Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek Paterno se zaměřuje na Joea Paterna z Pensylvánské státní univerzity po vypuknutí sexuálního skandálu, v rámci něhož byl Jerry Sandusky obviněn ze zneužívání studentů. Poté, co se Paterno stal nejvýznačnějším trenérem v dějinách vysokoškolského fotbalu, je jeho odkaz zpochybněn a on sám je nucen čelit otázkám institucionálního selhání ve vztahu k obětem. Titulní roli ztvárňuje oscarový Al Pacino. Paterno je již třetím společným dílem Al Pacina a oceňovaného režiséra Barryho Levinsona, které natočili pro HBO. Ve filmu se představuje také Riley Keoughová v roli třiadvacetileté novinářky Sáry Ganimové, která jako první informovala o Sanduskyho případu v novinách Patriot News; Kathy Bakerová v roli Joeovy manželky Sue Paternové; Greg Grunberg a Larry Mitchell jako Joeovi synové Scott a Jay Paternovi; a Annie Parisseová coby Joevova dcera Mary Kay Paternová. (HBO Europe)

(více)

Recenze (42)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Aneb co se stane, když někde pracujete mnoho let, přehlížíte určité věci, ale přesto se snažíte svoji práci dělat dobře. Nebo také ne. V tomhle je tento film zajímavý. Nutí diváka přemýšlet a utvořit si svůj názor. No a k tomu mu dopomáhá skvělý Al Pacino. Na druhou stranu počítejte s tím, že na filmu je vidět Barry Levinson, který s kvalitou svých filmů byl vždy jak na houpačce a hodně často dokázal nudit průměrnou režií. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Barry Levinson dokazuje, že stále patří mezi velmi schopné řemeslníky, ačkoli tomuto projektu musím vytknout především jednu věc - délku! Některé pasáže (paradoxně především akční koláže) a vedlejší dějové linky jsou překvapivě nudné a kdyby se stopáž zastavila na nějakých 70-80 minutách, byl bych dost spokojen. Takhle se dočkáme spousty rozvláčných a utahaných dialogů, obvykle zahrnujících pomalu láteřícího Ala Pacina, který kvůli roli dokázal ještě o pár let zestárnout. Pro Levinsona je to jinak ideální látka, jelikož se jedná o klasický americký příběh zahrnujících hodnotové spory. Škoda, že samotný Paterno je ze všech postav ve filmu zdaleka nejlaxnější, a tak je velmi těžké si na něj udělat názor; nebo aspoň na to, zdali se choval správně. Ale určité morální otázky tento případ v divákovi vyvolá, což je fajn. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"FUCK THE MEDIA! FUCK THE MEDIA! FUCK THE MEDIA!" ----------- Tak, ako mal Al Pacino nekompromisne u pi*i celé to znásilňovanie detí, bolo asi to najlepšie, čo som tento rok videl. On proste dokáže zahrať úplne všetko. Boh. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film je o silnej téme, ale neprináša emócie. Pedofília je téma, ktorá by mala pohnúť každým, ale tu je celé zameranie sústredené na ignoráciu, na to že ľudia zatvárajú oči, keď sa niečo deje, že nikomu nič nenahlásia, keď je to potrebné (okrem mojej bývalej susedy so skúsenosťami z ŠTB). To je dobrá filozofická téma, ale na viac ako 3 hviezdy nestačí. Al Pacino inak stále dobrý, ale toto nebola postava jeho formátu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o sekundární viktimizaci s výbornými hereckými výkony. Začátek filmu s reportáží amerického fotbalu je k nepřečkání a asi je to určeno pro americké publikum. Na druhou stranu je to věrohodné. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Aniž bych to předem věděl, po celou dobu jsem byl přesvědčený, že film režíroval právě Barry Levinson, protože je neuvěřitelně podobný filmům Doktor Smrt a Čaroděj ze země lží. Všechny pojednávají o temném skutečném příběhu a všechny jsou zahrané úžasnými herci.Jen je zde stejný problém, jako v již zmíněných filmech a to je viditelná TV produkce, kdy se režisér ani scénárista nesnaží jít více do hloubky a šokovat nebo překvapit. Takhle to jsou pouze méně známé, ale silné příběhy, převedené na filmový materiál. Bez silných herců v hlavních rolích, by filmy neměly čím zaujmout. ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdar veteránům! Barry ani Al už nemusí nikomu dokazovat své nesporné kvality. Když teď na stará kolena spojují své síly v televizních filmech, vždy jde o zaručenou podívanou. I tak vzdálené téma, jakým je pohled do zákulisí amerického středoškolského fotbalu, vyjde nakonec jako napínavé drama. Možná, že by to byla docela tuctová podívaná, ale Pacino je v roli starého kouče, pro kterého je fotbal náboženstvím, zkrátka dokonalý. On sám se musel mít na place filmově. Woo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíš než o životě legendy amerického fotbalu je to spíš drama o zavřených očích, kdy vedení univerzity i fotbalového týmu odmítalo řešit zneužívání dětí. Celý humbuk, který pak vypukl, se paradoxně nesoustředil samotného viníka, ale na Joea Paterna, který byl fakticky tváří celé školy. Na můj vkus to bylo trochu moc suché a málo emotivní. Své momenty to sice mělo, ale tím, že tvůrci de facto vypustili postavu pedofila Jerryho Sanduskyho, si příběh uzavřel řadu možností. Herecky v pohodě, ale spíš než chraptící Al Pacino, který vlastně setrvával v jediné poloze, mě bavila postava novinářky v podání Riley Keough. Lepší průměr. 60% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film pojednava vzhladom na sucasny stav v Hollywoode ohladom zneuzivania hercov a hereciek o aktutalnej teme. Sustredi sa na hlavny problem toho preco k zneuzivaniu dochadza v takej miere a vinnikom to tak dlho prechadzalo bez trestu. Pretoze akonahle sa jedna o vplyvnych ludi, tak vsetci okolo nad tym zatvaraju oci a niektori dokonca aktivne kryju vinnikov. V tomto filme sa pribeh vôbec nevenuje vinnikovi ale prave slvanemu trenerovi Paternovi, ktory je zosobnenim prave vsetkych tych ludi, ktory mohli s tym nieco urobit, ale zaslepene pred tym zatvarali oci. A akonahle sa cela kautza prevalila, tak ludia logicky vyventilovali aj svoju vlastnu nemohucnost na nom, pretoze na jeho mieste by sa vela ludi pravdepodobne zachovalo rovnako nespravne ako on. Celkom sa tesim na to, ked sa za par rokov dockame zfilmovania zakulisia udalosti ohladom Weinsteina a spol. Ale to potrva asi dlhsie, kedze by taky film musel nakydat spinu na vela sucasnych hviezd, ktore o vsetkom vedeli a drzali hubu. Ale spät k Paternovi. Rozhodne film stoji za zhliadnutie pretoze dokaze divaka donutit k zamysleniu sa nad tymi udalostami. Ale viac ako za 3* to nie je. Chybalo mi tam nieco intenzivnejsie. Nejaka väcsia konfrontacia s Paternom, ktory cely cas vyzeral jak zbity pes, ktory chce niekam ujst a mat od vsetkeho pokoj. Mozno sa mohol film viac venovat celej tej kauze komplexnejsie a nielen Paternovi, ktory bol viacmenej irelevantny. Asi najviac by ma zaujimal pristup samotnej policie, ktora o jednom incidente z roku 1999 vedela a hovno urobila. Prave oni s tym mali nieco spravit ako prvy. 6/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film, který hlavně upozorňuje na nepochopitelný případ, ke kterému došlo. A je to silný příběh o zneužívání chlapců. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Americká těžkopádně vášnivá moralistická křeč. 1) Trestný čin je trestný čin. Ale celé to morální pobouření, zvracení při čtení a rozhořčený patos okolo působí hrůzně pokrytecky._____ 2) What is sodomy?, ptá se bezradně věci neznalý Paterno. Come on. Achilles and Patroclus? Nisus and Euryalus?, navádí ho jeho syn. Následně otce omlouvá: What does he know about these perverted things? Fakt, že o homosexualitě se tu mluví jako o "perverted things", mluví sám za sebe._____ 3) Tématem filmu ovšem není sexuální zneužívání ba ani život neskutečně úspěšného trenéra (409 vítězství) amerického fotbalu (George H. W. Bush: ...a true icon in the world of sports). Film se zabývá odpovědností člověka za svět kolem něho. Věděl, mohl vědět či snad tušil Paterno něco o tom, co dělá Jerry Sandusky? Pokud ano, jak moc se (Paterno) provinil, že nic neudělal? V obecnější rovině otázka zní: Kam lze zajít při zavírání očí před nepravostmi s ohledem na "vyšší zájmy" (i bez ohledů na ně)?_____ 4) Odvážný záměr vypustit kauzu jako takovou a věnovat se jen Paternovi tvůrcům příliš nevyšel. Film je těžkopádný a chybí mu emocionální dotek._____ 5) Za slušné hodnocení film děkuje zejména vynikajícímu 78letému Al Pacinovi, který je své postavě i fyzicky podobný._____ 6) Dobře zpracované podrobné informace o Paternovi i o zmíněné kauze. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Když pro všechen ten shon na hřišti moc nevidíte do nekalého zákulisí a když už náhodou vidíte, mávnete nad tím rukou nebo přimhouříte oko, bo ta šišatá mičuda má přeci přednost. A pak vám na to přijdou a vy najednou máte z ostudy kabát se spoustou trofejí. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Myšlenka byla určitě hluboká, ale přišlo mi to maličko odbyté. Myslím si, že kdyby byl tento film postaven na více podrobnostech, určitě by to dělalo na diváka lepší dojem. Postavit film jen na dobrém herci prostě nestačí. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

