Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byly o něm napsány statisíce slov. Přesto zůstává dodnes záhadou… „Považuji jej za jednoho z největších mužů naší doby. Jeho jméno bude navždy žít v anglickém písemnictví. Bude žít ve válečných análech. Bude žít v legendách o Arábii.“ řekl o něm Sir Winston Churchill. Britský důstojník, archeolog a spisovatel Thomas Edward Lawrence: muž, který za první světové války sehrál klíčovou roli v povstání Arabů proti turecké nadvládě. Muž, jemuž navždy učarovala poušť a jenž dokázal nemožné: sjednotit roztříštěné a znepřátelené arabské kmeny proti Osmanské říši. Muž, který se ještě za svého života stal legendou a jehož tragická smrt v roce 1935 z něj udělala ještě větší mýtus. Velkolepá filmová freska Davida Leana, oceněná sedmi Oscary, zachycuje stěžejní léta Lawrenceova života: od okamžiku, kdy se jako mladý idealistický poručík ujímá úkolu vyhledat v poušti prince Fajsala až do chvíle, kdy jako unavený, rozčarovaný plukovník svou milovanou poušť navždy opouští... Leanův film vychází z autobiografické knihy "Sedm pilířů moudrosti", v níž Lawrence popsal své působení v arabských zemích. Natáčení tohoto nesmírně náročného snímku předcházel více než rok studia exteriérů v Saúdské Arábii. Mimořádně odvážným (leč ve svém výsledku geniálním) krokem bylo obsazení hlavní role Peterem O’Toolem, který svou vysokou postavou a rázným projevem neodpovídal údajně drobnému a plachému Lawrenceovi. Nepříliš známý O’Toole v této roli právem viděl příležitost vykročit na hvězdnou dráhu, jistě však netušil, jak namáhavá a náročná tato práce bude. Nejen pro nesmírně kruté podmínky natáčení v poušti, ale i pro samotnou mimořádně složitou a komplikovanou osobnost T. E. Lawrence: „Žil jsem jeho život den po dni, byl to monumentální úkol ztvárnit takovou legendu,“ přiznal později. (Česká televize)

(více)

Recenze (455)

