Reklama

Reklama

Cesta do Indie

  • Velká Británie A Passage to India (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Angličanka pani Mooreová (Peggy Ashcroft) cestuje v dvadsiatych rokoch do britskej Indie, aby navštívila syna, ktorý tu pracuje ako úradník koloniálnej správy. Sprevádza ju synova snúbenica Adéla Questedová (Judy Davis). Odlišná kultúra ženy okúzluje, ale zároveň ich niečim aj odpudzuje. Desí ich povýšenosť, samoľúbosť a rasizmus, ktoré ich krajania uplatňujú voči miestnym obyvateľom - Indom. Adéla sa cestou na lodi zoznámi s indickým lekárom Dr. Azizom, ktorý sa snaží potlačiť svoje predsudky a pochopiť odlišný spôsob života. Adélu stretnutie citovo rozkolíše, ale nedokáže sa oprostiť od všeobecne uznávaných konvencií. Nutne dochádza k rozkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý si zaslúži svojho diváka usadeného v kine. Bohužiaľ som žiaden Leanov film na veľkom plátne ešte nevidel, snáď sa ale niekedy dočkáme jeho prehliadky na nejakom festivale. Cesta do Indie je veľmi komorný film, takmer až spirituálny, na druhú stranu však ponúkne zopár masových scén a krásnych exteriérových záberov. Práve atmosféra a indické genius loci je to, čo ho robí niečím zvláštnym, až výnimočným. Možno až príliš cítiť knižnú predlohu, dramaturgia nie je typicky filmová, s dostatočnou gradáciou. Normálne by mal film asi končiť rozsudkom, ale ja tento prístup za chybu nepovažujem. Pri sledovaní mi na um prišlo skôr meno Richard Attenborough, ako David Lean, čím možno viacerých na film navnadím. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Cesta do Indie je zvláštní film, který rozhodně není pro každého. Už jen stopáž může někoho odpuzovat, ale mě ne, mě naopak přitahuje. Slibuje totiž podívanou, která rozhodně nebude uspěchaná. Vzdáleně mi to připomínalo Vzpomínky na Afriku a řekl bych, že tyto dva snímky toho spolu mají i něco společeného. Kromě výborných herců už samotné názvy říkají co bude mít hlavní roli... v tomto případě Indie, která byla cítit z každého záběru a nepamatuji si jiný film, z nějž by atmosféra této země působila na diváka intenzivněji. 11 nominací na Oscara mluví za vše, ale ne se všemi souhlasím. Např. scénář se mi jevil jako nejslabší článek filmu, některé situace (a není jich moc) jsou nedořešené a kazí celkový dojem. Vypjatá scéna v jeskyni a její následky působí tak nějak nelogicky a zmatečně, stejně jako prapodivný odjezd paní Mooreové ad. A musím souhlasit s ostatními, že hudbu jinak svělého M. Jarreho bych v rámci jeho tvorby označil za průměrnou. Jinak to celkem poklidně plyne a příjemně se to sleduje, ale v závěru se ten dobrý úmysl nepodařilo úplně nejlépe zpracovat a celé to vyšumělo někam do ztracena. Což je škoda, tenhle film si zasloužil lepší zakončení. Myslím, že tento snímek oprávněně patří do jednoho z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete..., protože kdo ho jednou viděl, už na něj nezapomene. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

David Lean byl génius a jeho poslední film svědčí o velkém elánu, byť Lawrence z Arábie a Doktor Živago jsou někde jinde. Judy Davis je okouzlující, Aleca Guinnesse jsem nepoznal. Přestože Jarreova hudba tentokrát není příliš výrazná, je opět nádherná. (881., 2. I. 2014, 2. XI. 2014) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Filmy z předválečného období miluji, ale věci z Indie snad díky Kiplingovi, který mi byl hojně čten v dětství - snad ještě o trochu více. Dnes zcela náhodou jsem po ránu přepl na AMC, kde právě začaínalo cosi, co už mne necnechalo těch 157 minut vstát. Klaním se všem, co se na filmu odíleli, protože předložit takhle dokonale obraz Indie v období krátce po první světové válce se jen tak nevidí. Někdo může namítnout, že ono je to tam vlastně takové dodnes, vždyť Indové řadu věcí (včetně třeba parních lokomotiv, vagónů atd..) používají po Britech, takže není složité v tom prostředí natočit film ze třicátých let, na rozdíl od moderní Evropy. Jistě, kus pravdy v tom je. Ale pak je tu další řada věcí, které v jiných filmech prostě unikly. Účesy, móda atd... Někdy se prostě doba vzniku filmu (zde osmdesátá léta) projeví. Tady však ne. Jak říkám, dokonalost sama. K tomu nádherná příroda i britský pohled na koloniální správu z té druhé strany.... Jsem moc spokojen. Dávám 5 pohárů portského! * * * * * ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemyslel jsem si, že mě další velkofilm Davida Leana tak zaujme, ale on je překvapivý v tom, že se o velkofilm jedná jen v určitých částech, jinak je to krásná ukázka toho, jak je možné nesvár zemí prezentovat na dvou lidech, kteří vlastně ani v nesváru být nechtěli, jen se tak nějak všechno špatně sešlo. David Lean skvěle ukazuje, jak nebezpečný je člověk člověku. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Edwarda Morgana Forstera. (Hans.)

Reklama

Reklama