas ktorej sú dvanásť hodín všetky zločiny legálne. Výsledok tohto pokusu je nepredvídatelný, a z toho, čo sa začne ako relatívne pokojný večer, sa čoskoro stáva nezastavitelné krviprelievanie. - Prequel k jednej z najvyrovnanejších moderných hororových sérií, ktorá si aj po štvrtom počine drží slušnú úroveň. Nedostal som síce to, čo som čakal, teda nejaké obšírne objasnenie toho, prečo to celé začalo, ale ako príspevok do subžánru Action Horror to vďaka efektívnemu tempu zapadá výborne, takže sa to u mňa akosi vykompenzovalo. Mierne nechápem rozhodnutie tvorcov umiestniť dej prvej Očisty v časti Staten Island, keďže tu kriminalita nie je na pomery USA príliš vysoká. Ovela viac by som uvítal zobrazenie Očisty z Detroitu alebo St. Louis. Spokojný som aj s hercami, z ktorých ma najviac zaujala Lex Scott Davis, ktorá mi štýlom hrania pripomína nestarnúcu Angelu Bassett. Slabé štyri hviezdičky si to zaslúži a som zvedavý, kam sa táto séria zase posunie s novým seriálom. + herec z The Visit + herečka z South of Hell + herec z Santa Clarita Diet + herečka z The Belko Experiment a Room 104 + herec z Bedeviled a Dismissed ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Protesty, basketbal, gangy, rap, vysedávání před domem jak tetiny na vsi, největší obavy z vlastních žen, všechno je stereotypně na svém místě. A pak je tu drogový dealer, co jako Drsnej Shaft neohroženě chrání neighborhood. Co na tom, že profituje na prodeji fetu našim dětem, hlavně že postřílí pár bílých neonacistů podporovaných tím největším boogeymanem, americkou vládou. Dobu reflektující blaxploitation (události v Charlottesville 2017), které svou tupou angažovaností akorát dělá medvědí službu širšímu podtextu. DeMonacův projekt očisty je už vycuclý jak žumpa.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že není zrovna fér dávat filmu tak nízké hodnocení jen kvůli tomu, že jde o čtvrtý podobný film v sérii. Celkem podařený akční snímek vesměs srovnatelný s 2 a 3 dílem a to jak akcí, tak nápadem. Dávám 3 hvězdy, ale myslím, že je film nesmyslně podhodnocený. Ve skutečnosti bych dal asI 65%, možná 70. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání, naprosto se ztotožňuji s komentářem uživatele rretrro, ale co se řemesla týče, tak se mi film líbil, idea filmu je naprosto nechutně zvrácená a rasistická, nebál bych se říci, že se jedná o nejvíce rasisitický film tohoto roku. A sorry, fakt mi nebude sympatický hlavní "hrdina", který vydělal miliony na prodávání levného pika malý dětem .... ale v tomto filmu je tento nigga podávaný jako největší milius a zachránce lidské populace a morálky ... fakt kurva ne. Být to blaxploitation, tak nehnu brvou, ale tenhle film se bere na 100% vážně. A pokud se v podobném duchu ponese i seriál, tak to bude mega sračka. Ale social justice warrioři budou film vynášet do nebes a onanovat, když banda street OGs zlikviduje bandu profi žoldáků do pěti vteřin .... lol ()