Matty 

všechny recenze uživatele

O´Toole mi byl zprvu neuvěřitelně nesympaticky a jediné co jsem tudíž mohl obdivovat byli nádherné panoramatické záběry pouštní krajiny. S ubíhajícím časem poctivé (velmi poctivé) stopáže mi však jeho dokonale učesané blonďaté vlasy a modré oči vadily čím dál méně, no a ke konci už jsem měl jasno - Peter O´Toole je pan HEREC! Jen nevím, proč trvalo tak dlouho, než jsem si na něj zvyknul. Jinak byl film velkolepý v tom nejlepším slova smyslu. 95% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Tommy987, Bafo, danoo ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1991, Oscar 7 : Nejlepší film, Režie, Kamera, Výprava, Střih, Hudba, Zvuk + 3 nominace: Herec HR - Peter O'Toole, Herec VR - Omar Sharif, Scénář - A ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Přeslavný bratříček všech velkofilmů starého Hollywoodu. Co do nákladnosti realizace se tomuto filmu může vyrovnat opravdu jen málo filmů (namátkou snad jen stěžejní „sandálové“ velkofilmy 50. a 60.let typu Wylerův ´Ben-Hur´, nebo Bondarčukova epopej ´Vojna a mír´, či Leanův ´Doktor Živago´). Na režisérské sesli seděl David Lean, největší mistr nákladných monstrprodukcí. Steven Spielberg označil tento film slovy „Zázrak filmu“, což je, navzdory ne tak působivé poslední třetině, kde se již spíše politikaří, myslím přesné. Díky bohu za pečlivé digitální restaurace. Širokoúhlá projekce v mém oblíbeném kině Hvězda v rámci LFŠ, s přepečlivě vyčištěným obrazem, patřil mezi zážitky extatické. Žádný film nemá tak působivé pouštní scenérie, výprava je přímo bezprecedentní (logistika a zajištění celé akce musela být neskutečná) a ta nádherná Jarrého hudba! Peter O´Toole pak Lawrence obdařil umanutostí, sveřepostí až fanatismem, díky čemuž je ta postava tak životná, plastická a tím pádem zajímavá. A film, ve kterém se nevyskytuje ani jedna ženská postava, se dnes také jen tak nevidí :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní film s opravdu monumentální výpravou, nezapomenutelnou hudbou a s úžasnými herci (nejen fantastický Peter O'Toole ale i Omar Sharif, Anthony Quinn a Alec Guiness). Bohužel se nemůžu ubránit pocitu, že místy byl děj trochu rozvláčný a malinko nudný. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Lawrence Z Arábie je z Leanovy tvorby jediný kus, který přijmu bez výhrad či posměšků. Jistě, nepodívám se na něj pětkrát do roka, ale právě takovéhle filmy byly předurčeny k tomu, aby se divákovi vpálily do paměti tak jako se žhnoucí slunce propaluje pískem kruté a krásné pouště. Ano, David Lean je megaloman a dost možná i perfekcionista. Ale čím by byl Lawrence Z Arábie bez Lawrence? Nepochybně jen cimrmanovským Hamletem bez Hamleta. Americká filmová akademie to tehdy opět (a jako ještě mnohokrát potom) nezvládla a je to škoda, protože jakým větším výkonem si už má sakra člověk toho Oscara zasloužit? ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi krásné scenérie, historický háv a epickou hudbu, užijete si. Přesto musím napsat, že jsem se díky délce chvilkami neubránil lehké nudě. Ovšem výkon Petera O´Toolea v roli zvláštního (zajímavého) muže je pozoruhodný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $44,824,144Tržby Celosvetovo $77,400,000Famózne! Nečakal som že ma môže až tak zaujať film s takou dĺžkou a hlavne po celý čas si udržať moju pozornosť. David Lean sa svojou réžiou postaral o silný citový príbeh v každom detaile, príbeh je plný nepoznaného dobrodružstva z Arabskej púšte, vrátane davových súbojov, kde je hlavný základ herecké obsadenie predvádzajúce prvotriedne výkony a mená ako Peter O'Toole, Omar Sharif a Anthony Quinn sa práve tu stávajú veľkými pojmami v kinematografii. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, obrovské, nádherné, ale příliš ploché a neobjektivní. Lawrence z Arábie jak v jednom dokumentu bylo řečeno je člověkem, kterého vytvořil tisk. On byl stvořen, aby něco změnil a pomohl Anglii v jejich velkém tažení za poražení Turků. On obětoval vše, aby splnil svůj úkol a dokonce se i obětoval. Film vypráví jeho příběh neskutečně obsáhle a je opravdu rozvleklý. Až moc, ale pochází z doby, kdy obrovská stopáž nebyla až takový problém. Ona bájná velkolepost a určitě i cena za natočení museli být někde vidět a kde víc by to diváky okouzlilo než na délce a obrovském časovém prostoru, který film pokrývá? Už jen kvůli Peteru O´Toolovi rozhodně stojí za shlédnutí a poznáte aspoň jednoho muže, o kterém se nevypráví v dějepise a který by bez šikovného novináře nikdy nebyl slavný. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pro me asi nejlepsi film, ktery byl kdy natocen - dokonala vyprava, rezie i herecke vykony - proste jednicka - Gladiator (a to neni spatny film) oproti tomu vypada jako chudej pribuznej. Dokonalost sama. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Velkofilm všech filmů. David Lean byl pan režisér a zatímco Ben Hur (další velkofilmů všech filmu) dnes působí trochu nostalgicky, Lawrence je i dnes, takřka čtyřicet let po svém vzniku, stále bombastický. Jen jedna věc mě nepřestane udivovat: jaktože Peter O'Toole nedostal za jednu z nejživotnějších postav všech dob Oscara? ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Navzdory značné délce jsem se vůbec nenudil, což je u 40 let starého snímku co říct. Vedle zajímavé ústřední postavy skvěle zahrané Peter O´Toole (Oscara měl určitě dostat - i když tehdy dostal svého jediného Oscara Gregory Peck) je film úžasným hudebně vizuálním dílem. O hudbu se postaral Maurice Jarre. Vizuální lahůdkou jsou především pouštní scenérie (např. písečná bouře) - poušť se stává jedním z hlavních hrdinů. Oscara získala režie, hudba, kamera, výprava, zvuk, střih a film. Nominováni byli scénárista, O´Toole a Sharif. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