solidní kousek z díny HBO,který mohl být mnohem silnější kdyby se zaměřil na samotný proces.Je určitě zajímavé,dívat se na tohle extrémně nepříjemné téma z trochu jiného pohledu,ale úplná výhra to bohužel není...60% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný skutočný príbeh o zneužívaní chlapcov. HBO zas boduje. Al Pacino prestavuje skvelý herecký výkon.Pozor spoiler: Koniec má úplne dorazil ten sráč Joe Paterno všetko od začiatku vedel a nič nespravil. 6/10 ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Kdepak sportovní film, tohle byl domácí život trenéra amerického fotbalu, kterýho si Al Pacino střihl levou zadní. Žádná velká role to totiž nebyla, ale on je zajímavý i v nejmenších gestech a jedno jeho rozčílení bylo darem z nebes. Film položil hodně otázek, ale ta nejdůležitější musela zůstat nezodpovězena. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

To ako keby farári šukali malých chlapcov a niekto by na to upozornil. Počkať. Veď to sa vlastne deje. Šport ktorému nerozumiem poškrvený tým, že tréneri šukali svojich zverencov. A tak im treba. Mali hrať šach, tam by ich nikto neobťažoval. 2 z5 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další propírané téma a to sexuální obtěžování. Nejdřív s tím začaly herečky a teď to máme i ve filmech, abychom na to nezapomněli. Naprosto souhlasím s tím, aby se pedofilové šli léčit a byli potrestáni za to, co provedli. A ti co je kryjí by měli dostat stejný trest. Je fakt, že v Americe si instituce hodně zakládají na svém jménu a radši zametou nějakou tu skvrnku pod koberec, než aby to řešili hned, no a pak to dopadne přesně takhle. Ale teď k filmu. Rád jsem po dlouhé době viděl Pacina v něčem zajímavém. Bohužel jako osmdesátiletý trenér nám toho moc nepředvede a ani předvést nemůže. Čekat od něj výkon jako v Any Given Sunday čekat nelze. Za prvé je to o něčem jiném a za druhé je tu rozdíl téměř dvaceti let. Nicméně Levinson vše zbytečně natahuje, zkrácení o nějakých dvacet minut by nebylo vůbec na škodu, případně trochu zrychlit střih, ale je to zase jen televizní film. Každopádně vidět stačilo jednou. ()

Reklama

Reklama