Reklama

Reklama

Rozmarný duch

  • Velká Británie Blithe Spirit
Trailer

Obsahy(1)

Rozmarný duch naplňuje představu o typickém díle Noela Cowarda mnohem přesněji než Moře, náš osud. Vznikl podle veleúspěšné Cowardovy divadelní hry z roku 1941, o niž jevili zájem filmaři na obou stranách oceánu. Dramatikův vztah k americké továrně na sny byl ovšem proslule zahořklý, nabídl ji tedy svým partnerům ve společnosti Cineguild. Davidu Leanovi se do ní ale příliš nechtělo, zejména proto, že - jak se poměrně právem domníval - duchařská komedie nebyla jeho šálkem čaje. Jeho společník, výkonný producent Anthony Havelock-Allan, ovšem vznesl argumenty, jimž Lean neodolal - poukázal na to, že po dvou dramatech (Moře, náš osud a Ten požehnaný rod/This Happy Breed, 1944 také podle Cowardovy divadelní hry), by pro něho jako režiséra bylo záhodno vyzkoušet nový žánr a navíc, že filmová adaptace oblíbené jevištní komedie by mohla jejich společnosti přinést kýžený zisk.
Z hlediska dobové produkce nebyla Leanova režie Rozmarného ducha nijak nepatřičná - až na několik čestných výjimek plnily britská kina během války ryze oddechové žánry, které měly vyčerpané obyvatelstvo rozptýlit a zabavit.
Coward si byl svou hrou jistý a než odjel bavit vojáky na frontu, instruoval Leana: „Prostě to jen vyfotografuj, drahý chlapče." Jenže drahý chlapec věděl, že sebevtipnější zápletka, odehrávající se v jediném salónu, v kinech neuspěje a postupoval jako každý rozumný filmař: kde jen mohl, vyvedl trampoty spisovatele detektivek Charlese Condomina do exteriérů. Příběh zůstal v podstatě týž: Charles by se pro svou novou knihu rád poučil o médiích a jiných šarlatánech a pozve tedy na večeři madam Arcati. Bláznivá stará dáma sice budí jen smích, přesto se jí (nejspíš omylem) podaří přivolat ducha bývalé paní Condominové, která je viditelná jen pro Charlese a nové paní Condominové příslušně pije krev. A to je jen začátek...
Coward viděl při své návratu až hrubý střih, upřímně se mu nelíbil a obvinil Leana, že zmrvil to nejlepší, co kdy napsal. S odstupem je ale zřejmé, že neměl pravdu. Divadelní původ je na filmu samozřejmě znát, ale Leanova filmařská snaha, vesměs kvalitní herecké výkony (strhující je zejména Margaret Rutherfordová - jinak také proslulá slečna Marplová - v roli madame Arcati) a především Cowardovy dialogy (při jejichž inscenaci Lean prokázal, že o humoru přece jen něco ví) zaručují příjemnou zábavu i dnes. (Letní filmová škola)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

pepo 

všechny recenze uživatele

Konverzacka, ktora sa uplne nedokazala zbavit svojho divadelneho povodu. To vsak nevadi, lebo Lean toci tuto ducharsku komediu ako seriozny mysteriozny horor (podobne ako Zemeckis Smrt jej pristane, ktore mi to pripomenulo najviac) a funguje to vyborne. Krasna kamera, s chutou hrajuci herci a aj scenar ma nieco do seba. 8/10 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Víc než "duchařinou" (nedejbože hororovým filmem) je Leanův film klasickou dialogovou rom-kom z počátku zlatého období romantických komedií, "navíc" je jen mírně černohumorné ladění (a chtělo by se říct jistá dávka cynismu... jenže kdo v tom období v romatických komediích cynický nebyl, že). Dialogy slušně táhnou a režie neuráží, takže jde v podstatě silně času vzdorný film - takže, byť by se našly i o dost lepší klasiky, "Rozmarný duch" baví dnes stejně jako před šedesáti lety. Snad jen to vizuální zpracování "duchů" by dnes nebylo tak primitivní. 7/10 ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Roztomile cynická příjemná konverzačka, plná břitkých slovních přestřelek mezi živými a duchy. Střídmá, trikově nenáročná, postavená na dialozích, poněkud černém humoru a hereckých výkonech. Není nic, u čeho by se člověk válel smíchy, přesto dokáže navodit téměř setrvalý úsměv. Divadelní původ je patrný a vyvedení do exteriérů ho nijak neskryje, takže bylo možná zbytečné. Stejně dobře bych se bavil, kdyby se to vše odehrávalo jen u Condominů v obýváku. Rozhodně mě to bavilo víc než Topper, duchařká komedie, kterou jsem si zopakoval nedávno. ()

classic 

všechny recenze uživatele

CHARLES CONDOMINE JE už po druhýkrát ženatý...Áno,je to podstatný fakt! Po pozvaní jeho a druhej manželky Ruth príde istá stará pani MADAME ARCATI k nim na návštevu,aby vytvorili SEANSU spolu s ďalšími dvoma hosťami,nedopatrením vyvolajú Charlesovu prvú ženu Elvíru,ktorá sa akosi usalašila u Condominovcov,a ani za toho čerta nechce prestať,strpčuje obidvom pohodlné bývanie.Charles ju vidí,Ruth nie...Zanedlho sa Elvíre podarí nechtiac husársky kúsok,že v autonehode zomrie Ruth,miesto Charlesa,tak máme tu dve ženy,dve mŕtvoly,ktoré si pôjdu tak nejak po krku...Podarí sa im dvom prilákať do záhrobia i Charlesa? Odpoveď ťažká nie je,treba pozerať pozorne a dostaví sa to samo od seba,ale samozrejme až po 90 minútach! Výborné herecké výkony na čele s Madame Arcati,alias Margaret Rutherford,ktorej by som udelil minimálne aspoň nomináciu na Oscara,ostatní herci:Rex Harrison je vo svojej role patrične vynaliezavý,výstižný,osobitý,chce byť dobrý pre obidve krásavice,ale dajte vedľa seba Leva a Barana,tak čo sa stane? Ale nakoniec si môžu aj takéto znamenia rozumieť. David Lean je zatiaľ vo svojej britskej domovine vo svižnej vtipnej réžie,kde sa tento veľký TATKO veľkofilmov dopracuje na také brutálne extrémne kvalitné snímky,že je potrebné pochopiť tohoto velikána z jeho rannej tvorby,keď bol ešte David Lean,o pár rokov nastáva veľký rešpekt:DAVID LEAN!!! PS:Triky sú naozaj na výbornej úrovni,kde okrem týchto schopností vyzdvihujem všetky herecké výkony! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem zhlédl nejnovější remake tohoto snímku a dnes se mi dostalo možnosti seznámit se s originálem. Dospěl jsem ke třem zásadním zjištěním. Přestože má snímek bezmála osmdesát, je stále překvapivě svěže zábavný, k čemuž bezpochyby přispělo i jeho obarvení v Technicoloru. Třebaže jde o tak svěže zábavné dílo, bude jistě záhy na černé listině pro znevažování Indů. Třetím poznatkem je fakt, že se poslední verze držela této původní předlohy téměř jako pověstný exkrement košile, ale rozdíly by se i tak našly. Tento originál bych si dovolil označit za komornější a o to víc zaměřený na dialogy. Pokud bych měl vypíchnout, co mi na filmu vadilo, pak by to byli pistácioví duchové, kteří mi až příliš evokovali vodníky. Vlastně evokovaly vodnice. / "Je tam někdo? Je tam někdo? Jedno ťuknutí ano, dvě ťuknutí ne." / Poučení: Nepropadej okultismu. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama