Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele Matty k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

Velmi dobré, středověce špinavé a obhroublé, s Edmundem nejslizčím, ale oproti dalším sériím (které jsem zatím jenom přečetl) o nějaké to století slabší. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Edmundovi stouplo sebevědomí, Percy je pořád stejný kretén a před Baldrickem raději nedýchat. Tři ústřední individua doplňuje krásně potrhlá Běta a když to nikdo nečeká, což nikdy nikdo nečeká, přichází španělská inkvizice. A s ní i Hugh Laurie, který bude Zmijímu rodu statečně čelit ještě další dvě série. Od komediální dokonalosti dělí druhou sérii jenom občasné natahování vtipů, kdy tvůrci chtějí z jednoho nápadu vyždímat více šťávy, než v něm je (příměry „sťatého“ námořníka). Páčko. 90% Zajímavé komentáře: Eddard, gjjm ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

Seriál je stejně jako doba vypulírovanější. Přibylo lesku, vtipů neubylo. Ze Zmijáka se stal neúnavný glosátor okolního dění. Neodpustí si žádnou příležitost utrousit kousavou poznámku ke svému postavení, ačkoli je s ním nejspíš spokojený. Baldricka pod sebou může urážet kdykoliv, prince nad sebou kdykoliv nepotřebuje peníze. Třetí sérii mám ze všech čtyř nejradši pro montypythonovsky nonsensový humor jdoucí proti fyzice i logice (na prince nelze spoléhat ani v otázce smrti). 95% ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

„Šálek kávy, Drahoušku?“ Rozloučení se starou partou (nepočítaje speciály) je náležitě dojemné. Edmund si může na svých soupelešnících brousit ostrovtip díky hodnosti, třídní příslušnost tentokrát nehraje roli. Společnost prodělala změny také v jiných ohledech, oproti třetí sérii přibylo vulgarismů a sexismu, čím se vlastně uzavírá kruh otevřený ušmudlaným středověkem. Občas menší množství vtipů tentokrát neznamená hluchá místa, ale snahu o závažnější sdělení, což je z hlediska národní hrdosti záslužné, leč pramálo zmijácké. 85% Zajímavý komentář: Gemini ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama