Reklama

Reklama

Chata na prodej

  • angličtina Bear with Us (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa… (CinemArt)

(více)

Recenze (397)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pošahaná (normální česká) rodina si jede zavzpomínat na chatu a je přesně takové jaké to jen může být. Řeší se dávné křivdy, současné křivdy, nevyřčené věci. Sem tam probleskne takový ten náš český humor. Herecké obsazení je naštěstí natolik kvalitní, že filmu procenta navíc přidává. Ovšem jestli se na tohle podívám někdy znovu. To fakt nevím, zase tak dobré to určitě nebylo. 60% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zcela pochopitelná odlehčená dramata jedné rodiny. Moc hezká sestava, hlavně paní Chýlková odvádí skutečně věrohodnou práci.! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No přiznávám, že jsem se na chatu těšil. Nepolíben obsahem ani recenzemi jsem se na ni dnes podíval a řeknu vám rovnou, koukal jsem na to a ty filmové hrdiny jako ten Němec. Co Čech, to pacient řekl by si asi. Postavy se chovají naprosto iracionálně a i když základní dějovou linku chápu, to co na to všechno bylo našroubované je jednoduše přitažené za vlasy a neuvěřitelné. Malý plusem pro film je účast terezy a hlavně Judit na nichž mé oko vždycky rádo spočine (Terka by už ale měla něco dělat s tou pihou u obočí). Kdo chce, může tu psychologicky rozklíčovávat jednotlivé postavy či hledat ve filmu nějaký další význam či dokonce společenskou satiru. Já si myslím, že je to maglajz, který ze scénáristické propasti vytahují jen slušní herci. Pro mně tam byl nejpřirozenější Kopta. Ano, chaty jsou našimi soukromými moři. Zaslouží si pro to krapet lepší komedii než byla tato podivnost. Dávám za tři malé LP singly a to mírně nadhodnocuji ! * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 7/10 Děj 4/10 Hudba 4/10 Prostředí 3/10/// PLUS: nejvíce zajímavá a ne nepříjemná mi přišla postava Judit Bárdos a taky ta Michaela Pitthana, což by se dalo vysvětlit i tím, že nejsou příbuzní s rodinou, a také se divák může těšit na oblíbené herce, méně už ovšem na jejich (v proti řeči dobře napsané) postavy MÍNUS: pouze skromná nediegetická hudba střídající prvky melancholie a komična aby napověděla divákovi, jak se má cítit, tedy občas zazní hudba z gramofonu, ale i tak film nechává spíše tiché momenty k přemýšlení, a vlastně největším utrpením bylo to, jak byly postavy vytvořené (především Jana Synková - její postava je víc baba prebitečna ale taky nerudná a do všeho kecající babička) a vůbec celá rodinka je za trest, chudák Kačer, jehož postava má jen o něco více dialogů než medvěd a přijde mi že trpěl stejně jako některý divák, víceméně otevřený konec a nedořečený vývoj vztahů/// Shrnutí: Natočené to není špatně, jen zápletka a příběh jsou příliš jednoduché. Občas se samozřejmě nabízí děj, kdy na jedno místo dáte skupinu herců a oni mezi sebou sehrají nějaký konflikt. Největší problém je však ten, že v této rodince vytváří konflikt všichni a ono není příjemné se na to koukat./// Celkem 44%/// ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

