Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele noriaki k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

Kvalita pozvolna rostla, ale na víc než průměr to není. Humor je hodně jednoduchý, občas skoro fekální a vtipy často vyznívají do ztracena. Dost možná nějaké z nich sežral opravdu mizerný dabing, ale ony i tak nestály za moc. Rowan Atkinson je jediný opravdu světlý bod na celé první sérii. Tak krásně slizkého a s citem zahraného manipulátora musí člověk obdivovat. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

"Říká se, Percy, že civilizovaní muži vyhledávají dobrou a inteligentní společnost, aby se učenou rozpravou mohli povznést nad své hrubé okolí a přiblížili se Bohu. Nicméně já dávám přednost začít den s totálním trotlem, aby mi připomněl, že jsem nejlepší." Lord Edmund zapracoval na svém smyslu pro humor a vytříbil ho do ryzího cynismu. Druhá řada je mnohem chytřejší, kultivovanější, lépe zahraná i dabovaná a já jsem konečně pochopil, proč je Černá zmije tak oblíbený seriál. ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

Dotaženější než druhá série, ale její vtipnosti nedosahuje. Plusem je skvělý Hugh Laurie, mínusem je jeho postava na pár facek. Doufal jsem že se v nějaké reinkarnaci znovu objeví sympatický mistr převleků princ Ludwig. Zápletka epizod je komplikovanější, hodně se politikaří, děj se zamotává a humor je tomu poplatný. Černá zmije stírá všechny okolo a ono mu to prochází, i když inteligentní cynismus vyměnil za štiplavý a jedovatý sarkasmus. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Souboj o nejlepší sérii nakonec o prsa korejské školačky vyhrála ta čtvrtá. Black Addder opustil společenství šlechty a zabydlel se v zákopech první světové války. Už dávno není pánem nad svým osudem a místo neustálého intrikování ve snaze zbohatnout a dostat se k moci, se snaží především přežít. A pokud bude přežívat někde mimo bláto, zimu a nepřátelské ostřelování, tím lépe. Ani teď nekelasá na mysli a neustále vtipně glosuje okolní svět a stírá Baldricka a po boji a slávě toužícího poručíka George. Přesto jsou epizody čímsi vážnější a možná i smutnější. Jakoby náš hrdina zhořkl. Závěrečná melancholická tečka však naznačuje, že se možná jen vyrovnal sám se sebou. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama