Reklama

Reklama

Chata na prodej

  • angličtina Bear with Us (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa… (CinemArt)

(více)

Recenze (397)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Bizarní rodinka s vyhrocenými vztahy s ještě bizarnějším koncem. Uječená Synková mě bavila, Chýlková v civilním módu, absolvent našeho gymnázia Strejcovský týpek, a přehrávající Ramba s umírněným Vávrou a fajnovým Koptou. Ještě že to mělo jen 77 minut, ono se na tuhle bláznivou rodinku Smolíkovou moc dlouho koukat nedá. Atmosféra podzimu možná alegoruje podzim života. Ale chata je skvělá a pořád je to můj sen si na podzim svého života nějakou takovou pořídit. 60% ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mě ty nové české komedie nechytají za srdíčko, jak bych čekal. Chata na prodej má humor sušší než nejsušší martini. Je založená na pošťuchování se mezi nesourodými členy rodiny a blízkých. A používají k tomu velice břitký humor, ale postupem času se ze spojení břitký humor vytrácí to slovo humor. A z Chaty na prodej se stává jenom smutná vzpomínka na to, jak kdysi žili naši dědečkové a babičky a na to jak tehdy víkendová chata byla to nejvíc, co si mohli dopřát... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

VIDĚNO ZNOVU.  V roce 2018 jsem snad po kino projekci měl nějaké výhrady (především k některým nedotaženým  motivů), ale po letech na ně úplně kašlu.  ♪Dneska už z lásky nemám nic..víc než nic.......áááá, víc než nic.♪ Tento dobový song vůbec neznám. Nejenže asi už zní moc staře, abych na něm samostatně ujížděl (:D), ale taky  doufám, že jako teprve dospívajícího  pro mě jeho nebude  text ještě dlouho aktuální. Ale se  svým výborným nostalgickým melancholickým starosvětských   nádechem fascinujícím způsobem  otevírá tento  civilní malý velký český   film o češích, chatách, podzimu, generačních střetech, rodinných setkáních...a v neposlední řadě i o té nostalgii  se skvělou vedlejší rolí Kopty,  výborně přirozeným Vávrou, krásnou Bárdos,  dokonale protivnou Synkovou a spol. Dokonce ani Chýlková mi tady není totálně nesympatická. Není to až takový strop jako Vlastníci, ale bezvadná kratká  jednohubka se skvělým soundtrackem navrch,   jejíchž slabé hodnocení totálně odmítam. Homolkovi a celková československá Nova vlna - level 21.století, ve které se ale i přes ty hádky  a neshody dá najít možná i přece jen kus poezie a pábení. To se opět vraťmě k té úvodní skvělé písničce.. A i ve traileru se přece zpívá: Smíchu je pořád málo.  ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Češi jsou národ chatařů, chalupářů a nejrůznějších kutilů. To se nedá popřít. Chvilkami vtipné a chvilkami smutné vyprávění, které bylo tak civilní, že se v něm musel najít každý. Já jsem tam naši rodinu našla. Měla jsem při sledování pocit, že se dívám do zrcadla. To mě malinko vyvedlo z míry. Naprosto uvěřitelný příběh ze života. Herecké obsazení bylo bezchybné. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Tolik roztodivných pocitů. Chata na prodej mě dost příjemně překvapila, bavila, a zároveň vytáčela do ruda. Uraženého němce a ožralého medvěda člověk uvidí opravdu jen v českém filmu. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

