Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (12)

The Black Adder (1983) (S01) 

První řadu Černé zmije považuji za nejslabší,ale i tak je výborná.Největší problém mám s Rowanem Atkinsonem,který se tady chová příliš jako Mr.Bean,a to mi nevyhovuje,protože ho mám radši v inteligentnějších rolích.Naopak naprosto skvělý je v první sérii Brian Blessed jako Richard IV.,absolutně ovládne každou scénu,ve které účinkuje.Všechny čtyři řady seriálu příliš nefungují s českým dabingem,naštěstí vlastním kopii v původním znění s titulky,humor se tak dostává minimálně o level výše. ()

Věštba (1983) (S01E01) 

První epizoda seriálu ještě trpěla dětskými nemocemi, Rowan Atkinson působil přehnanou mimikou spíše jako Mr. Bean než Edmund Black Adder i Brian Blessed se teprve hledal, takže to zatím na lepší hodnocení nebylo. Ale bez mučení přiznávám, že jsem se místy bavil velice velmi. ()

Zrozen pro trůn královský (1983) (S01E02) 

Pravda, humor tu byl občas dost zoufalý, ale i tak jsem se výborně bavil, protože Brian Blessed se už rozjel naplno a jeho král Richard si epizodu ukradl pro sebe ve chvíli, kdy se znovu objevil na scéně. Je zajímavé sledovat, jak jsou zatím Percy s Baldrickem jen nenápadnými postavami v pozadí:-) ()

Arcibiskup (1983) (S01E03) 

Protože mám k církvi podobný vztah jako král Richard, skvěle jsem se u třetí epizody bavil, i když je pravda, že Rowan Atkinson patřil ke slabším článkům první série. Tu u mě absolutně ovládl Brian Blessed, kdybych se někdy mohl vypravit do Turecka, bez něj bych se tam neodvážil. ()

Vous královny španělské (1983) (S01E04) 

Čtvrtá epizoda pro mě byla jen o maličko slabší než předchozí díl. Bavil jsem se opět výborně, středověká politika byla sama o sobě pěkně ošidná, ale král Richard se v ní pohyboval jako ryba ve vodě. Miriam Margolyes byla výborná, když jsem ji viděl ve filmu Stalin jako Naděždu Krupskou, u každé její scény jsem si vzpomněl na španělskou infantku a bylo vymalováno. Fantastická role Jima Broadbenta:-) ()

Čáryčichač a lovec čarodějnic (1983) (S01E05) 

Původně jsem chtěl epizodu ohodnotit čtyřmi hvězdičkami, pak mi ale došlo, že se nejen výborně bavím, ale že by ji měli povinně shlédnout všichni, kdo tak rádi bez jediného skutečného důkazu obviňují a odsuzují všechny kolem v rámci podobných kampaní, jako byla (nebo ještě je?) MeToo. Vtipné a poučné. ()

Černá pečeť (1983) (S01E06) 

Závěrečná epizoda první série ve mně žádné velké nadšení neprobudila. Tradičně nejlepší byl král Richard, ale kromě něj mi toho šestý díl příliš nenabídl. Tentokrát jsem se nijak extrémně nebavil, zasmál jsem se jen občas, a to je na tento seriál příliš málo. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Druhá řada seriálu už je naprostá lahůdka,Rowan Atkinson se tu už nepitvoří,ale vytváří humor pomocí mluveného slova,obsazení je vynikající,zejména Miranda Richardson jako Alžběta I. je fantastická a vytváří mezi svými oblíbenci podobně šťastnou atmosféru,jakou dokázal později šířit mezi svými soudruhy Josif Vissarionovič Džugašvili. ()

Zvony (1986) (S02E01) 

S první epizodou druhé série mě začal Edmund Blackadder opravdu bavit. Rowan Atkinson se vzdal "beanovské" přehnané mimiky a jeho hrdina začal jízlivě hláškovat a dodávat tak seriálu ten typický humor, který mě dostává. Bavil jsem se výborně a jsem rád, že medicína už nesahá k léčbě pijavicemi tak často jako kdysi. ()

Hlava (1986) (S02E02) 

S první sérií odešel i Brian Blessed, který mi sice v seriálu citelně chybí, ale alespoň částečně mi ho nahrazuje Miranda Richardson, jež si roli Alžběty viditelně užívá. Druhá epizoda dokonale popírá známé rčení: Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek." Někdy se přece jen vyplatí počkat. ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

Třetí řada seriálu,kterému bych dal podtitul Neznámé dějiny Anglie.Opět vynikající záležitost,ve které hlavní hrdina opustil řady šlechty a vyskytuje se zde jako komorník korunního prince.Ústřední trojice Rowan Atkinson,Tim McInnerny a Tony Robinson se od této série rozpadla,Tima McInnernyho nahradil Hugh Laurie a vůbec to nebyl špatný tah,budoucí Dr.House si roli prince Jiřího evidentně užil a na výsledku je to znát. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Luxusní závěr výborné ságy s tradičně skvělým obsazením a výborným humorem,který má ve čtvrté řadě nepatrně hořkou příchuť.Čtvrtá série funguje jako výborná protiválečná záležitost,která dává divákovi spoustu příležitostí k zamyšlení a zároveň se ho snaží udusit smíchy.Závěr posledního dílu je mistrovský. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama