Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele FireTight k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

První díl: No, beru to jako takový rozjezd, i když je pravda, že jsem už teď měl párkrát pořádně namále, hlavně na konci, když Edmund hledá schovaného Jindřicha a duch Richarda na něho dělá svoje "baf"... :D Vyhlídky do dalších dílů však vypadají víc než dobře! *** a půl Druhý díl: Po nadějném začátku přišlo s druhým dílem trochu vystřízlivění. Ano, pořád je to super a občas se povedou docela zabijácké hlášky, ale bohužel jich bylo výrazněji méně, než v prvním díle. ** a půl Třetí díl: Tenhle díl není až zas tak vtipný, jako bohužel smutně pravdivý - kritika církve sedla jak prdel na hrnec ("Mám tady relikvie z doby, kdy byl Ježíš ještě truhlář..."). Další díly budou prý už jenom lepší, tak uvidíme! *** Čtvrtý díl: Už od první hlášky "Pojď, a ponoř svůj jazyk do hradního příkopu mých úst." jsem věděl, že čtyřka bude znamenat velké zlepšení. A taky že ano, už jen to první setkání Edmunda a Infanty! Nebo ten předkladatel s tím svým monotónním hlasem!! :D Fakt, super díl a konečně pořádná dávka toho správného anglického humoru. **** a půl Pátý díl: Další zesměšnění církve (když si představím, že ty procesy vážně takhle probíhaly, je mi z toho docela zle) a samozřejmě další skvělý díl plný skvělých hlášek a scének. ***** Šestý díl: Od závěrečného dílu jsem čekal hodně a částečně se mi má očekávání splnily. Není to sice až zas takový příval humoru jak ve čtvrté nebo páté části, ale občas se nějaká ta podařená hláška taky povede. Jen je škoda toho smutného konce... :( **** Celkové zhodnocení (průměr 3,75): První Černá zmije je přes svojí trošku slabší první polovinu dosti podařeným sitcomem plným občas divného, ale hlavně zábavného humoru. Popravdě pokud se autoři touhle sérií jen tak zahřívali, nedokážu si ty další ani představit! Ale těším se na ně, to určitě! P.S.: Sehnal jsem si verzi s originálním dabingem a tak tedy nemůžu ohodnotit ten český, ale řekl bych, že ten původní se nedá překonat! ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

První díl: Máme tady premiéru druhé řady a ta se povedla určitě lépe než u té první. Pár výborných vtípků, trošku cáklá Alžběta a hlavně zabiják Blesk! :D Nadějné, velmi nadějné! **** Druhý díl: Černý humor v celé své kráse, dělat si dvacet šest minut srandu z poprav je docela psycho. I tak mi však přišlo, že je to trochu slabší než minule, proto jdu o půl hvězdičky níž. *** a půl Třetí díl: Pro mne zatím určitě nejslabší díl, zápletka nic moc a větší prostor pro královnu a kapitána mně tak trochu vadil. Ale to cizokrajné víno mě rozsekalo... :D *** a půl Čtvrtý díl: Totální úlet, úchylný kněz z úchylné kněží banky a shánění peněz na dluh. Tenhle díl byl zkrátka super, jen je škoda toho neustáleho "vtipkování" královny, začínám Alžbětu nenávidět! ***** Pátý díl: Dva mejdany zároveň, to nemohlo dopadnout dobře a taky to tak v první chvílích vypadalo. Ale nakonec se z toho vyklubala docela dobrá sranda a vydařený díl, až na ty umělý prsa! :D **** a půl Šestý díl: Hugh Laurie jako Ludvík Nezničitelný tento díl jasně táhne a nebýt jeho, bylo by hodnocení nižší. Ať žije zesměšňování Němců! Béé... **** a půl Celkové zhodnocení (průměr 4,16): Druhá série je určitě lepší než první, Edmund už tu není za takového vola (i když ty ksichty mi tak trochu chyběly), ale na druhé straně by mě nikdy nenapadlo, že by mohl Atkinson hrát tak skvěle a zároveň charakterně (když si představím Beana...). Budu se asi opakovat, ale opět se jedná o skvělý seriál pro milovníky suchého britského humoru, plný skvělých hlášek a bláznivých příhod. Asi plynule přejdu na třetí sérii! ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

