Reklama

Reklama

Brigada - Brigáda

(série)
  • Rusko Brigada (více)
Rusko, 2002, 12 h 30 min (Minutáž: 50 min)

Epizody(15)

Příběh čtyř přátel, obyčejných mužů, kteří jsou okolnostmi donuceni vstoupit do řad zločinců a kteří se nakonec stanou zakladateli jednoho z nejvlivnějších moskevských gangů. V roce 1989 v Rusku běží na plné obrátky proces transformace od komunismu k tržnímu hospodářství. Na začátku zakládají malou vyděračskou bandu, ale záhy se dostávají přes daleko větší podniky až k pašování drog. Jde o závod, kde vítěz bere vše a ve kterém samotní gangsteři čelí zkorumpovaným politikům nebo bezohledným průmyslovým magnátům. Může být v takové bitvě skutečný vítěz? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Agent24 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý seriál. Konečně jsem si udělal čas na všech 15 epizod a musím říct paráda. Nikdy jsem moc ruské seriály nemusel, ale Brigáda je opravdu propracovaná mafiánská sága. Škoda, že nevznikla druhá sezona. Rusové se tentokrát vytáhli jak příběhem tak i herci takže super seriál. Dokoukal jsem na jeden zátah. 100% ()

Matulko_ 

všechny recenze uživatele

Je to ruské a každou medzierkou, každou uvoľnenou skrutkou (takých sa tam nájde) z toho tá kultúra vylieza. Na druhej strane je to práve tým atraktívne. Odzrkadľuje to tú zvláštnu dobu, kedy jeden režim odišiel a novovzniknutý priestor tak vytúženej demokracie a slobodného sveta začali zaberať... povedzme páni s dostatočne širokými ramenami a ostrými lakťami. Kto ich mal širšie a sám zniesol viac rán, ten dostal viac miesta, ktorého zostalo pre bežných smrteľníkov menej. S Brigadou má divák možnosť vidieť, ako tento proces vyzeral v kolíske komunizmu a novo sa formujúcom Rusku. Hoci sa nám tvorcovia snažia podsunúť dojem, že mafiáni sú aj dobrí, aj zlí, pričom tí dobrí nahrádzajú násilie osobnými vzťahmi a priateľstvom, má to čo-to do seba. Organizovaný zločin je často súčasťou spoločnosti (občas aj politiky) a dejiny ukázali, že nie vždy je spoločnosťou odsudzovaný. V tomto i spôsobe, akým je natočená, je Brigada autentická. Pre mňa kultúrne „spestrenie“ a trochu odlišná produkcia, než bežne v telke vidno. Ten koniec... Otec robil na vojenčine premietača. Samozrejme dobe a podmienkam zodpovedal aj charakter a „pestrosť“ titulov. Keď som videl pár aktuálnych ruských filmov z obdobia II. svetovej vojny, asi sa toho veľa nezmenilo: jedna z postáv sa vyprofilovala na hrdinu, ktorý následne ničil protivníkov v pomere 1:1000, pričom druhé číslo prestalo rásť, lebo sa minul filmový materiál... ()

Harris777 

všechny recenze uživatele

Nejlepší seriál co kdy Rusové natočily ale bohužel v konfrontaci s celosvětovou kinografii je to jen kapka v moři. Což je škoda. Seriál má své kouzlo a divím se že režisér co natočil film na takové téma a ještě Rusku nesedí už někde za katrem. ()

rafzaw 

všechny recenze uživatele

Poutavá exkurze do ruského období transformace neboli přeměny komunismu na kapitalismus. Zajímavý příběh čtyř kamarádů, kteří se z obyčejných lumpů stávají šéfy organizovaného zločinu v Moskvě pod vedením jednoho z nich - Saši Bělova. Nutno dodat, že tito hoši jsou v tomto seriálu za ty pozitivní, což se ve výsledku může jevit jako správné rozdělení moci, neboť stát ne vždy je ten „dobrý“ bojující proti zlu, někdy je to dokonce naopak – příklad ze seriálu, kdy státní tajné služby organizují pomocí Bělova prodej zbraní Čečencům, kteří stejnými zbraněmi zabíjejí Rusy… Je to také příběh lásky hlavního hrdiny ke své ženě, později manželce a matce jeho dítěte plný zvratů a zajímavého vývoje… ()

entronov 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Saša Bělov se po návratu z vojny doma dlouho neohřál. Jeho tvrdohlavost ho dostala do konfliktu s člověkem, který má konexe a vše se vyhrotilo tak moc až Saša se svými kamarády musel uprchnout na Sibiř - z té se ovšem po nějaké době vrací jako budoucí hlava ruské mafie. Ruská tvorba bez servítek a v plné parádě. 8/10 ()

nachy 

všechny recenze uživatele

Tento ruský seriál jasně ukázal, že dobré akční seriály se nemusí nutně točit v Americe. Kdo chce poznat situaci v Rusku na začátku 90. let a nechce si zrovna pročítat učebnice dějepisu, má díky tomuto seriálu jedinečnou možnost kouknout se do "obýváku" začínajícího mafiánského bose Saši Bělova, který spolu se třemi kamarády bojuje o své výsadní postavení v moskevském podsvětí. V seriálu můžeme vidět prorůstání mafie do vládních a bezpečnostních složek. Nezřídké jsou situace, kdy jeden klan mafie se snaží toho druhého zbavit pomocí policie či vojska. Narozdíl od amerických seriálů nekončí úplným "happy endem", což mu také přidává na realitě, protože v životě také není vše růžové. ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Z Ruska nikdy nepřišlo nic dobrýho. Až teď. Brigáda je pohled na vzestup a pád jednoho gangu. A nekouká se na to špatně. Osekal bych to o pět dílů, upravil scénář a pak bych to klidně srovnával s americkou produkcí. Saša Bělov je sympaťák a člověk mu musí fandit i přesto, že je to mafián. ()

Gooner007 

všechny recenze uživatele

Rusko neRusko, tohle je prostě seriál, který my natočit neumíme. Ten východ z toho úplně čiší. Když se řekne mafie, představím si zejména Sovetský svaz, potažmo Rusko, Ukrajinu a Itálii. Seriál mě baví od počátku, ale minimálně hvězdu navíc zaslouží skvostná hudba. ()

Reklama

Reklama