Reklama

Reklama

Terapie

(seriál)
  • angličtina In Treatment (festivalový název)
Trailer 4
Drama / Psychologický
Česko, (2011–2019), 48 h 6 min (Minutáž: 21–29 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(116)

Obsahy(1)

Terapie je český seriál věnující se terapii lidem s psychickými problémy. Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) se každý týden setkává s pěti klienty – pacienty, kterým se věnuje od pondělí do pátku. Formát seriálu je převzatý z izraelského seriálu BeTipul, ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči. (sator)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (42)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Spoilery. V rámci zatuchlé české seriálové žumpy se samozřejmě jedná o naprostou bombu, ale v globálním měřítku to zbytečně často vyřazuje rychlost, i když je cíl ještě daleko, viz. parádně rozjetý předposlední díl, kde naprosto nepochopitelně přijde místo závěrečné gradace čecháčkovské stažení ocasu. Každopádně Roden to táhne neskutečně, jeho mrtvolný pohled se pro roli terapeuta v těžké krizi středního věku, který ve své profesi dokonale selhává, skvěle hodí. První týden je očistec, ale pak se to slušně rozjede. Marek Pošta je skutečně velké dřevo, takže pokud někoho šokuje potrat přímo u něho na gauči, tak asi těžko rozdýchá velice zdařilých 14 dní, kdy se mu jedna pacientka pokusí spáchat sebevraždu přímo u něho doma, u druhé má problém, aby po ní nevyjel, dalšímu natáhne a manželský pár se mu podaří dohnat k rozvodu. Během toho se mu navíc dokonale zesere i manželství, když se jeho žena začne kurvit s nějakým stavařem a povedené děti tomu také nepřidají (Berenika jako hippie telátko hrozná a Cina jako hetero syn stejně pořád homo). Ano, terapie je přepálená jako svině, ale emoce skoro nevydoluje, takže někde je chyba. Chytřejší dialogy jsem skoro neexistují. Ohánění se pár psychologickými termíny pořád dokola působí spíše pozérsky než odborně. Nejlepší díly jsou s Michalem a Janou. Většinu času jsou slušně vyhrocené a hlavně ukazují iracionálnost a možnou zákeřnost vztahů moderního střihu. S1: 70% S2: 65% S3: 60% ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem fanouškem rozdělení hodnocení na série, ale v tomto případě (hlavně kvůli velkým časovým mezerám mezi sezónami) jsem udělala výjimku. Zde tedy jenom zmíním, že i když jsem ve výsledku nehodnotila nejvyšší známkou, považuji "Terapii" za jeden z nejkvalitnějších seriálů, který kdy vyprodukovala nějaká česká televizní stanice. ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhľadom na statické prostredie sa vytráca istý druh dynamiky či už v akcii alebo mimike hercov, ktorí cez postavy opisujú zážitky a pocity, ktoré možno práve teraz neprežívajú a tak ich emócie sú už len sprostredkované a deformované spomienkami, nie zažité tu a teraz. Z tohto dôvodu sa mi nedá dať pri epizódach plné hodnotenie. Videl som aj konverzačné drámy, no Postavy tam celý čas nesedeli a neoberali sa tak o možné prehlbovanie príbehu. Ostáva už len hodnotiť jednotlivé epizódy podľa kvality dialógov. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Kdybyste někdy měli pocit, že jen vy vedete divnej život... pusťte si Terapii. Jestliže máte dojem, že se nám snad v té naší vlasti nedostává dobrých herců... pusťte si Terapii. A máte-li místo a čas na trochu nové závislosti, opět jděte do Terapie. Herecké výkony (zvlášť u některých postav a v konkrétních epizodách) vyráží dech. Musely to být štosy a štosy scénáře, protože v tomto projektu se v jednom kuse mluví a všechno je hlavně o dialozích. Dám krk na to, že v některých postavách, situacích či momentech se určitě poznáte. Určité postavy budete milovat a jiné vám způsobí kopřivku a budete se modlit, ať už na další sezení nechodí. A sám terapeut? Inu i ten má svoje problémy, velké a co si budeme povídat, sám tu terapii potřebuje jako koza drbání :-) Po první sérii musím dát klobouk dolů před tím, co v ní Klára Melíšková, Lukáš Hejlík, Martin Hofmann a především Karel Roden ukázali. Civilni, autentické, přesvědčivé, ... lidské. No jo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou teprve pár epizod, ale už pociťuju lehkou závislost. A to bych popravdě u čistě konverzačního nekomediálního (natož pak českého) seriálu moc nečekal. ;-) Psychologie mě ale vždy lákala a to postupné odkrývání traumat a hledání pravého jádra lidských problémů může být mnohdy poutavější a napínavější než sebelépe zrealizovaná akční scéna. :-) A ani si nemyslím, že stejně dobře (ne-li dokonce lépe) by to fungovalo jako rozhlasová hra. Herecké výkony se tady totiž určitě neodvíjejí pouze od toho, co a jak protagonisté říkají - nezanedbatelný podíl nepřekvapivě mají i jejich obličejová mimika, gestikulace apod. Zdánlivě zcela jednoduchý, ale v důsledku opravdu zajímavý přístup ke zpracování nejrůznějších sociálních témat a lidských osudů. S01: 80 % ()

Galerie (317)

Zajímavosti (33)

  • Karel Roden absolvoval doposud nejdelší natáčení ve svém životě. Seriálu Terapie věnoval úctyhodných 95 natáčecích dnů, na filmování odjížděl v půl šesté ráno a zpravidla se vracel domů po osmé večer. Natáčení probíhalo od pondělí do pátku včetně 6 pracovních sobot. (frings)
  • Terapie je první seriál české HBO, ve kterém využívá formát převzatý ze zahraničí. (endoskop)

Reklama

Reklama