První díl: Začíná nám třetí série a jak už bývá zvykem, úvodní díl je takový klasicky seznamovací. Ale už teď můžu říct, že Hugh Laurie hraje pořádného pošuka, Atkinson zas válí, Baldrick je ten klasický ňouma a že mi asi bude chybět Percy... :( Uvidíme dál! *** a půl Druhý díl: No, tenhle díl je takový rozporuplný. Na jednu stranu tam (jako už obvykle) padají dobré hlášky, ale na tu druhou to tak nějak celé skřípalo, mám vzhledem k dalším čtyřem pokračováním tak trochu obavy. Snad se mýlím! ** a půl Třetí díl: Konečně! Konečně se snad všechno v dobré obrátí a kvalita seriálu půjde strmě nahoru! Díl plný pořádného humoru a hlavně dělání si srandy z Francouzů (i když mám Francii docela rád)! :D **** a půl Čtvrtý díl: "AARGH! Hot potato off his drawers, pluck to make amends!" Víc k tomu není potřeba dodávat! :D ***** Pátý díl: Půjčování peněz, chystání svateb a loupežníci... Docela dobrý prostor pro spoustu vtípků a taky že ano! :) **** Šestý díl: Důstojné zakončení třetí série, ve kterém jsem během mlácení sluhy (převlečeného prince) dostal úplně nezadržitelný záchvat smíchu! :D A další pozitivum navíc - Edmund KONEČNĚ neumřel! Hurá! ***** Celkové zhodnocení (průměr 4,08): O něco slabší než druhá série, ovšem pořád nám má pan Blackadder co nabídnout a neustále nás doslova zavaluje trefnými hláškami a ironickými komentáři. Co víc říct? Snad jen - kde mám titulky ke čtvrté sérii? :D ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

První díl: První díl čtvrté série a opět taková ta klasická seznamka, ovšem oproti předchozím sériím už i teď nabídne spoustu skvělých vtipů a hlavně skvělou (a zároveň smutnou) parodii na skutečné myšlení generálů v první světové... Jen ten Baldrick vypadá bez vousů tak nějak divně. :( **** a půl Druhý díl: George jako právník obžalovaného? No tak to nemohlo dopadnout jinak než to dopadlo (on je asi stejnej kretén jako jeho předchůdce před sto lety). Krom toho mě totálně zničila popravčí četa, to byli maníci jako kráva! :DD Ale abych přiznal barvu, chvilku jsem měl o Edmunda docela strach, vypadalo to s tou popravou až moc vážně. ***** Třetí díl: Zatím asi nejslabší díl, i když Baldrick se svojí verzí Chaplina docela válel a Georgina byla vážně kus! :D **** Čtvrtý díl: Tak Lord Flashheart udělal z tohohle dílu něco neuvěřitelného! Vždycky když byl na scéně, daly se očekávat salvy smíchu. :D Ale i ostatní jej skvěle doplňovali ("V jakém je to měřítku, Darling?") a proto je pět hvězdiček zcela zasloužených. WOOF! ***** Pátý díl: I přes pár dobrých vtípků se tenhle díl řadí mezi ty slabší. Škoda, hledání německého špiona vypadalo na první pohled atraktivně! **** Šestý díl: Nejlepší a přitom zřejmě nejsmutnější díl celé čtvrté série, ve kterém se i přes pár skvělých scén dočkáte hlavně té nejdůležitější a tíživé otázky, k čemu tohle všechno vlastně bylo. Záběr, během něhož se tehdejší bojiště přemění na obyčejné makové pole, je skvělé memento. Dojemné, hořké a hlavně důstojné memento všem těm, kteří zahynuli v jakékoliv válce. ***** Celkové zhodnocení (průměr 4,58): To nejlepší na konec, slušelo by se říci a taky to je pravda. Blackadder Goes Forth je totiž tím nejlepším, co jsem zatím od party kolem Rowana Atkinsona viděl. Možná k tomu přispělo také období, v jakém se děj odehrává, válka a přední linie totiž vždycky poskytují neomezený prostor pro vtípky a narážky (viz M*A*S*H*). Budiž ti tedy kapitáne Edmunde Blackaddere, svobodníku Baldricku a poručíku Georgi země lehká! :( ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama