Reklama

Reklama

Ztráta nás změní. Tragédie nás zkouší a síla je náš smysl života... Skutečný příběh muže, který se stal obětí bombového útoku na Bostonském maratonu 2013. Bojoval a přežil, aby si získal srdce obyvatel svého města a stal se symbolem naděje. Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal) je bostonský rodák, docela obyčejný muž, který pracuje v lahůdkách a žije v malém dvoupokojovém bytě se svou matkou Patty, závislou na alkoholu. Jednoho dne v místním baru Jeff potká svou bývalou přítelkyni Erin, která obdivuje jeho laskavost a šarm, ale frustruje ji jeho nedostatek zaujetí. Erin mu sdělí, že poběží Bostonský maraton, aby získala peníze pro nemocnici, ve které pracuje. Jeff požádá každého štamgasta v baru, aby finančně přispěl a slíbí ji, že na ni bude čekat v cíli s velkým transparentem. V den maratonu Jeff spěchá, aby se dostal do cíle včas. Jak se Erin přibližuje, na místě, kde čeká Jeff, vybuchne bomba. Jeffovi museli amputovat obě nohy nad kolenem. Když znovu nabyl vědomí, vzpomněl si, že před výbuchem spatřil atentátníka…Patty volá FBI. Ale Jeffova vlastní bitva právě začíná. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (128)

tron 

všechny recenze uživatele

Ohľadom bombového atentátu na Bostonskom maratóne 2013 ma viac zaujal Deň patriotov s Markom Wahlbergom. Stronger občas ponúkne inovatívnu scénu (hororová pasáž tesne po výbuchu) a snaží sa ukázať pre zdravého človeka bežné veci, ktoré sú ale pre telesne postihnutého takmer až nezdolateľné (dávanie dole obväzov, WC, sprcha). Za to dole klobúk. Bohužiaľ, film má strašne veľa mínusov. Je hrozne dlhý a nudný. Výkon Jakea Gyllenhaala je veľmi nesympatický (Jake to zároveň produkoval). Scenár hrozne nezáživný. No skutočnou bombou je až hrdinova rodina. Ak by to bola paródia alebo satira, nepoviem. Lenže je to film aj o sile rodiny. Prečo ju potom režisér ukazuje ako bandu hajzlov, ožranov, miestami ako keby až negramotných primitívov, otravných hulvátov, blbcov a hlučných kreténov, to je mi záhadou. Ak tvorcovia chceli vzdať týmto filmom hrdinovej rodine poklonu, myslím si, že im to hrubo nevyšlo a v skutočnosti ju do špiku kostí vyurážali a ako bonus to zaznamenali na film, aby sa to dochovalo budúcim generáciám. Spomínate si na bandu stroskotancov okolo Hilary Swank v Million Dollar Baby? Tak niečo také (jediný, kto má aspoň trochu rozumu je Clancy Brown, ale to sa od najpragmatickejšieho bachara zo Shawshanku dalo čakať). V neposlednom rade ma irituje americká posadnutosť zbraňami, vojnou a patriotizmom. Pripadá mi to tak, že sa strašne, ukrutne boja a týmto to maskujú. A to sa mi na tom ako Európanovi hnusí. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Jake dělá co může, ale příběh jeho (real-life) postavy zkrátka neposkytuje plodné podhoubí pro oslavu hodnot, na kterých chce stavět. Ať už je to jejím rodinným zázemím nebo neurčitým a nerozhodným postojem ke vztahu s přítelkyní i tělesné rekonvalescenci, žádný z motivů film nikam smysluplně neposouvá. A mávání vlajkou na stadionu ho taky moc nevyzvedne. Nadprůměrné hodnocení s odřenýma ušima pouze díky Jakeovi. ()

Reklama

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Příběh o Jeffu Baumanovi, citovém vyděrači, snažícím se dát počtvrté dohromady se svojí ex-přítelkyní, ze kterého se nakonec stal shodou nešťastných okolností symbol síly, odhodlání a naděje pro americký lid. Režisér David Gordon Green přinesl v pořadí třetí snímek točící se okolo bombového útoku na Bostonský maraton. Zatímco Bostonský maraton: Atentát je dokumentární špičkou a Den patriotů přinesl pohled na událost z pozice příslušníka ozbrojených sil, Silnější přináší vhled do události z pozice oběti. Právě Jeff Bauman byl jednou z 20 osob, která přišla při bombovém útoku o život či některou z končetin, a která se snaží psychicky vyrovnat s nastalou životní změnou, se zvýšenou popularitou a posttraumatickou stresovou poruchou. Celkově snímek působí komornějším dojmem a vystihuje ho označení „sociální drama“. Zatímco po vizuální stránce je film zpracován na výbornou, po scénáristické stránce je podprůměrný, velmi povrchní, a tam kde se dostane do slepé uličky, si pomáhá „odpudivými“ flashbacky na chybějící údy. Film o paradoxu dnešní doby, kdy člověk nemusí udělat vůbec nic pro to, aby se stal inspirací pro ostatní. 40 %. 😕 (08.07.2021) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvôli zvýšeniu priemeru tohto sympatického civilného filmu zaokrúhľujem nahor, rovnako aj pre podporu tvorcom, keďže film kruto prepadol. Hold (nielen) americké ideály v súčasnosti obhajujú nereálne komiksové bytosti a nie robotnícka trieda. Stronger nám zobrazuje život chlapíka po krutej nehode, avšak jeho obľuba návštevy barov nie je o úniku z krutej reality života bez nôh, ale na základe videného je jasné, že podobne žil aj predtým a skrátka je na rozcestí, kedy by mal začať žiť ako muž, čo by sa v jeho -skoro- tridsiatke už pomaly aj patrilo. Nemožnosť vstať a hľadanie rovnováhy na pomocných mechanických nohách môžeme brať ako vizuálnu metaforu jeho neskoršieho "postavenia sa na vlastné nohy" aj v živote. Podpory sa mu zdanlivo dostáva iba od náhodných a obdivujúcich okoloidúcich, a to vždy iba na chvíľu, pretože doma to je pochopiteľne pre jeho okolie martýrium. Tých niekoľko patetických momentov môžeme pri dvoch hodinách civilnosti ignorovať. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Konečně. I k heroickému tématu se dá dodat něco reálného. Jak říká hlavní postava: "Jsem hrdina, protože mi ustřelili nohy?" Normální, nic moc extra kluk, který se dostal do hledáčku médií a těžce to nezvládá. Protože málokdo se rodí hrdinou. A tady to je. Ten stres. Ta hrůza, tréma, pocit nezasloužené výlučnosti. Ten kluk čistil grily v rychlém občerstvení a najednou má být Tváří Bostonu? Jen proto, že byl ve špatný čas na špatném místě? Najednou ho všichni tlačí do škatulky amerického hrdiny, do které on vůbec nepasuje. Lidi chtějí snít, ale člověk si chce žít po svém. SPOILER jak smutně realisticky, ale opravdově, zní zpráva, že tenhle kluk a ta holka, přestože spolu protrpěli kde co a narodila se jim dcera, se zanedlouho poté rozešli. Bylo to evidentní. Je to realita, ne hraní si na hrdinný film. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve státě Massachusetts v USA. (BMW12)

Související novinky

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

02.05.2018

Jake Gyllenhaal má za sebou Patrolu, Zmizení, Slídila nebo Demolici a do každého svého projektu jde na sto procent. Naposledy se Jake objevil v dramatu Silnější, kde si zahrál jednu z obětí výbuchů u… (více)

Reklama

Reklama