Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tato současná verze Krále Leara se může pochlubit úchvatným hvězdným obsazením v čele s Anthonym Hopkinsem a Emmou Thompsonovou. Ve snímku, který se odehrává ve fiktivní současnosti, ztvárňuje Hopkins krále Leara, který stojí v čele totalitní vojenské diktatury v Anglii. Thompsonová hraje jeho nejstarší dceru Goneril, Emily Watsonová prostřední dceru Regan a Florence Pughová nejmladší Cordelii. Osmdesátiletý král Lear mezi ně rozdělí své království podle toho, jak ho má která ráda. Když mu jeho nejmladší dcera Cordelia odmítne lichotit, dotčený a rozzuřený Lear ji vyhostí. Následkem tohoto osudného rozhodnutí se rodina i stát pohrouží do chaosu a války. (Cinemax)

(více)

Recenze (14)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Síce ani neviem ako sa mi to vyšplhalo až na priemer, ale inak je to v skutku veľmi slabá snímka. Ako som to začal pozerať, myslel som si že mám zlé titulky. Že to niekto preložil cez Google Translate. A ono je bolo tak zámerne. Celá snímka je jedna veľká hra so starodávnym jazykom a slengami. Mali by dať medailu tomu, kto to dokázal preložiť. Snímku som si pozrel kvôli sexi Emily Watson, ktorá tu bola o to viac zvodnejšia dáma v rokoch. Film je to neuveriteľne zvláštny, asi práve tým chcel zaujať, ale nepodarilo sa. Na začiatku nemáte šajnu v ktorom roku sa to odohráva a keď sa tam začne hovoriť o kráľovi a vy máte akú takú predstavu, tak potom tam nabehnú na autách vojaci v maskáčoch. Proste jeden blázinec. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zase ten mluvka Shakespeare. Jeho jazyk mohla být pro moderní diváky výzva , ale Král Lear je tak fyzický těžký a herectví tak expresivní, že jsem vůbec nevěděl co se děje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Shakespeare patrí do divadla, to som tvrdil aj pri spackanej adaptácii Romea a Júlie s DiCapriom. Kráľ Lear v tejto podobe má dvoch super hercov (Hopkins, Thompson), ale mne tie rýmovačky s občasným prerušením, keď si sir Anthony dokonca grgne, nejako nestačia. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tenhle moderní kabátek se mi příliš nezamlouval, šoupnout krále Leara do kontejneru či vidět princeznu v maskáčích není zrovna to, po čem bych toužila.. Nicméně řekla jsem si, že tomu šanci dám a soustředila se jen na herce/herečky, jejich projev a zejména na to, co říkají.. Anthony Hopkins se do své role pošetilého starce trefil na 100% a dámy za ním nezaostávaly, ty jeho kruté dcery v podání Emmy Thompsonové a Emily Watsonové byly tak příšerné, že jsem jen čekala, kdy jim začnou z vlasů lézt hadi.. No a Florence tentokrát v malé vedlejší roli, takže jí bylo moc málo.. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Víceméně jediné, co na téhle inscenaci mohu skutečně pochválit, je přenos příběhu do přítomnosti, jelikož i tak film funguje, i se všemi Learovými vojáky. Co však nemůžu pochválit je příšerný Edgar, u něhož jsem se musel skutečně přemáhat, abych mu to jeho bláznovství věřil. Všechny ostatní herecké výkony jsou rovny hvězdnému obsazení, kde se setkáme s nejednou známou tváří. A ač zpracování moderní jak settingem, tak technikou natáčení, občas jsem měl pocit, že spíše sleduji černobílý film. Coby reklama od spolurežiséra tetralogie The Hollow Crown to nebylo moc účinné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, Shakespeare... 1) 81letý Anthony Hopkins (titulní role) hraje prostě báječně a pranic nevadí, že jeho postava je debil. 2) I další herecké výkony jsou na úrovni...hm...přímo shakespearovské. O prvním setkání s kolegy herci říká 22letá Florence Pughová (dcera Cordelie): ...absolutely every actor I've looked up to and my family's been talking about my entire life was in one room. 3) Přesazení děje do fiktivní současnosti hru přiblížilo vnímání dnešního diváka, přinejmenším v míře, v jaké je to možné. Přesto však autorova vpravdě antická dramata, jichž je Král Lear typickým představitelem, nejsou můj cup of tea a na jejich filmové zpracování se dívám spíš z jakéhosi pocitu povinnosti, než z opravdového zájmu. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nejsem úplně fanoušek Shakespeara,ale tohle propojení s modernou docela funguje.Není to úplně 100%,celé je to takové zvláštně šedivé,ale směrem vzhůru to rozhodně táhnou herci v čele s Hopkinsem....60% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Adaptace, která má svým zpracováním a nudným podáním blíž ke třem hvězdám, ale já jsem hodný a navíc mám pro Shakespeara slabost, obzvlášť, když v nich hraje takové množství mimořádných a skvostných herců, největší radost samozřejmě byla sledovat Hopkinse a Emmu Thompson. Herecký koncert, navíc v té správné vznešené angličtině. Přenesení do současnosti je nenásilné a spíš jen tak na efekt, ale k nejlepším adaptacím se tenhle Král Lear rozhodně neřadí. A navíc furt platí, že na tenhle film prostě musíte mít náladu, protože jinak vás to asi pěkně otráví. Já naštěstí náladu měl. 70%. ()

AduskaV 

všechny recenze uživatele

Tak toto je naprostý koncert! Ani nevím kde začít! Okamžitě jsem byla vtažena do děje skvělým Anthony Hopkinsem a úžasnou atmosférou, která je opravdu na Shakespearovku odvážná, ale funguje až neuvěřitelně. Všichni herci se pro svou roli zdá se narodili, dokonce jsem si úžívala násilí v podání Emily Watson a krutost Emmy Thompson. Utrpení Jima Broadbenta bylo nesnesitelné, zásadovost Jima Cartera bezbřehá....prostě dokonalá přehlídka toho, co Shakespeare v podání BBC může stále ještě nabídnout. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že i přes to, jak moc jsem se na toto zpracování těšila, měla jsem přece jenom menší pochyby. Zpracovat Shakespeara tak, aby byl divák naprosto spokojený je hodně velký oříšek. Obzvlášť, pokud se jedná o adaptaci zasazenou do dnešní doby (které mimochodem nemám zrovna v lásce). BBC si ale umí poradit i takovým námětem, jako je King Lear, a zpracovat jej tak, že nejenom předčil všechny moje očekávání, ale rovnou posunul tuto filmovou adaptaci na úplný vrchol. Opravdu se nebojím říct, že King Lear je tou nejlepší adaptací Shakespearovské hry, kterou jsem kdy viděla. Herecký koncert Anthonyho Hopkinse a Andrewa Scotta je přímo učebnicovým příkladem herecké dokonalosti. Nejen, že Anthonymu padla role Leara jako ulitá, to spíš jakoby byla postava Leara psána přímo Anthonymu na tělo. I Andrew Scott předvedl absolutně dechberoucí výkon, role Edgara mu padla jako snad ještě žádná jiná, protože zde mohl předvést svůj herecký talent ze všech možných stran. Úžasná výprava, zasazení do dnešní doby perfektní a atmosféra naprosto dokonalá. Myslím, že kdyby mohl William Shakespeare King Lear zfilmovat, natočil by ho úplně stejně. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Jedna hviezda za historické kulisy. Nepochybujem, že Hopkins hrať vie, ale toto bolo sprznenie Shakespeara. Taký mačkopes... ani ryba, ani rak. ()

JollerCZE 

všechny recenze uživatele

Koncert A. Hopkinse, který bohužel nemá (kromě jeho) nic nabídnout. Pěkná hra s jazykem. Víc mě bohužel v tomto filmu nenadchlo. ()

lubica1995 

všechny recenze uživatele

Ak by som hodnotila hneď po vzhliadnutí, dala by som 1 hviezdu, ale dala som si čas. A musím dať tri. Herecké umenie v príbehu, ako som sa dočítala dalo údajne mnoho hercov. NIE. Nieje to pravda. Jediným hercom v tomto príbehu bol Antony Hopkins. Ostatný si zahrali asi len tak pomimo iných povinností. Nehovoriac o tom, že celé spracovanie bolo, akoby aj režisér si len odbehol natočiť toto dielo len tak pomimo inej robotky. Škoda toho. Veľká škoda. Námet na výbornú a záver z pozerania?? Takmer žiadny. ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Seniorská demence je opravdu tématem tohoto dramatu? Jsou státy chráněny proti moci v rukou dementů? Je stranění se opravněným zůsobem neúčasti na vládě dementa? Herecké hvězdy a fiktivní přítomnost dávají filmu realitu, kterou by jinak ztratil. ()

Reklama

Reklama