Reklama

Reklama

Terapie

(seriál)
  • angličtina In Treatment (festivalový název)
Trailer 2
Drama / Psychologický
Česko, (2011–2019), 48 h 6 min (Minutáž: 21–29 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(116)

Obsahy(1)

Terapie je český seriál věnující se terapii lidem s psychickými problémy. Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) se každý týden setkává s pěti klienty – pacienty, kterým se věnuje od pondělí do pátku. Formát seriálu je převzatý z izraelského seriálu BeTipul, ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči. (sator)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (42)

Mo. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Objektivne tak na 3*, ale hodnoceno optikou ceske serialove produkce pod 4* jit nelze, specielne kvuli Rodenovi. Hlavnim problemem serialu je bohuzel tezke prizdisracstvi scenaristy, ktery proste nema koule na to dotahnout zadnou z hlavnich myslenek do konce a naservirovat divakovi neco opravdu zajimaveho a divacky non-komformniho. [--] "Kdybych delal KBT, tak vas poslu do telocvicny, napisu posudek, a tim je to skonceny". Karel Roden v roli rozervaneho 'involved' psychoterapeuta, coz rekneme si to narovinu, je nakonec jediny alespon trochu funkcni pristup k terapii jako takove. Potiz s timhle serialem je, ze v realu by terapeut mel byt 'involved' jeste o kus vic, nez jak to delal Carl Rogers (podobnost se jmenem Karel Roden jiste neni nahodna) - pak uz to ovsem prestava byt terapeut a tahle serie by se nemohla jmenovat Terapie, protoze postava Marka by zkratka nemela licenci a i na HBO produkci uz by to bylo trochu moc hardcore. Tudiz cely serial balancuje tak akorat na hrane toho 'divacky a spolecensky prijatelneho' a ukazuje vicemene maximum toho co si lze dovolit pustit do televize - to jest ukazuje, ze i psycholog je jen clovek a je v prdeli uplne stejne jako jeho pacienti . Lze sam sobe, neni schopny si priznat svoje problemy, nezvlada vztahy kolem sebe a nezvlada komplexnost sveta. Nicmene na rozdil od vetsiny ostatnich terapeutu neni takovy ignorant, snazi se mit lidi skutecne a uprimne rad a nehraje si na to, ze lze provozovat funkcni terapii bez navazani oboustranne (!) (emocionalne) "intimniho" vztahu. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhľadom na statické prostredie sa vytráca istý druh dynamiky či už v akcii alebo mimike hercov, ktorí cez postavy opisujú zážitky a pocity, ktoré možno práve teraz neprežívajú a tak ich emócie sú už len sprostredkované a deformované spomienkami, nie zažité tu a teraz. Z tohto dôvodu sa mi nedá dať pri epizódach plné hodnotenie. Videl som aj konverzačné drámy, no Postavy tam celý čas nesedeli a neoberali sa tak o možné prehlbovanie príbehu. Ostáva už len hodnotiť jednotlivé epizódy podľa kvality dialógov. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

První sérii jsem sledoval již poměrně dávno, teď jsem si dal druhou a musím přiznat, že mě seriál až nebývale zaujal. Doma jsme jej odsledovali snad během čtrnácti dnů, což je na nás skvělý výkon. Velkým plusem je jeho rozvržení na týdenní cykly, kdy se každý den střídá jeden pacient a také ideální délka jednotlivých dílů. Příběh pacientů spojuje příběh samotného Marka Pošty v podání skvělého Karla Rodena. Obsazení se povedlo a herecké výkony jsou vcelku dobré, nejvíce mě bavil Charvát (skvělý Jiří Ornest). Tvůrcům se povedla i myšlenka terapie terapeuta, kdy vždycky pátý den sám Marek Pošta absolvuje svou terapii, což je i jakýsi sumář předchozích dnů. Seriál tak ještě lépe drží pohromadě a nerozpadá se jen do příběhu samotných pacientů. Výtky jsou jen drobné, snad občasné zjednodušení, klasické šablony a dramatizace. I když popravdě jsem nechtěl reálné záběry z terapie a tohle seriálové zpracování se i díky těm „výtkám“ povedlo znamenitě, čtyři poctivé hvězdy. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Terapie je český seriál věnující se terapii lidem s psychickými problémy. Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) se každý den setkává s pěti klienty-pacienty, kterým se věnuje od pondělí do pátku. Formát seriálu je převzatý z izraelského seriálu BeTipul, ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou teprve pár epizod, ale už pociťuju lehkou závislost. A to bych popravdě u čistě konverzačního nekomediálního (natož pak českého) seriálu moc nečekal. ;-) Psychologie mě ale vždy lákala a to postupné odkrývání traumat a hledání pravého jádra lidských problémů může být mnohdy poutavější a napínavější než sebelépe zrealizovaná akční scéna. :-) A ani si nemyslím, že stejně dobře (ne-li dokonce lépe) by to fungovalo jako rozhlasová hra. Herecké výkony se tady totiž určitě neodvíjejí pouze od toho, co a jak protagonisté říkají - nezanedbatelný podíl nepřekvapivě mají i jejich obličejová mimika, gestikulace apod. Zdánlivě zcela jednoduchý, ale v důsledku opravdu zajímavý přístup ke zpracování nejrůznějších sociálních témat a lidských osudů. S01: 80 % ()

Galerie (317)

Zajímavosti (33)

  • To, co Marek (Karel Roden) říká o Kognitivně behaviorální terapii, je nesmysl. Říká: „KBT terapeut, když máte deprese, vám řekne běžte sportovat a vy na deprese zapomenete.“ Tak to fakt není. Behaviorální terapie předpokládá, že poruchy chování jsou naučené reakce a lze je tedy přeučit. Kognitivní terapie staví na teorii, že emoční poruchy jsou výsledkem poruchy myšlení, které lze změnit. KBT je obrácena k přítomnosti a hlavně budoucnosti, na rozdíl od hlubinné psychoterapie. U této terapie je však důležitá motivace pacienta. (sator)
  • Marek (Karel Roden) střídá slovo pacient a klient, mezi slovy je však obsahový rozdíl. Zatímco pacient vychází z latinského slova pati – něčím procházet či trpět, za pacienta je označován ten, kdo žádá zdravotní péči. Klientem je ten, který čerpá nějakou službu, většinou za peněžní plnění. (sator)

Reklama

Reklama