Reklama

Reklama

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (199)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Původně se mi do filmu vůbec nechtělo, ale nakonec příjemné překvápko hodné doporučení. Režisér Steven Soderbergh není žádný amatér ( Dannyho Parťáci, Nákaza, Vedlejší účinky, Loganovi Parťáci) a rozhodl se natočit svůj první horor na Iphone za pouhých 10 dní a ve výsledku je z toho překvapivě velmi fajn podívaná. Hlavní hrdinka Claire Foy se nedobrovolně ocitne v psychiatrické léčebně, kde spatří muže, který ji pronásledoval v běžném životě. Má to velmi zvláštní formát a jasně film působí být levnější, ale kamera se netřese a je to natočeno čistě a koukatelně. Herecky je film vynikající jak hlavní hrdinka, tak ústřední psychopat. Scénaristicky také na úrovni a závěrečná půl hodina je slušná psychodepka, takže za mne spokojenost velmi mě to bavilo a na filmy z psychiatrických léčeben nedám dopustit .. Je jich málo! 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když jsem si přečetl, jakým způsobem Soderbergh točil, vůbec se mi do filmu nechtělo, protože jsem se obával další FF veteše. Ale to bylo zbytečné. Ne že by byl vizuál nějak ohromující, ale už jsem viděl mraky filmů s normální kamerou, které na tom byly hůř. Z hlediska příběhového jde o šablonu, která nenadchne, ale ani neurazí, ačkoliv musím uznat, že se mi charakteristika ústavu docela líbila a trochu mě mrzelo, že film neměl šanci rozehrát právnickou a novinářskou linku. Nicméně jazýčky na vahách vychyluje Claire Foy a to dost výrazně. Sice nejsem jejím oddaným fanouškem, ale tady klobouk dolů. Potěší i solidní tempo vyprávění, které nepřipouští nudu. Slušná práce. 75% ()

Reklama

Langy10 

všechny recenze uživatele

Spíš než horor mi to přišlo jako solidní psycho. Až na malý detail mi to přišlo tak reálný. Zase ta “američnost” bodnu někoho do krku a on žije a dokonce v dalšim střihu ani nejeví žádný příznaky ublížení natož bodnutí. Cenim, že celý film byl natočen na iphone 7 plus, i když ve 4 K rozlišení, tak bych to ani nepoznal, kdybych si o tom nepřečetl. Je to film tak na 2 zhlédnutí. 70% ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Na královském filmovém žánru si již vylámalo zuby mnoho uznávaných režisérů hollywoodského mainstreamu, ale snad žádný z nich nepohořel do takové míry jako Soderbergh. Hororově sterilní Unsane utkví v paměti pouze otřesným vizuálním zpracováním. Jakoby se Soderberghovi porouchala kamera a celý snímek z nouze natočil na mobilní telefon. K projekci jsem se nechal zlákat atraktivitou námětu, jenže po pár minutách bylo zřejmé, že scénáristé neví o systému psychiatrické péče zhola nic. Jakožto zdejší hororový expert tak musím Unsane ohodnotit odpadem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Soderbergh sa opäť po Bubline (ale aj viacerých ďalších filmoch) vyjadruje k dnešnej spoločnosti prostredníctvom žánrového filmu (predtým detektívka, tentokrát triler). Scenár, ktorý by v iných rukách skončil ako čistokrvné, stokrát obohraté béčko, Steven ale nakrúca s výrazným artovým nádychom a bez potreby osloviť širšie vrstvy publika. Osamelosť, sebectvo, kariérizmus, sociálne médiá, ľahostajnosť, sexizmus, a v neposlednom rade aj ten zdravotný systém. Unsane môže byť ale pre priaznivcov trilerov sklamaním práve kvôli odťažitému spracovaniu, artoví snobi ho zase môžu odsúdiť kvôli predvídateľnej trilerovej schéme. Keď sa to ale skombinuje a natočí to Soderbergh svojim autorským štýlom, tak to na mňa funguje. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama