Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost často bývá zvykem, že první série je u seriálů jasně nejlepší, a pak jde kvalita postupně dolu... Černá zmije jde na to úplně naopak. První série ještě nedává příliš záminek, k tomu, aby se stal seriál legendou na poli komedie. Dost věcí je tu ještě takových nevyladěných, Atkinson je mnohdy víc Mr. Bean než Černá zmije a hlavní otěže humoru má mnohdy na bedrech spíše král Richard, fóry jsou mnohdy takové dost laciné a prvoplánové. Z průměru to tahají epizody Arcibiskup a Čáryčichač, ostatní opravdu jen průměr. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejkultovnějších a nejzábavnějších britcomů, který stvořil britcomovou ikonu - Rowana Atkinsona. Věštba *****. Úžasný počáteční výklad, jedinečná bitva, výtečné rozuzlení. Lepší první díl si snad nemohli přát (Edmunde, že ty tam máš zase ovci...). Zrozen ke kralování ****. Ač se to nezdá, zde spíše než Edmund dělá šou potrhlý Skotský válečník (bezva týpek) a král (ostatně jako v každém díle). Skákající tanečníci rulezz. Arcibiskup ***. Nejslabší díl série. V žádném případě není špatný, ale vtipů není tolik. Kromě obchodu s falešnými kristovými ostatky, honičky v klášteře a rozmluvě jeptišek o svícnech žádná řachanda. Vousy španělské královny *****. Série se přehoupla do druhé poloviny a autoři si dali více záležet. Výtečně vypointovaný díl (Princezna je mladá, krásná, ale je jí 12 let...). Lovec čarodějnic *****. Geniální special guest star Frank Finlay coby ulítlý inkvizitor, co slovo to perla, co vteřina to vtip. Nejlepší díl série. Černá pečeť ****. Začátek je velmi vtipný, Edmundovo shánění vrahounů výtečné (zajímavé tváře :-)). Na závěr se mi málem chtělo brečet. Dodatek: Herecké obsazení je skvostné, především Rowan Atkinson a Brian Blessed válí. Zatím však "pouze" velmi dobrá série, ta největší sranda nás teprv čeká. TV Nova vyrobila už téměř kultovní neuvěřitelně tragický dabing (no, spíše čtený překlad). 85%. ()

Reklama

Stromovous87 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální seriál!!! Spolu s Červeným trpaslíkem jeden z nejlepších britských sitcomů. Rowan Atkinson, tu hraje roli naprosto odlišnou od charakteru Mr. Beana. Zatímco Bean, byl prosťaček. Edmund Černá Zmije je jeho pravý opak - inteligentní až vychytralý s nejednou charakterovou vadou, proplouvá on a jeho potomci čtyřmi historickými obdobími. Ve 3. a 4. sérii se po jeho boku, vedle sluhy Baldricka objeví i Hugh Laurie (nejdříve jako natvrdlý princ-regent a ve 4. sérii jako stejně natvrdlý voják George), nebo Stephen Fry. V jedné epizodě se dokonce objeví i Chris Barrie jako francouzský revolucionář. Vtipné inteligentní dialogy a sžíravý Atkinsonův sarkasmus (hlavně v posledních dvou sériích) nemusí být po chuti každému, ale skutečný milovník britského humoru si nemůže tento seriál nezamilovat. ()

rawen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost slabý sitcom (tak na úrovni ** až ***) - slabomyslný pitoreskní úlisný obličej Rowana Atkinsona jej nezachrání - když připočtu úděsný dabing TV Nova (měl jsem si sehnat originální verzi) - vychází mi z toho velké zklamání. Ani nemám chuť se dozvědět jak pokračují další série, když na konci první všichni pomřou. Tečka. 6/10 PS: shládnul jsem Černou svini (tedy pardon zmiji) v originále a musím říct, že je opravdu malinko lepší, přesto je první série tou nejhorší ze 4 sérií Černé zmije a zároveň je v ní Atkinson největší "kolík" :), zvyšuji na 7/10 (ruce pryč od nováckého dabingu! je to killer!) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se na počátku 90. let objevila Černá zmije na českých televizních obrazovkách poprvé, považoval jsem ji za svého druhu výjimečný počin, hodně originální, ujetý a navýsost vtipný. České stanice se rozhodly k Černé vrátit po více než 20 letech, a tak jsem mohl konfrontovat své vzpomínky s realitou. První díl mi přinesl velké zklamání, protože ujeté to bylo, ale z mého dnešního pohledu to nebylo zdaleka ani tak vtipné, jak jsem předpokládal. Následující díly série ale rozpačitý dojem napravily, protože v prvním díle evidentně scénárista i Atkinson teprve hledali tu správnou polohu humoru a nadsázky. Stále je to nadstandardní záležitost z pohledu žánru, protože středověký sitcom věru nevidíte na obrazovce každý den. Atkinson poprávu patří mezi komediální špičku a tady to jen potvrzuje, i když příhody pana Beana ze současnosti mi (v té seriálové podobě) přijdou přece jen lepší. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (11)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • V roce 2004 se seriál umístil na 2. místě v anketě "nejlepší britský sitcom" vedené televizemi BBC, ITV a Channel 4. (M4rkl4r)
  • Edmundowo manželství s princeznou Leiou Uherskou je odkazem na manželství Richarda II. s Isabellou Francouzskou, které bylo v době sňatku pouhých 6 let. Bylo to čistě politické manželství bez sexuálního soužití. Isabella ovdověla v 10 letech. (Kulmon)

Reklama

Reklama