I když jsem v kině vnímal herecký potenciál jako nevyužitý a děj jsem pokládal za bakalářskou povídku, druhé zhlédnutí v tv mi ukázalo všechny krásy tohoto filmu...zajímavé věci se občas dějí, možná v mé hlavě, možná na plátně či na obrazovce...[Kino Citadela - Litvínov] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Tomáše Pavlíčka mám velmi rád, proto jsem v podstatě už předem věděl, že se mi ten film bude líbit (už samotný trailer mi přišel super). Na Chatě na prodej oceňuji - kromě skvělého námětu - kvalitní scénář i obsazení (všichni herci jsou velmi dobří), úžasné lokace, a samostatnou kapitolou je delikátní soundtrack - ani jednu píseň z filmu jsem neznal a o to víc se mi líbily! Rád se na ten film časem podívám znovu (předpokládám, že za čas půjde v České televizi), protože mi jeho humor hodně sednul a protože mi u něj v kině bylo dobře, jako už dlouho ne. UPDATE 2.9.2019 - Přesně jak jsem loni předpovídal, film odvysílala včera ČT1, kde jsem ho znovu zhlédl, a bavil mě úplně stejně jako prve. Ten humor mi prostě strašně sedí, mám rád i herce, kteří zde hrají (Judit Bárdos je zde neobyčejně sexy, a Tereza Voříšková, pardon, Ramba, je zde zcela fantastická!), kamera a všechny záběry zde jsou velká libovka, stejně jako ty písničky, a celkově to je prostě film, který se mi strašně trefil do vkusu - ale může to být i tím, že jsem měl možnost poznat Tomáše Pavlíčka osobně a mám i vztah k tématu filmu - takže mě mrzí, že si zde vysloužil tak nízké hodnocení. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Svérázně uchopený fenomén českého chataření zkřížený s novodobými Homolky. A stejně z toho vyšlo pošmourné dílo, které kvalitu loví jak se dá. Absolutně neatraktivní námět inklinující k tv povídkám na náměty diváků, sestávající z toho, že celá famílie se ještě jednou naposledy sejde už na prodané a totálně "totáčem" smrdící chatě, než ta bude příštího rána předána novým majitelům, aby dala průchod své nostalgii a starým i novým ranám osudu, má na svědomí progresivní režisér Tomáš Pavlíček. Ten v záplavě svých studentských děl (podruhé) směle oslovil profesionální ansámbl, aby mu na chatě uprostřed ničeho odehráli etudu na téma "rodina před kolapsem" nebo něco na ten způsob. A herci se činili. Pranic nevadilo, že David Vávra nekoresponduje s odměřenou Ivanou Chýlkovou a repliky stěží artikuluje, Jana Synková s iritujícím hlasovým fondem předvádí jakousi studii na způsob delikátní fúrie, Janu Kačerovi byl dopřán málomluvný senilní děd, Tereza Voříšková část filmu stráví v medvědí kůži, Judita Bárdos svádí svými pohledy a libozvučnou slovenštinou, Jan Strejcovský též nedobře artikuloval a jakýsi nesympatický Germán, kterého nic nerozhodí a kterého bych nejradši kopl do zadnice. Škoda nevyužitého potenciálu postavy (mírně enigmatického) souseda Václava Kopty. Přes své zápory má film svá originální specifika, z nichž vyzdvihnu magickou retro atmosféru, skvěle podpořenou dávnými a méně známými českými songy. Celé představení, co má náboj frašky i depresivní střelivo, trvá všehovšudy skromných 75 minut a dovedu si jej představit i coby divadelní kus. Ve filmovém provedení absentují silná dějová místa a použitelnost na kino plátně je málo funkční. V televizi se bude jednat o životaschopný kus, který paradoxně chatařům a seriálovým Chalupářům nijak neprospěje. 6/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Moc milý malý (nevýpravný) film, který bych ale za komedii označil maximálně tak z jedné pětiny (navíc zdejší humor je téměř vždy značně subtilní, opravdu nečekejte žádnou "troškovskou" řachandu). "Zbytek" bych charakterizoval jako odlehčené, divácky vstřícné rodinné drama, kde postupně vystupují na povrch současné i dávné křivdy, hříchy apod. A k mému vlastnímu překvapení to po celou dobu velmi dobře funguje! Především z hlediska postav a jejich vztahů. Dokonce i ty charaktery, které jsou zpočátku různými způsoby a měrou (záměrně) spíš nesympatické (babička Jany Synkové), ke konci získají hlubší lidský rozměr. Navíc herci hrají skutečně dobře (i proto, že mají CO hrát), největším překvapením pro mě byl dosud zcela neznámý Jan Strejcovský se svým nadstandardně přirozeným projevem v roli lehkovážného syna Vávry a Chýlkové. A ke všemu je film věnován mému skvělému, bohužel nedávno zesnulému vedoucímu bakalářské a diplomové práce, Janu Kastnerovi (o čemž jsem předem neměl vůbec tušení). Čili další důvod, proč musím tomuto dílku fandit. ;-) 70 % ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Žádnou slávu, kvalitu nebo aspoň trochu kreativity z Parádně pokecal rozhodně nečekejte. Na druhou stranu Pavlíčkův snímek přináší obrovskou empatii a pochopení pro každodenní absurdity, nesmyslné hádky, ale i krásy rodiny a vztahů, kvůli kterým rozhodně stojí za to na film jít. Tleskám kouzelné Janě Synkové, roztomile zoufalé Tereze Voříškové a racionálně empatickému Michaelovi Pitthanovi za geniální ztvárnění svých postav z jedné běžné rodiny, co se rozhodla dát svou chatu na prodej... ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry celkem povedené! Líbil se mi i ten mezinárodní prvek. A Jana Synková předvedla naprosto unikátní výkon. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Minimalistický filmeček sympatického charakteru, odehrávající se ve dvou a půl prostředích a sledující vtipně pravdivé šarvátky jedné zábavné rodinky, v jejíž společnosti si kdekdo jistě vzpomene na svou vlastní rodinu (babička v podání Jany Synkové nejvíc válí). Ze života odkoukané situace doplňuje takřka mystický a symbolický závěr a skvělé herecké obsazení táhne film i tam, kde dialogy nestačí a humor i děj trošku váznou - některé motivy nejsou uceleně dořešené (třeba vztah syna se slovenskou přítelkyní) a ne všem postavám je věnována stejná péče (např. tatínek a dědeček téměř nedostanou šanci se projevit a postava dceřina německého přítele existuje zřejmě jen proto, aby bylo komu vysvětlovat, v čem spočívá fenomén českého chataření). Jinak je to ale příjemná nezávazná zábava. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Chata Na Prodej" ma akosi vysoko nebavila. Neviem čí som to len ja, ale mám pocit, že je to urobené všetko maximálne polovičato. Nepoznáme poriadne dôvody problémov, ktoré naše postavy riešia. Je ťažké ich pochopiť, lebo mám pocit, že tu máme kopec medzier a film nám ich nevie poriadne zaplniť. Nemám pocit, že spracovať to ako film bol úplne ideálny nápad. Skôr by som to videl ako minisériu. Potrebujeme postavy viac poznať a pochopiť, inak to proste všetko vypáli naprázdno. Moje obľúbené postavy sú tu dve a to je Sebastian (Michael Pitthan) a otec v podaní Davida Vávru. Obaja sú mi sympatickí a pôsobia relatívne dobre. No potom je tu aj babička. A jediné čo poviem je, že počas celého filmu som chcel, aby jednoducho odišla zo scény a už sa nevrátila. A podobne som vnímal aj Terezu Voříškovou. Človek by nemal chcieť, aby postavy išli preč z filmu. Ale v prípade týchto dvoch som to naozaj chcel, lebo mi strašne pílili nervy. A potom je tu ešte aj sused, ktorý je podľa mňa absolútne zbytočnou postavou. Nič nepridá, len dokopy tam zaberá miesto. Celý tento film pôsobí ako keby chcel povedať niečo dobré a zmysluplné, no absolútne nevie akú techniku si zvoliť a len zabíja môj čas. Nie je to to najhoršie čo som videl z českej produkcie, no rozhodne to nemôžem ohodnotiť ani pozitívne. Mňa toto proste nebavilo. Hodnotenie: C- ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme úplně blbí... Podzimní balada o lidském nepochopení. Společenství devíti osob, jejichž přítomnost vyvolává u každého ze zúčastněných protagonistů aktuální psychickou zátěž (způsobenou existujícím konfliktem a potřebou řešit ho) má za následek rozklad morálních hodnot. Pokus o záchranu narušených rodinných a partnerských vztahů ovšem naráží na nepřekonatelné sociální a charakterové vady, jimiž jsou determinováni a omezováni bez výjimky všichni, kteří se v tomto filmu pohybují. Konfrontace jednotlivých protikladů se nevyhnutelně chýlí ke svému závěru – zpodobněného ve vynikající metaforické zkratce v závěrečné honbě za ztrativším se dědečkem – kterým tvůrci dávají najevo, že znají důsledky těchto patologických vztahů. Vedle Ivany Chýlkové a Terezy Voříškové tu na sebe po delší době výrazně upozornila Jana Synková, jejíž herecká kreace dává tušit, že filmaři by jejího talentu měli využívat mnohem častěji. I přes výše zmíněné superlativy se, bohužel, jedná o film, který nezanechá hlubší stopu. Je sugestivně nasnímaný, a to jak vizuálně, tak hudebně, velmi dobře zahraný, může se spolehnout na dekadentní atmosféru, která z filmu vyzařuje, ale schází tomu určitý přesah svého vlastního zaměření. Navzdory tomu Tomáš Pavlíček, jeden z nejmladších českých režisérů, ukázal, že v jeho osobě by česká kinematografie mohla získat žádanou vzpruhu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Já se u toho tedy výborně bavil. Všechny postavy byly dobře napsané, obsazené i zahrané. Jejich dialogy měly hlavu a patu. Klasická komediální ukázka nefunkčních procesů uvnitř modelové rodiny. Bylo tam sice pár slabších míst, ale to mi náladu nijak nezkazilo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ale jo, takhle by to mohlo být... v každé druhé rodině. Konečně něco, co nešustí obaly od protlačovaných pytlovin (PP) a i když se nejedná o komedii ale pěkně mrazivé drama, dívat se na to dá. Judit Bárdos je sexy, Vávra a Synková jsou herecky dokonalí. Vávra svým minimalismem, Synková přesně naopak. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ta hnusná otravná baba je súca na odstrelenie. Zvyšné "výkony" spolu s prázdnym príbehom sú dokopy za jednu hviezdu s prižmúrením oka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Typicky český film námětem i žánrem o pošetilé touze po návratech k dávné pospolitosti. S osvěžujícím černým humorem vidíme výbuchy a smíření jako nějaké vztahové cvičební na FAMU. Nechápal jsem motivace hysterie postav ale funguje hlavně nálada místa (dobová muzika, táborák...). Režisér s hrdiny zachází násilně veden efektem a mohl by také šetřit vysvětlivkami (za totality chata znamenala "malé moře"). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příběh odehrávající se na minimální ploše, ale v rámci české produkce, jeden z těch lepších filmů, ačkoliv se na něj rychle zapomene. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Vary přivítají šestici domácích režisérů

Vary přivítají šestici domácích režisérů

02.06.2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uvede v soutěžním programu rovnou šestici českých snímků. V každé ze soutěžních sekcí se představí dva domácí režiséři. V Hlavní soutěži se o… (více)

Reklama

Reklama