castor 

všechny recenze uživatele

Duchovní otec série James DeMonaco, který před lety s velmi zajímavým tématem přišel, se stáhl pouze do role scénáristy. Očista je tu proto, aby v kouzelné Americe srazila kriminalitu na minimum. A právě poslední příspěvek do série není pokračováním, ale prequelem, který představuje, jak celá tahle myšlenka vznikla a jak je zatím na úrovni jedné testovací lokality. Lidé se po dvanáct hodin spolehlivě vybouří a zbytek roku je v ulicích takřka ráj. Celá idea je pochopitelně totálně přitažená za vlasy, ale vždy to bylo cynicky a násilně pojaté, producent Michael Bay vždy dohlédl na to, aby vizuál táhl všechny smysly. Další kus do série ovšem pozbývá nějaké větší ambice, prostě pitvá nápad, co to dá. Ačkoliv všichni naštěstí vědí, že točí béčkovou zábavu, už to prostě tolik „naladí“. Snaha o vykreslení pocitů a obav obyvatel z experimentu je poměrně umělá, tempo špatné, akce nezajímavá a zvrácená radost z něčeho pokleslého je ta tam. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak nakoniec si to užili len "tí čierni" :) Depardieu, by v tomto filme pôsobil, ako "najvýraznejšia" z troch farieb, v zubnej paste na bielenie chrupu. Inak absolútne priemerná, akčná, bezduchá zábava pre tých všetkých, ktorí neočakávajú akúkoľvek originalitu, či už z pohľadu násilia, alebo samotného vývoju deja. Na jedno vzhliadnutie, táto voľnomyšlienkárska slaboduchosť celkom ujde i zabaví zároveň, no náročnejší divák, by sa viac ukájal pri jednej z epizód: "Hříšní lidé města pražského". Strašne veľa sa tu strieľa a šermuje nožom, až má človek dojem, že sa pri tvorbe tohto snímku, podieľali všetky Army Shopy z celej Ameriky. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Co to jako mělo bejt? Parodie!? Půlhodiny tam jenom negři melou o sračkách, pak se začnou jakože vyvražďovat, aby se nakonec spojili proti zlým bílým, kteří přišli vyvraždit je! Ne tohle fakt nemohl nikdo myslet vážně a De Monacovi muselo z úspěchů předchozích tří dílů solidně hrábnout, když napsal tenhle jebnutej scénář. Vyvražďovací scény taky bez nápadu a o howně. Nedokoukáno. Chvíli před koncem jsem to vypnul.0% ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Kvalitativně už nevidím rozdíl mezi touhle hloupostí a Seagalovkama. Koncept je víceméně podobný. Prostě se jde z bodu A do bodu B někoho zachránit a u toho umírají lidé. 4. Očista už je čistý rasistický hnus, který nemá mimo Ameriku snad šanci uspět. Série Očisty si dává už dvouletou přestávku, ale úroveň to opravdu nezvedá. Souhlasím s tvrzením, že oproti tomuhle vypadají 1 a 2 jako velkofilmy. Prosím ukončit sérii, která toho kromě zvráceného nápadu mnoho nenabídla. 5% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

No a pak tam přišel černej Rambo a všechny vykydlil. První díl měl zvláštní půvab, když se divák ocitl v dystopické společnosti a nevěděl, kde se ona zvrhlá očista vzala. Tenhle prequel byl naprosto zbytečný. Nemám rád černobílé filmy, kde bílí jsou hodní a černí zlí, nebo naopak, jako je tomu zde. Za několikrát ohozenou kameru krví a pár napínavých scén (asi tři) dám jednu hvězdu. Jinak mě tahle lacině antirasistická konverzačka nenadchla, ani příliš nebavila. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Velký špatný. Raději zapomenout a zůstat jen u prvních dvou dílů. Další už nestojí za moc a konkrétně tato čtyřka se již lehce dotýká dna. Docela hnusná agitka, jak typické pro dnešní zdegenerované USA. 20% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Od nového pokračování Očisty jsem už nic moc neočekával, ale dostal jsem celkem příjemnou podívanou, ve které se mi líbil nápad a osvětu, kde má Očista své počátky. Chvílema působí film lacině, ale to vůbec nevadí, protože to děj dobře kompenzuje. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Vlastně začínám mít pocit, že všechny úspěšné horrory se dočkávají pokračování. Bylo tomu tak napříč věky: Halloween, Pátek třináctého, Noční můra v Elm Street..tenhle trend pokračoval až do současného století- Saw, Insidious, V Zajetí démonů... a jedním z těch sérii se stává Očista. Je to už 5 let co první Očista vpadla do kin a byl z toho hit. Dvojka a trojka přitom byli v pokladnách ještě úspěšnější a bylo tedy jasné, že i když trojka končila velice uzavřeně, konec není. Než aby tvůrci ale uvažovali jak navázat na zmatený konec trojky, radši se vrátili hodně, hodně dopředu... až před události prvního filmu abychom viděli jak ta první očista vlastně proběhla. Za Očistou ale naštěstí stojí produkční hlavička Jason Blum, takže i když se Očista nikam lety neposouvá, pořád si drží nadprůměrnou produkci. A naštěstí Očista střídá nápady. První díl se točil kolem jedné rodiny v baráku která se pokouší přežit jednu noc, dvojka sledovala rovnou počet několika lídí a trojka sledovala političku která plánovala Očistě zatrhnout tipec. Čtyřka/Nula poté sleduje jeden menší, sociálně slabší ostrov plný především afroamerickou komunitou. A vlastně není důvod to nějak okecávat: Žádný výrazný pokrok tu totiž není a jestli se vám líbili či nelíbili předchozí díly, tady se to asi nezmění. Režíruje Gerald McMurray který předtím pouze točil afroamerické drama pro Netflix takže zas tak velké zkušenosti nemá, naštěstí ale důstojně zvládá takovou látku v rámci možností. Smutný je to, že asi nejzajímavější na filmu je hudba plna afroamerických popových songů která občas perfektně ladí do příběhu. Co se týče herců, ve filmu se neobjeví nikdo kdo by jakkoliv projevoval svojí přítomnost. Jo, Y´lan Noel občas připomene doby mladšího Michaela Jai Whitea, to mu ale není nic platné když pořád hraje v takové brakové látce.Nejzajímavější herecké jméno ve filmu je poté Marisa Tomei, která se na plátně ale moc nedrží a obávám se, že je tam zbytečně. Ke konci filmu ale přijde možná zvrat, který vlastně ale podvrací nohy všemu co jsme viděli v předchozích dílech. A je to škoda, jelikož to vlastně podkopová to jak celá Očista funguje. Jinak co se týče odkazů na předchozí díly, musíte počkat do závěrečné scény. Sečteno podtrženo, První očista je oukey prequel k oukey horrové sérii, která by ale měla buďto brzy skončit (věřím, že tržby zase budou velký a pětka bude) a nebo počkat na premiéru chystaného seriálu, protože tento formát by možná mohl Očistě sedět víc.Nedá se však upřít, že jsem se u První očisty asi bavil nejvíce z celé série. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Očista už v rámci svojho námetu nemá prakticky čo ponúknuť, i keď si viem predstaviť verziu, ktorá by bola zábavná a sledovateľná. The First Purge nie je ani tak filmom o prvom experimente, ale skôr o akčnej exhibícii Y'lan Noela, ktorú by som mohol prirovnať k Ice Cubovi v xXX: State of the Union. Inak povedané, jeho predvádzanie som mu vôbec nežral. ()

666teen odpad!

všechny recenze uživatele

Já to tušil. Celou Očistu vymysleli dva pošahaní bělouši. Samozřejmě politik a doktorka. Úkol zněl jasně. Eliminace obyvatelstva v sociálně vyloučené lokalitě. Jenže ouha. Vyloučení si místo vraždění uspořádají pouliční multidrogovou párty a tak je musí pár bílých žoldáků (a jeden černý sociopat) k zabíjení maličko popostrčit, což samozřejmě komunitu asociálů stmelí a posílí. A tak se J, Zed a D spojí, zapomenou na svá bývalá drogová teritoria a ošklivým Vápnům pořádně natrhnou prdel. Kdyby tohle někdo natočil loni v Americe a popletl si barvy (vyměnil černou za bílou), tak dneska visí. Díky a nasrat. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám pořádný propad. Jsem pro návrat za starým známým (Leo), protože tahle přehlídka dealerů, feťáků a tupců, kteří se půjdou raději vraždit, než aby začali makat, není nic, co by mi mělo na světě chybět. ()

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama