Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele Gilmour93 k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

Nejlepší epizoda: Čáryčichač a Lovec čarodějnic. Edmund s kastrolovým sestřihem a v asexuálních přiléhavých punčocháčích nenápadně ovlivňuje dějiny Anglie od bitvy na Bosworthském poli (1485). Nejméně zábavná série, ale začátky jsou vždycky těžké. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Nejlepší epizody: Hlava; Peníze; Pivo. Lord Edmund Černá Zmije ozdoben fešáckým vousem a náušnicí se snaží nějak přežít na dvoře "panenské lokomotivy“ Alžběty I. Asistují mu Baldrick, jehož dědičná degenerace jediné mozkové buňky postoupila vrcholu a amatérský alchymista Percy, jenž je schopen stvořit to nejryzejší zeleno. Nutno sledovat (ostatně jako ostatní série) v původním znění! „Baldricku, doporučil bych ti, aby to vysvětlení, se kterým chceš přijít, bylo fenomenálně dobré..“ ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

Nejlepší epizody: Inkoust a Inkompetence; Smysl a Senilita; Duel a Dualita. Edmund Black Adder jako "majordomus prince regenta, nejpitomějšího člověka v Anglii“ je ještě více než kdy jindy pln sžíravého sarkasmu a kyselosti. Není divu, když musí sloužit princi, kterému odhlasoval parlament pět tisíc liber, aby se uchlastal k smrti a asistuje mu při tom tuříny posedlý král vychytralých plánů Baldrick.. Diamant je vybroušen k dokonalosti a čeká jen na svůj vrchol v "Blackadder Goes Forth". Na závěr krátká definice divadla z úst pana Č.:“Banda pitomých herců, kteří se paví, něco vykřikují a prsí se, jako by měli bradavky přivázané ke dvěma útočícím slonům.“ No něco na tom bude.. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Nejlepší epizody: Polní soud; Letecký kurs; Sbohem a šáteček. Absolutní vrchol celé té mizerné dynastie Black Adderů a na něm trůní pochopitelně sám pan kapitán E.Černá Zmije, ekvivalent zdejšího uživatele Pshimi Lord Flashheart, vojín Baldrick (miniaturní trumpetka na zabavení obtížného dítěte jako součást útěkové soupravy - kde na to proboha chodili?) a taky úzkostlivý kapitán Darling v podání T.McInnernyho. Naprosto souhlasím, že tento seriál zraje jak víno a to nejen postupně zvyšující se kvalitou sérií, ale i odstupem času, kdy se k němu znova vracíte. A konec? To je hořkosladká třešinka na vynikajícím dortu.. „Tak mě napadá, kdo by si vůbec všiml, že tady běhá další šílenec..?“ ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama