Reklama

Reklama

Ztráta nás změní. Tragédie nás zkouší a síla je náš smysl života... Skutečný příběh muže, který se stal obětí bombového útoku na Bostonském maratonu 2013. Bojoval a přežil, aby si získal srdce obyvatel svého města a stal se symbolem naděje. Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal) je bostonský rodák, docela obyčejný muž, který pracuje v lahůdkách a žije v malém dvoupokojovém bytě se svou matkou Patty, závislou na alkoholu. Jednoho dne v místním baru Jeff potká svou bývalou přítelkyni Erin, která obdivuje jeho laskavost a šarm, ale frustruje ji jeho nedostatek zaujetí. Erin mu sdělí, že poběží Bostonský maraton, aby získala peníze pro nemocnici, ve které pracuje. Jeff požádá každého štamgasta v baru, aby finančně přispěl a slíbí ji, že na ni bude čekat v cíli s velkým transparentem. V den maratonu Jeff spěchá, aby se dostal do cíle včas. Jak se Erin přibližuje, na místě, kde čeká Jeff, vybuchne bomba. Jeffovi museli amputovat obě nohy nad kolenem. Když znovu nabyl vědomí, vzpomněl si, že před výbuchem spatřil atentátníka…Patty volá FBI. Ale Jeffova vlastní bitva právě začíná. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (128)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jake dělá co může, ale příběh jeho (real-life) postavy zkrátka neposkytuje plodné podhoubí pro oslavu hodnot, na kterých chce stavět. Ať už je to jejím rodinným zázemím nebo neurčitým a nerozhodným postojem ke vztahu s přítelkyní i tělesné rekonvalescenci, žádný z motivů film nikam smysluplně neposouvá. A mávání vlajkou na stadionu ho taky moc nevyzvedne. Nadprůměrné hodnocení s odřenýma ušima pouze díky Jakeovi. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po Marathon: The Patriots Day Bombing a Patriots Day třetí ambiciózní film věnovaný teroristickému útoku během bostonského maratonu. Gordon Green zvolil namísto mozaikovité rekonstrukce události z různých hledisek komornější přístup a natočil velmi intimní portrét jednoho člověka.___Výborná je zejména první hodina, velmi syrově, skoro v reálném čase zachycující lékařské úkony, které musí Jeff podstupovat (sundávání obvazů patří zásluhou Gyllenhaalova herectví k nejbolestivějším scénám, co jsem letos viděl). Sledujeme jednotlivé fáze jeho léčby a jeho prohlubující se depresi, nepochopení blízkých (kteří oproti podobným filmům nejsou vždy milí a ve všem nápomocní) i jeho nevděk (protože jej ponižuje odkázanost na pomoc druhých) a nahlížíme do zákulisí přípravy vítězoslavných okamžiků jako je zahájení utkání NHL. Namísto patetické oslavy hrdinství, která byla prezentována veřejnosti, vidíme bolest, stud, únavu, nejistotu, rezignaci (v tematizaci toho, co a za jakou cenu dělá člověka hrdinou, připomíná Stronger některé pozdní filmy Clinta Eastwooda).___Většina sick-flicks vypráví o hrdinech, kteří díky milujícím bližním a solidnímu materiálnímu zabezpečení nemusejí bojovat s ničím jiným než svým zdravotním stavem. Jeff má jako příslušník pracující třídy, jehož přítelkyně si není jistá, zda s ním chce zůstat (před útokem se v podstatě rozešli), spoustu jiných starostí a namísto toho, aby získával sílu a šířil lásku, padá na dno. Kameraman Sean Bobbitt hodně využívá (tělesných) detailů a záběrů s malou hloubkou ostrosti, takže stejně jako Jeff pořádně nevíme, co se děje kolem, náš i jeho „dosah“ je výrazně limitovaný, což prohlubuje frustraci.___Druhá polovina už není tak semknutá, protože se Greenovi nedaří najít klíč k tomu, jak propojit tři roviny vyprávění (Jeff jako člověk s osobním traumatem, Jeff jako partner, Jeff jako člověk inspirující druhé), a poslední minuty jsou plné laciného patosu, kterému se sympaticky věcný film jinak vesměs dokázal vyhnout. Místo u moře tak sice zůstává nejkomplexnějším a nejpravdivějším dramatem o vztazích a traumatech z poslední doby, ale jestli se chcete dojmout a zároveň nemít pocit, že vás někdo zneužil, tohle je taky dobrá volba (a Gyllenhaal zaslouží přinejmenším nominaci na Oscara, kterého měl získat už za Slídila). 75% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,211,129 Tržby Celosvetovo $7,074,489▐ David Gordon Green je na svojom režisérskom poste ako na hojdačke, a tak pôsobí aj tento film. Miestami dosť urvané, alebo lepšie povedané agresívne voči divákovi, hlavne čo sa týka správania rodiny zdecimovaného chlapca po bombovom útoku. Nie je to správne vyvážene, nedokáže to vystihnúť podstatu daného utrpenia. Jake Gyllenhaal tiež bojuje zo svojou postavou a nevie sa tak úplne v nej nájsť. /40%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ohľadom bombového atentátu na Bostonskom maratóne 2013 ma viac zaujal Deň patriotov s Markom Wahlbergom. Stronger občas ponúkne inovatívnu scénu (hororová pasáž tesne po výbuchu) a snaží sa ukázať pre zdravého človeka bežné veci, ktoré sú ale pre telesne postihnutého takmer až nezdolateľné (dávanie dole obväzov, WC, sprcha). Za to dole klobúk. Bohužiaľ, film má strašne veľa mínusov. Je hrozne dlhý a nudný. Výkon Jakea Gyllenhaala je veľmi nesympatický (Jake to zároveň produkoval). Scenár hrozne nezáživný. No skutočnou bombou je až hrdinova rodina. Ak by to bola paródia alebo satira, nepoviem. Lenže je to film aj o sile rodiny. Prečo ju potom režisér ukazuje ako bandu hajzlov, ožranov, miestami ako keby až negramotných primitívov, otravných hulvátov, blbcov a hlučných kreténov, to je mi záhadou. Ak tvorcovia chceli vzdať týmto filmom hrdinovej rodine poklonu, myslím si, že im to hrubo nevyšlo a v skutočnosti ju do špiku kostí vyurážali a ako bonus to zaznamenali na film, aby sa to dochovalo budúcim generáciám. Spomínate si na bandu stroskotancov okolo Hilary Swank v Million Dollar Baby? Tak niečo také (jediný, kto má aspoň trochu rozumu je Clancy Brown, ale to sa od najpragmatickejšieho bachara zo Shawshanku dalo čakať). V neposlednom rade ma irituje americká posadnutosť zbraňami, vojnou a patriotizmom. Pripadá mi to tak, že sa strašne, ukrutne boja a týmto to maskujú. A to sa mi na tom ako Európanovi hnusí. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ah yes, the fifty shades of hating people. O čem to proboha bylo? Režisér se pokusil ochutnat z tolika talířků, že by mu Sněhurka mohla závidět. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 6.4 miliónov $ | Niet divu, že je to prepadák. Na základe plagátu, ktorý ma spolu s menom Gyllenhaala navnadil, som čakal príbeh plný mentálnej sily a znázornenia boja o znovuchodenie. Stronger je ale úplne iný typ scenára, a tak si každý musí o tom urobiť obraz sám, či je to správny spôsob spracovania skutočného príbehu. 3 len pre to, že Jake hrá opäť ako o život... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Filmu by víc slušel název Boston Strong. Člověk by hned věděl, o čem příběh pojednává a dle mého by to přitáhlo více diváků, kteří takhle nemají třeba doteď o filmu ani potuchy. Ale je možné, že tvůrci se raději snažili nekopírovat děj výborného filmu Patriots Day a místo toho se zaměřili čistě na životní trable postavy Jakea Gyllenhaala, jež by klidně šlo naroubovat na úplně jiné neštěstí. Jake si již tradičně krade celý film pro sebe, do této vděčné role opět dal maximum a stejně tak tradičně bude opomíjen v oscarovém klání za pár měsíců, na to je Stronger až příliš marketingově neambiciózní a co je důležitější zejména pro mě, až moc obyčejný, jelikož podobných filmů je každý rok jak hub po dešti a David Gordon Green z této škatulky úplně nevyčnívá. Ale zklamání to není. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vždy třetí pondělí v dubnu, poprvé už v roce 1897, pokaždé přes dvacet tisíc závodníků a zhruba půl milionu diváků podél trati. Jen nově s dvěma smrtícími náložemi, jejichž základ tvořily hřebíky. Dva přistěhovalci ze severního Kavkazu si holt oslavu Dne patriotů vyložili po svém. Jake Gyllenhaal neběžel, jen povzbuzoval partnerku, respektive se snažil, aby se k němu jedna z běžkyň bostonského maratonu vrátila. Rozchody totiž měli už tak nějak zmáknuté. Teď přijde mnohem obtížnější zkouška jejich vztahu. Režisér David Gordon Green, který dosud nijak zásadně nezabodoval, volí komornější přístup a k mladíkovi, který při útoku přijde o obě nohy, vytvoří pro diváky sympatický vztah. Žádný hrdina, prostě tam jen stál, říká si. Léčba, deprese, rezignace, hádky s nejbližšími. Zatímco první polovina je velmi příjemná a uvěřitelná (sundávání obvazů je díky Gyllenhaalově herectví bolestivé i pro diváka), druhá se drolí, nestrhne, je patetická a stále víc ukazuje hrdinovu rodinu jako bandu vidláků, kterou nezajímá, co dotyčný požaduje a zvládne, ale spíš to, jak omámí Oprah. Samozřejmě se bude zase hlavně mluvit o Gyllenhaalovi, neb jeho výkon je uhrančivý a strhující. Znovu, sluší se napsat. Protože už dávno si začal vybírat zatraceně zajímavé projekty a zatím ho to naštěstí neopustilo. Tady to chtělo jen krapet zajímavějšího režiséra. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Miestami ma súcit premohol, miestami ma humor milo prekvapil i pobavil zároveň. No od drámy, ktorá si zoberie na paškál tak smutnú story, som čakal akosi viac. No a zrejme nie som sám. Dobrý film najmä vďaka Gyllenhaal-ovi. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Byl to panečku ale vykutálený nápad, obsadit do vedlejší role tu nejburanštější americkou famílii pod sluncem! Sympatie nula nula prd. Jake ale skvělý, ždímání slz zrovna bohužel fungovalo (až sem se styděl) a subjektivně to má rozhodně méně než ty dvě hoďky. Průměr. A hrozně mi vadí to tlačení do oscarových nominací. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

David Gordon Green mě opět nepřesvědčil o svých režisérských kvalitách. Jeho styl vyprávění mě prostě nesedí. Jake po Bojovníkovi předvádí další snaživý výkon, ale stejně jej mám raději jako Slídila. Američané tyhle filmy o silných událostech potřebují, já to respektuju. Víc než jedno shlédnutí ovšem tomuhle nedám. 40% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Venujem tejto snímke jej 100.komentár. Skutočný príbeh, skutočný hrdina, ktorého možno len obdivovať, ako sa v rámci možností dokázal vysporiadať s tragickými následkami zranenia po teroristickom útoku dvoch zasraných arabských debilov. Film sa najviac sústredí na postup liečby a rehabilitácie po amputácii končatín a tiež vzťahom medzi Jeffom a Erin, ktorý nie je vždy ružový. Psychická rovnováha postihnutého je vratká a tak aj Erin opustí dočasne milenca. Prvá polovica filmu je lepšia, druhá už nepôsobí tak celistvo. Čo ma ako diváka dostalo, sú reakcie príbuzných Jeffa, hlavne ženských, ktoré všetko berú zo stránky popularity, napr. pri návšteve čiernej Oprah, smiešnej to postavy talk show. Čo sa týka útoku na bostonský maratón, tak máme na výber. Môžete sa baviť a byť spravodliví, alebo sa len dojímať a sledovať komorný príbeh obete, ktorá prišla o obe nohy a Jake Gyllenhaal sa s rolou vysporiadal skvele. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Den Patriotů byl o stupínek lepší. Gyllenhaal je kvalitní herec a prakticky celý snímek stojí právě na něm. Komornější pojetí Bostonského masakru, který si vybírá jednoho člověka, kterého tato událost zasáhla. Příjemný, jednoduchý a emoční film, který neurazí. 6/10 = 68% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Bostonský rodák Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal) jde podpořit svoji expřítelkyni Erin Hurley (Tatiana Maslany) do cíle maratonu, ale stává se obětí teroristického útoku při výbuchu bomby a přijde o obě nohy... Jake Gyllenhaal svým hereckým výkonem opět nezklamal, ale příběh celého film měl být stejně intenzivní jako poslední půlhodina, protože ta byla nejlepší. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Jake Gyllenhaal je môj veľký obľúbenec a i vtomto kuse hrá štandartne nadštandartne. Podľa názvu filmu som síce očakával niečo na štýl, že chlapík bude ukážkou mentálnej sily a nezlomnej vôle, ale neprekážalo mi sa dívať ani na obyčajného týpka z buranskej rodiny plnej alkáčov. Film je napumpovaný emociami, ktorými na divákovi absolútne nešetrí a to som asi dnes večer potreboval- vypustiť paru a emočné tlaky, takže na nejaké nedostatky a posolstvá filmu kašlem a dávam za statočné a silnejšie štyri. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvôli zvýšeniu priemeru tohto sympatického civilného filmu zaokrúhľujem nahor, rovnako aj pre podporu tvorcom, keďže film kruto prepadol. Hold (nielen) americké ideály v súčasnosti obhajujú nereálne komiksové bytosti a nie robotnícka trieda. Stronger nám zobrazuje život chlapíka po krutej nehode, avšak jeho obľuba návštevy barov nie je o úniku z krutej reality života bez nôh, ale na základe videného je jasné, že podobne žil aj predtým a skrátka je na rozcestí, kedy by mal začať žiť ako muž, čo by sa v jeho -skoro- tridsiatke už pomaly aj patrilo. Nemožnosť vstať a hľadanie rovnováhy na pomocných mechanických nohách môžeme brať ako vizuálnu metaforu jeho neskoršieho "postavenia sa na vlastné nohy" aj v živote. Podpory sa mu zdanlivo dostáva iba od náhodných a obdivujúcich okoloidúcich, a to vždy iba na chvíľu, pretože doma to je pochopiteľne pre jeho okolie martýrium. Tých niekoľko patetických momentov môžeme pri dvoch hodinách civilnosti ignorovať. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Amíci a jejich drama. Vždycky je někde nějaký hrdina a nejlepší je, když je na vozíčku. Protože je jeden z mála, žejo. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Rutinní, ale nabité realnými emocemi. Gyllenhaal si jde pro další oscarovou nominaci. Škoda, že zbytek filmu ho v tomhle ohledu moc nepodrží. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Prečo by mal byť tento film zbytočný, však príbeh Jeffa Baumana určite mnohým pomohol. A určite nie je (ako každý očakával) o nezlomnej sile nejakého super hrdinu, veď väčšinu času bol ten chlapec na sračky. Je fajn, že sa z nich vyhrabal a tá trocha pátosu na konci mi vôbec nepokazila dojem z filmu. Spracovanie sa mi páčilo a Jake zase na jednotku s hviezdičkou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Gyllenhaal je zde vynikající. Film má energii a napětí, neupadne do sentimentality, ale stejně mě to prostě nezaujalo ba nudilo. Asi je to předvídatelností. ()

Související novinky

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

02.05.2018

Jake Gyllenhaal má za sebou Patrolu, Zmizení, Slídila nebo Demolici a do každého svého projektu jde na sto procent. Naposledy se Jake objevil v dramatu Silnější, kde si zahrál jednu z obětí výbuchů u… (více)

Reklama

Reklama