Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Koncert z pražské Lucerny. Skupinu Olympic založil v roce 1962 s původním názvem Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret) Miloslav Růžek. U příležitosti dvacátého výročí kapely se konal v pražské Lucerně koncert, na němž mj. zazněly písně Ulice, Dej mi víc své lásky, Bon soir mademoiselle Paris, Jasná zpráva, Osmý den a Slzy tvý mámy. Původní členové patří mezi zakladatele české rockové hudby, debutové gramofonové album Želva je považováno za jedno z přelomových v dějinách českého bigbítu. Po slabším období, kterým si skupina prošla v první polovině 70. let dvacátého století, nastává další z vrcholů tvorby v podobě gramofonové trilogie Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Tu už nahrává baskytarista Milan Broum, který do skupiny vnesl nejen moderní vidění rockové hudby, ale hlavně skvělé instrumentální výkony, o kterých přesvědčil už na svém prvním albu v sestavě Olympicu, kterým byl Marathón (1978). Později skupina koketovala i s heavy metalem, ale její nejsilnější polohou jsou melodické rockové písně s kvalitními texty a nápaditými aranžemi. Texty dodávali zejména Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba (v období 1965–1969 byl téměř výhradním textařem Pavel Chrastina). (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ono sa to nezdá, ale už je to 40 rokov od dvadsiateho výročia Olympicu. A niektoré pesničky akoby vznikli iba nedávno, tá hudba a text sú stále zaujímavé a počúvateľné. No tento koncert sa rozbehol až od polovice, keď zo scény odišli všetci tí, ktorí tam akosi nepatrili, a začal hrať a spievať skutočný Olympic. A aj tak mi tam chýbala moja najoľúbenejšia vec Strejček Jonatán. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Tak kde by byl bigbít, kdyby nebyl Olympic, že! ... Na druhou stranu 5* nedám už jen z toho důvodu, co za hosty si tam tehdy pozvali. Aby se chameleon Kája Gottů nazval rockerem, to je pro mě neskousnutelná překážka. A vůbec to pojetí koncertu, kdy si ho neuvádí sama kapela nebo její frontman, ale jakejsi uvaděč, to se mi hodně nelíbí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Řeklo by se, že dvacet let oslaví Olympic v slavnostnějším duchu. Na koncertě zazní řada hitů, ale některé dost slavné zazpívané nejsou. Vedle toho se ale objeví celá řada jmen showbyznysu, která si právě jejich písničky střihne. Slyšet lze i dost ne moc známých písní a kytarových přestávek. Dost dlouho taky trvá než se do toho Olympic skutečně obuje a jsou na scéně dominantní jen oni. ()

GASTON73 

všechny recenze uživatele

Seznam skladeb DVD 1. Každý den (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 2. Směs rockenrollů Well Black, Leiber, Stoller 3. Yakety sax (Boots Randolph/James Rich) 4. Memphis Tenesse (zpívá Pavel Bobek) (Chuck Berry/ChuckBerry) 5. Feaver (zpívá Josef Laufe) (Eddie Cooley,/Johnny Davenport) 6. Zloděj dobytka (zpívá Miki Volek) (Harry Warren, Johnny Mercer/Jiří Štaidl) 7. Bon soir mademoiselle Paris (zpívá Jan A.Pacák) (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 8. Kufr (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 9. Slzy tvý mámy (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 10. Únos (zpívá Petra Janů) (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 11. Otázky (zpívá Marie Rottrová) (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 12. Dej mi víc své lásky (zpívá Karel Gott) (Petr Janda/Pavel Chrastina) 13. Marathón (Petr Janda/Jiří Oulík) 14. Osmý den (Petr Janda/Pavel Vrba) 15. Nechoď dál! (Město) (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 16. Jasná zpráva (Petr Janda/Pavel Vrba) 17. Já (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 18. Dej mi víc své lásky (Petr Janda/Pavel Chrastina) 19. Snad jsem to zavinil já (Petr Janda/Pavel Chrastina) 20. Dynamit (Petr Janda/Zdeněk Rytíř) 21. Dědečkův duch (Petr Janda/Pavel Chrastina) 22. Okno mé lásky(Petr Janda/Zdeněk Rytíř) ()

Reklama

Reklama