Reklama

Reklama

Ztráta nás změní. Tragédie nás zkouší a síla je náš smysl života... Skutečný příběh muže, který se stal obětí bombového útoku na Bostonském maratonu 2013. Bojoval a přežil, aby si získal srdce obyvatel svého města a stal se symbolem naděje. Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal) je bostonský rodák, docela obyčejný muž, který pracuje v lahůdkách a žije v malém dvoupokojovém bytě se svou matkou Patty, závislou na alkoholu. Jednoho dne v místním baru Jeff potká svou bývalou přítelkyni Erin, která obdivuje jeho laskavost a šarm, ale frustruje ji jeho nedostatek zaujetí. Erin mu sdělí, že poběží Bostonský maraton, aby získala peníze pro nemocnici, ve které pracuje. Jeff požádá každého štamgasta v baru, aby finančně přispěl a slíbí ji, že na ni bude čekat v cíli s velkým transparentem. V den maratonu Jeff spěchá, aby se dostal do cíle včas. Jak se Erin přibližuje, na místě, kde čeká Jeff, vybuchne bomba. Jeffovi museli amputovat obě nohy nad kolenem. Když znovu nabyl vědomí, vzpomněl si, že před výbuchem spatřil atentátníka…Patty volá FBI. Ale Jeffova vlastní bitva právě začíná. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (128)

Dado 

všechny recenze uživatele

Nemám rád, keď sa ma film snaží prvoplánovými zásahmi do diania citovo vydierať. Avšak ak ide o námet, akým oplýva Stronger, niečo podobné divák očakáva, dokonca by som povedal, že potrebuje. Potrebuje emóciami vybičované scény, v ktorých sa naplno prejaví jeho empatia, potrebuje zobrazenie ťaživých momentov, v ktorých s vyvalenými očami a zovretými päsťami neprestáva veriť, že hlavný hrdina pozbiera zvyšky síl a postaví sa zdanlivo neprekonateľnej prekážke. A keď to už do istej miery funguje, rozhodne nepotrebuje umelo pôsobiace konflikty a vyslovene nesympatické, ba priam iritujúce chovanie postáv, kvôli ktorému si v istej chvíli možno dokonca uvedomí, že v príbehu vlastne nevystupuje nik, komu by mohol od začiatku až do konca úprimne fandiť. Z potenciálne silného zážitku tak napokon zostal príbeh, ktorého posolstvo s každým zbytočným výstupom okoreneným slovíčkom fuck dostáva na frak a ktorého pôsobivé prvky, hoci v tomto prípade do tejto kategórie patrí asi iba Gyllenhaalov herecký koncert, už len sotva dokážu zachrániť výsledný dojem. (60%) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Fenomenální herecký výkon Jakea Gyllenhaala o muži, který i navzdory amputaci obou nohou inspiroval téměř celý svět a navzdory svému hendikepu začal žít plnohodnotný život. Stronger je ve své podstatě takový klasický film o nezlomném duchu amerického národa, což je až po okraj "napěchováno" klasickým americkým patosem. Nic z toho by mi vážně nevadilo, je totiž už víceméně železným dogmatem Holywoodu tyto příběhy přikrášlovat. Co mi však na snímku vážně vadilo bylo ve formě nedotaženého scénáře, který občas "nabídne" několik hluchých míst, což jde ruku v ruce s přemrštěnou stopáží. Až na tyto detaily jsem se snímkem Stronger navýsost spokojen, takže vážně neváhejte se zhlédnutím! PS: Že by se na obzoru rýsovala nominace na Oscara pro Jakea Gyllenhaala? „I'm a hero for just standing there and getting my legs blown off?“ ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvôli zvýšeniu priemeru tohto sympatického civilného filmu zaokrúhľujem nahor, rovnako aj pre podporu tvorcom, keďže film kruto prepadol. Hold (nielen) americké ideály v súčasnosti obhajujú nereálne komiksové bytosti a nie robotnícka trieda. Stronger nám zobrazuje život chlapíka po krutej nehode, avšak jeho obľuba návštevy barov nie je o úniku z krutej reality života bez nôh, ale na základe videného je jasné, že podobne žil aj predtým a skrátka je na rozcestí, kedy by mal začať žiť ako muž, čo by sa v jeho -skoro- tridsiatke už pomaly aj patrilo. Nemožnosť vstať a hľadanie rovnováhy na pomocných mechanických nohách môžeme brať ako vizuálnu metaforu jeho neskoršieho "postavenia sa na vlastné nohy" aj v živote. Podpory sa mu zdanlivo dostáva iba od náhodných a obdivujúcich okoloidúcich, a to vždy iba na chvíľu, pretože doma to je pochopiteľne pre jeho okolie martýrium. Tých niekoľko patetických momentov môžeme pri dvoch hodinách civilnosti ignorovať. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Filmu by víc slušel název Boston Strong. Člověk by hned věděl, o čem příběh pojednává a dle mého by to přitáhlo více diváků, kteří takhle nemají třeba doteď o filmu ani potuchy. Ale je možné, že tvůrci se raději snažili nekopírovat děj výborného filmu Patriots Day a místo toho se zaměřili čistě na životní trable postavy Jakea Gyllenhaala, jež by klidně šlo naroubovat na úplně jiné neštěstí. Jake si již tradičně krade celý film pro sebe, do této vděčné role opět dal maximum a stejně tak tradičně bude opomíjen v oscarovém klání za pár měsíců, na to je Stronger až příliš marketingově neambiciózní a co je důležitější zejména pro mě, až moc obyčejný, jelikož podobných filmů je každý rok jak hub po dešti a David Gordon Green z této škatulky úplně nevyčnívá. Ale zklamání to není. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po naprosto fantastickém a strhujícím Patriots Day je pro mě snímek Stronger druhým filmovým počinem, zabývajícím se teroristickým útokem při bostonském maratonu. Zatímco první jmenovaný se ale zabýval samotným útokem a následným dech beroucím honem na ty islámský zmrdy, Stornger je zaměřen na oběti onoho zbabělého činu, respektive na jednu z nich, Jeffa Baumana a jeho poměrně živelnou rodinu. Příběh se odvíjí od samotného bombového útoku, přes následný Baumanův pobyt v nemocnici, ovšem největší úsek filmu je věnován následnému, jak fyzickému, tak hlavně psychickému vyrovnávání se s nastalou situací, rehabilitacím a také vnímáním okolí, tedy bostoňanů především, vůči ústřední postavě, které mi tedy přišlo až příliš zidealizované, ale dobrá, třeba byli všichni skutečně tak vřelí a soucitní, nevím. Hodně se tu příběh zaoobírá i vztahem mezi Jeffem a jeho přítelkyní, která to též neměla zrovna jednoduché, a právě ona je tím hlavním prostředkem ke zdůraznění obětavosti a ochoty v dané chvíli. A právě kvůli tomu všemu je Stronger především snímkem o emocích, s čímž ovšem přichází hlavní problém, a to že zde ty emoce příliš nefungují. Jake Gyllenhaal tu sice odvádí další ze svých famózních výkonů, vyprávění má spád a divák lehko soucítí s lidmi, kteří jsou jakýmkoliv způsobem doživotně poznamenáni zhovadilostí náboženských fanatiků, ale tvůrcům se zde zkrátka vůbec nepodařilo vyvolat ani sebemenší působivé pocity právě vůči situaci a handicapu hlavní postavy, celé mi to přišlo strašně chladně nepřístupné a povrchní, nepodařil se jim proniknout do nitra Jeffa Baumana, já to prostě vnímal jen jako tragický osud jednoho týpka, který mi byl ale prakticky zcela cizí a lhostejný. Já jsem tedy z výsledného dojmu bohužel dost zklamaný, očekával jsem daleko dramatičtější a emočně silnější příběh, takže to především díky Gyllenhaalovi sice nenudí, ale vzrušení z filmu, na které jsem tak vsázel, mám tak maximálně padesátiprocentní. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o zpracování autobiografické knihy od Jeffa Baumana, jednoho z přeživších bombového útoku na Bostonský maraton 16. dubna 2013. Autor knihy při útoku přišel o obě nohy. (raikonen16)
  • Mnoho vedlejších postav ve filmu hraje sebe sama, včetně většiny lékařského personálu. Např. Dr. Jeffrey Kalish, který odstranil obvazy z nohou Jeffa Baumana, odstranil ve filmu i obvazy z nohy Jakea Gyllenhaala. Ve filmu se objeví i stejné rehabilitační techniky a sestry z centra Spalding Rehab, kde se léčil skutečný Jeff Bauman. (Dr Lizal)

Související novinky

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

02.05.2018

Jake Gyllenhaal má za sebou Patrolu, Zmizení, Slídila nebo Demolici a do každého svého projektu jde na sto procent. Naposledy se Jake objevil v dramatu Silnější, kde si zahrál jednu z obětí výbuchů u… (více)

Reklama

Reklama