Reklama

Reklama

Marlene a Greta - anděl a bohyně

(TV film)
  • Francie Duels : Dietrich, Garbo, l'ange et la divine (více)
Francie, 2015, 52 min

Hrají:

Hester Wilcox (vypravěč), Marlene Dietrich (a.z.), Greta Garbo (a.z.)

Obsahy(1)

Celý svět jim ležel u nohou. Měly mnoho společného: krásu, smyslnost, ale i kruté stáří. Byly nadpozemsky krásné, tajemné, muži je milovali a ženy chtěly být jako ony. A přestože je to už tři čtvrtě století, co zářily na stříbrném plátně, zná jejich jména dodnes každý. Jak je to možné? V čem tkvělo tajemství Marlene Dietrichové a Grety Garbo? I na tuto otázku se snaží odpovědět dnešní dokument, kde nebude nouze o ukázky z nejznámějších filmů těchto dvou stálic, samozřejmě včetně Modrého anděla a Uličky, kde není radosti. Řeč také bude o spletitých milostných vztazích, které obě herečky charakterizovaly, o jejich nevyjasněné sexuální orientaci a v neposlední řadě o osamělém konci. Zemřely pouhé dva roky po sobě a obě chtěly, aby si je lidé pamatovali v podobě, jakou měly v časech své největší slávy. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Směšný laciný dokument, další ze série těch, které se vyrábějí od stolu, kupují se, aby si různé kanály odškrtly položky v sekci dokument a ještě je špatně nadabovaly. Nesnesitelná změť nesmyslů, omylů, domněnek, lží a samozřejmě faktografických chyb. Nejhorší je, když se jedno vzletné tvrzení popírá s dalším, ačkoli jsou obě vycucaná z prstu. Tady hapruje i ta posloupnost. Není možné události datové ilustrovat záběry plus mínus dvacet let, zároveň tvrdit, že nějaká produkce reagovala na jinou, když vznikla o pět let dříve... A tak je to pořád dokola. Útrpná hodinka. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Rád som si pozrel tento dokument, pretože som videl pomerne dosť filmov s oboma herečkami a netušil som, či vzájomné súperenie malo reálny základ alebo to bola iba hra v rámci star systému. V každom prípade ma potešili ukážky z ich slávnych filmov, menej známe časti ich biografie a snahy o nájdenie toho, čo ich spájalo aj to, čo ich rozdeľovalo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příjemný způsob vyprávění. Překvapilo mě, že si Greta na svých filmech nezakládala. Dnešní západní ženy se podobají nejen oblečením spíše chlapům. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

...kouzelný hvězdný prach se snesl k duši filmového fanouška, dávné múzy ožily a nezbývá než zatleskat. Pocta dvěma královnám stříbrného plátna. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Bylo zde řečeno, že miláčkem davů byla spíše Greta Garbo,božská Greta. Já mám však spíše více v oku Marlene Dietrich. Na všech svých fotografiích je naprosto rozpoznatelná. A úžasně fotogenická. Zatímco Greta vypadá jednak hodně staře, a na některých fotografiích ne moc dobře. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval,koho volíš,Gretu nebo Marlene? Ále,třeba Darlene.:) Já tedy jednoznačně a vždy paní Garbo. Má zjevná náklonost ke švédským herečkám viz.Bergman,není žádným tajemstvím. Té němce s těmi neskutečně iritujícími neustále přivřenými víčky (to byla pořád v polospánku,nebo co?),jsem nikdy nepřišel na chuť a pochybuji,že se to někdy v budoucnu změní. Musím ale podotknouti,že celá ta uměle a hl.nesmyslně vytvářená ´´rivalita´´ mezi těmito 2 ikonami (ať si o každé z nich myslíte,co chcete),mi přijde ubohá a směšná a nic jim vlastně positivního nepřinesla. To jsem si alespoň z tohoto dokumentu,odnesl já. Je ovšem fakt,že proti tomu,co se děje v dnešním holům údu,je to ve smyslu té uměle vytvářené rivality, jen ´´bezvýznamná epizodka´´. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nebesky elektrizující. Luny nastavené světu stříbrného svitu. Adorované „Lady Sapfó“ ze zlaté edice, koupající se v šampaňském. Mystické pávice, na kopci hollywoodském. Dvorní milenky kamery. Bez ní, až do konce dní, bohaté "vdovy," nepřístupné vysoké hory. Výsostné, nerozluštitelné femmes fatales. Zdráhavé, zdrženlivé grácie. Mytické krasavice v obležení mlhavého závoje. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

"Chtěla bych se znovu narodit, abych se zbavila toho pocitu, že jsem nula.."" Greta Garba, krátce před smrtí. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Škoda že jejich filmy asi nikdy neuvidím když neumím německy a převýborně anglicky. Podle ukázek byly totiž za mlada opravdu krásné a ani se nedivím že těmto bisexuálkám sexuálně podlehly i ženy. Ale opravdu mě překvapilo jak byly obě odlišné. A u Grety je škoda že nebyla psychicky silná a nedokázala se vypořádat s kritikou diváků. Ale asi její rozhodnutí bylo správné. Co může nezkušený člověk jako já o tom vědět. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Tak toto období Hollywoodu mě naštěstí minulo, zaplať pánbůh, že už se netočí takové filmy bez náboje jako ve 20., 30. a 40. letech, které se mohou líbit, fuckt nevím komu? ()

Reklama

Reklama