Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Gukgabudoeui nal se vrací k finanční krizi, kterou v roce 1997 prodělaly asijské země, a to prostřednictvím tří propojených příběhů. V prvním z nich získá podnikatel kontrakt na dodávku pro velký obchodní dům, ale ten zkrachuje a muž se tak ocitá na pokraji bankrotu. Ve druhé chce mladý finanční analytik profitovat ze zoufalé situace rodin, které jsou nuceny prodávat své domy, a ve třetím sledujeme mimořádné zasedání korejské vlády. (ČSFD)

(více)

Recenze (4)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Cokoliv, co je založené na skutečných událostech, a je to nějak spojené s Koreou, mě zajímá. Ráda si rozšířím znalosti, a když mě událost vezme, dlouze se v ní potom pitvám a hledám si k ní fakta. No a tady se mi nabídl vskutku jedinečný materiál. Jedná se údajně o první korejský film popisující ekonomickou krizi, a zároveň vycházející z události, která se skutečně stala. A hned od začátku je jasné, že je o čem vyprávět. Klidně se přiznám, že ani s anglickými titulky jsem některým debatám plně nerozuměla a doteď mi některé věci leží v hlavě, ale i jako naprostý laik jsem si film užila. Herecky to bylo, myslím, velmi dobře obsazené. Kim Hye Soo si svoji roli vychutnala a ponořila se do ní, jako kdyby byla její vlastní, a Yoo Ah In umí hrát lásku k penězům, to mu prostě jde. Nejsou nejsilnější, ale po jedné scéně na konci si je zaslouží, 4* ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Morálně a eticky za jedna, film ukazuje bídu, neschopnosti a nenávist elit vůči vlastní zemi a lidem (překvapivě stejné praktiky v ČR, člověk by si mohl ze zástupu kolaborantů, neschopů a zloduchů vyloženě vybírat). Problém mám poněkud s filmovým zpracováním, film ukazuje postavy v hodně velké zkratce, a jakoby z vlaku. Idealisticky pojatý otevřený konec vidím spíše jako mínus. Yoo Ah-in jako démonický investor, který se rozhodne vydělat na krizi je super, ostatní se filmem jen spíše vezou, cameo Cassela ok. Děti by si v ekonomice mohli tento film dávat po Wall Street a https://www.csfd.cz/film/410755-sazka-na-nejistotu/komentare/ prakticky povinně. Plus věcná, hlavní průser byl, že američtí, potažmo evropští investoři posrali asijské trhy zcela záměrně v roce 1999 stažení investic vyvolalo obrovský chaos, ačkoliv byla Korea na prahu vstupu do OECD, a 85% obyvatel se cítilo jako střední třída pak se ze všech stal prekariát, kromě pár konglomerátů. Další brutální podobnost s ČR. Politici vládnou pro nejbohatší a zbytek je nezajímá, ani lidi, ani zem, velmi silné filmové poselství hodné zamyšlení, analýzy. ()

Reklama

Reklama