„Nic není psáno,“ burcuje hrdinný Angličan Lawrence své arabské spolubojovníky poté, co opět jen těsně unikne ze spárů smrti, a vzápětí se i v nehostinném pouštním prostředí nezapomene hladce oholit. Etalon dlouhých a vizuálně vytříbených velkofilmů definoval celou etapu filmových dějin a nejen díky dechberoucím písečným horizontům ovlivnil spoustu svých následovníků. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pro mě ten největší snímek, který kdy vznikl. A hledisko formální nádhery, dokonalosti a vynikajícího filmařského umu je tu pouze druhořadým. Peter O'Toole jako Lawrence totiž neuvěřitelně ztvárnil člověka jako bytost usilující, bytost bojující, bytost, která nakonec chtíc nechtíc narazí na strop svých možností. Nevím, jestli byl snímek takto zamýšlen, ale pro mě se jedná o spirituální zážitek nejvyššího stupně. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tento extrémně dlouhý film je napěchován naprosto skvělými scénami které utkví (Odjezd do první bitvy a do toho "jódlujou nebo co to je" ženy zůčastněných arabů) nebo další scéna když Omar Sharif sundá toho araba u studny (tam ten Sharif vypadá strašně zlověstně). Opravdu silný zážitek a v roce 1962 to navíc musel být i dost brutální film (mimochodem bitevní scény jsou super i dnes) do toho přidejte skvělé hercké výkony všech zůčastněných zvlášť Peter O'Toole zahrál dobře proměnu z bezstarostného vojáčka v supernamachrovanýho vůdce který má trauma. Přičtěte Sharifa a Obi - Wana a máte super film kterej nezestrárnul ani o den. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

216 minut užito a prožito od začátku do konce. Lawrencova osobnost sice skvěle zahraná, ale ne zrovna sympatická. Absence "povinného" milostného románku velmi osvěžující. Perfektní obraz výroční digitální kopie v kině Hvězda dokonalost sama při velkolepých záběrech pouště, při detailech na obličeje (aka hnědý plastofrňák Anthonyho Quinna) už spíš na škodu. Vše ale odpuštěno od prvních okamžiků, kdy se na plátně objeví Omar Sharif. Charismatický, hrdý, osudový. Je mi zase patnáct. (4,5*) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DOKUD SE ARABSKÉ KMENY BUDOU BÍT MEZI SEBOU, DO TÉ DOBY BUDOU MALÝMI A HLOUPÝMI LIDMI. NENASYTNÝMI, BARBARSKÝMI A KRUTÝMI …..“ /// Parádní pocta jedný legendě. Film, ve kterým je třeba hledat i hlubší politický souvislosti, film plnej filmový hudby, krásnejch exteriérů a zvláštní atmosféry. Střet dvou kultur, ale není hlavním tématem. Spíš jde o osobnost Edwarda Lawrence, o vystižení pocitů a touhu prosadit arabskou nezávislost. Výpravnej epos, hodně zvláštní příběh, kterej by dneska působil (zřejmě) jinak. Nevadí, že tu chybí romantika (k ženě), dobrodružně založená osoba zde najde (objeví) mnohem víc než prachsprostý politikaření a vodříkání životopisu jedný osobnosti. Troufnu si tvrdit, že novější háv by tomuhle pánovi slušel. Ovšem …. není nezbytnej! P.S.: (Nevím jak vy, ale já miluju režisérský verze!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že i dobrej film může začínat 5ti minutovou tmou. 2.) Nechápu, proč je bejt Arabem trnitější, než jsem čekal. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem zjistil, ze film ma pres tri a pul hodiny, tak jsem myslel, ze to nepreziju, ale i kdyz me to samotnyho dost prekvapilo, tak jsem se vubec nenudil. Samozrejme, je to takovy, ze by se celkem bez problemu daly z filmu sestrihat dve hodiny, ale na druhou stranu, pres svoji delku mi prislo, ze tam zadnej zaber neni navic a kazdej perfekne sedi. Herci hrajou perfektne, samozrejme nejzajimavejsi je mladej Peter O'Toole, ale i Omar Sharif a k nepoznani Guinness a Quinn jsou perfektni. I kdyz je tohle skutecny velkofilm, zabery jsou uchvatne a i pres svou dobu vzniku nepusobi nijak naivne, tak mi prislo, ze dneska by to nikoho nejak zvlast neoslnilo, ale v dobe sveho vzniku to muselo bejt skutecne mega. Mistama mi to trosku pripomnelo Dunu, i kdyz samozrejme hodne vzdalene. Co se tyce hudby, ta byla mistama hodne monumentalni, ustredni motiv pusobil spis srandovne, a misty trhala usi. Takze lehkej nadprumer. Tech 7 oskaru si tenhle film opravdu zaslouzil. ()

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Pattinson z Arábie?

Pattinson z Arábie?

16.08.2012

Britský důstojník, cestovatel, spisovatel a archeolog Thomas Edward Lawrence je hrdinou jednoho z nejlepších filmů všech dob, i letos ve Varech uvedeného Leanova Lawrence z Arábie. Pro jakéhokoli… (více)

Reklama

Reklama