V podstatě depka jako prase, kterou drží pohromadě výborní herci a velmi přijatelná délka. Nemůžu říct, že bych se pocitově s většinou postav „nepotkal“, ale celé mi to v některých pasážích přišlo až zbytečně na sílu. Na jedno podívání je to ale celkem OK a asi by to lépe fungovalo jako divadelní hra. [60%] ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Po hooodně dlouhé době jsme vyrazili do kina na český film. Zpočátku jsem byl trochu v  rozpacích, ale nakonec se mi to líbilo. Slovenky v českých filmech jsou hrozné klišé, ale za angažování Judit Bárdos tvůrcům tentokrát odpouštím. Prostředí horské chaty je navíc taky hodně sympatické. Nejsem si ale úplně jistý, co jsme si z tohohle měli odnést. Vidět v tom sondu do rozhádané rodiny nebo metaforu konce nostalgie a starých časů je dost povrchní. Na složitější rozbory jsou tu jiní. (1 244.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nový film Tomáše Pavlíčka nepřináší nic víc ani nic míň než konverzační komediálně-dramatické vyprávění o jedné trochu zvláštní rodině. I když... která rodina není něčím zvláštní? V charakterech jejích členů se může poznat docela dost diváků. Maminka nechce prodat rodinnou chalupu, tatínek naopak ano. Již dospělý syn se rozchází a schází se "slovenským pokladem", dcera si pro změnu nabrnkla "zazobaného Němčoura". Babička každého dost kousavě vyslýchá a dědovi je všechno jedno... přesto je jeho postava (v dojemném podání pana Kačera) ve výsledku nejdůležitějším prvkem příběhu. Dialogy čas od času vyvolají pousmání, spíše ale vyšumí do prázdna. Na tuhle chatu se s oblibou asi vracet nebudu. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Hodně slibný začátek, pak to pomalu uhasínalo, na konci se to tak jaksi rozplynulo, byť se nabízel i pořádný doják. Herci ale byli perfektní, spousta situací a scén taky, panoptikum postav úžasné, na české poměry mi ten film připadal takový svěží. Takže ve výsledku to vlastně bylo fajn. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem na nový český film - komedii. A dostala jsem jen kavalérii dobrých herců, kteří jen tak naslepo tápali, neb jim ten příšerný a nudný scénář nic jiného nedovolil. Edit: v sobotu tento scénář vyhrál Cenu české kritiky za scénář...porazil i Jana Palacha... nemám slov; to už není intelektuálština, ale zločinná adorace podprůměru. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

A zase ta česká nekomedie. Jak se může točit žánr komedie/drama? To je jako kdybyste šli svému dědečkovi, kterého jste milovali, na humorný a zábavný pohřeb. Dnešní doba komedie je jiná a já se s tím prostě nedokážu a ani nechci smířit. Chci zpátky čisté komedie, kde nešlo o vztahy, kde byl nosný a velmi zamotaný příběh. Tohle je hrstka disociálních lidí, která řeší vztahy a která se chová naprosto nerealisticky, což samozřejmě u komedie nevadí, ale nesmí se to tvářit jako něco ze života a většina zasvěcených o tom píše, jako o realistické komedii. To je celé. Nic víc tam prostě není a vyškrabávat můžete co chcete a pokud českému divákovi stačí tak málo, pak se hrdě hlásím k dramaturgické tvorbě kmene Sentinelců, kteří se baví tím, že lukem trefují veverky. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* evidentně se mi komedie Tomáše Pavlíčka trefila do vkusu a po dlouhé době se v české tvorbě objevil vztahový film, který ukazuje a řeší problémy mezi členy rodiny s humorem a nadhledem, tak jak to mám rád a má podle mě větší smysl. Dokonce se povedlo trefit i ty správné charaktery k hereckým protagonistům a zejména Jana Synková tu má jedinečnou roli. Navíc mi tu perfektně sedl i retro hudební doprovod pro mě neznámých starších písní. Jediné dvě drobné výtky mám k neslanému nemastnému zakončení a tu druhou, že mi film nesedí moc do kina, ale chápu, že se chce vydělávat. A doufám, že na televizních obrazovkách bude mít větší úspěch a hodnocení mu tu stoupne. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

překvapivě podařená česká konverzačka,která nevazuje na tradiční komedie typu Homolků.To srovnání je možná odvážné,ale i tady jsou životné postavy,kdy každý je tak trochu magor,které spolu komunikují tak jak se normálně komunikuje.Počítám,že nejeden divák se tu najde,nebo tu najde alespoň někoho ze svého okolí.Je celkem fajn vidět že podobné žánrovky ještě někdo umí...70% ()

Garson odpad!

všechny recenze uživatele

Chata na prodej je jeden z nejhorších českých filmů které jsem viděl.Parta lidí,chata a ubohý děj,to co by zvládl natočit kdejaký týpek s kamerou.Je to film o holce co žije s Němcem,není s ním šťastná a ještě se tomu diví.O klukovi co pobíhá po chatě s bývalkou ze Slovenska a není si jistý jestli s ní znovu chodí nebo ne.O babce co má averzi vůči Slovákům a co se chová praštěně k rodině a je opak svého senilního starého manžela který je rád že je rád.Hlavní role byla svěřena Ivaně Chýlkové která s manželem svolala všechny své děti do chaty,ale která chatu pořád nechce prodat a prodej odsouvá do aleluja.Pár hádek,několik krkolomných situací a útěk senilního dědy do lesa při kterém rozhazuje knihy jako indicie ke svému nalezení a když ho členové rodiny najdou tak sedí na posedu a pozoruje medvěda.Nakonec těsně před odjezdem z chaty děda usne v autě a Chýlková ho najde už studeného a ze smutku podepíše prodej chaty realitní makléřce která mezitím přijela i se zákazníkem.Celá rodina odjede z chaty i s tuhým dědou na sedačce spolujezdce a tím končí celý příběh. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ceska Republika je znama tym ze sa toci filmy na jedno pozretie - staci uviest vsetky filmy Karla Janaka alebo Wieveghove umelohmotne sracky. Pardon, to mi zase uletelo, "kultove diela" : 12 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Solidní rodinné komediální drama. Vztahový propletenec, spojený s rozlučkovou akcí na chatě, byl zajímavý, a to především díky cestě v autech. Ovšem s koncem si tvůrci příliš neporadili, přišel mi trochu laciný. Devizou filmu jsou naopak vybroušené dialogy - prostě jako ze života - a také vynikající herecké obsazení. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Skoro každý český film má tři typické znaky (výjimky existují, ale je jich fakt málo) - sex, blití a smrt. Vážně, schválně se podívejte na jakýkoli český film (kromě animovaných) a uvidíte, že nejmíň jeden ten znak tam je. Tady jsou všechny tři a kromě sexu v plné parádě. Navíc ten závěrečný megazvrat s dědou je neskutečně hloupý a zbytečný. Co se filmu týče, strašně by mě zajímalo, co mi to chtělo dát. O čem to vůbec bylo? Rodiče prodávají chatu a chtějí si tam poslední víkend uspořádat sraz celé rodiny. A to je všechno, nic víc se tam nestane. Tudíž je to další typické české nic o ničem, v klasickém schématu komedie/drama (což znamená, že komedie to bude prvních 20 minut a pak začne jenom drama). Jako ano, prvních 20 minut, které jsou road-movie nápadně připomínající skvělý Výlet od Alice Nellis, se dá. S příjezdem na chatu, která je malebná jenom, když tam někdo pustí gramofon, začne dlouhá dialogová nuda, kde vám dojde, že vám jsou vlastně všechny postavy absolutně ukradené. Jak se bude vyvíjet vztah dcery s tím Němcem? Odpověď zní: je mi to fuk. Navíc o některých postavách nevíte vůbec nic. Pak je tu taky několik nelogičností, třeba kde se tam vzal stále funkční ohňostroj? Komedie to je... vždyť už jsem to tu psal, navíc jsem se u toho jednou pousmál a to bylo všechno. Nečekal jsem nic extra, ale prostředí chaty mohlo být zajímavé, jenže tím, jak se tu nic neděje, je chata nevyužitá. Na tenhle film zapomenu asi fakt rychle, protože co tak nad tím přemýšlím, i Enter the Void od Gaspara Noého bylo dějovitější a dalo mi víc, než tohle. Já se snažím být na české filmy ještě mírný, ale když dostanu už po miliónté absolutní nic, co ani nejde do hloubky, začnu být přísný. 1* ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Vary přivítají šestici domácích režisérů

Vary přivítají šestici domácích režisérů

02.06.2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uvede v soutěžním programu rovnou šestici českých snímků. V každé ze soutěžních sekcí se představí dva domácí režiséři. V Hlavní soutěži se o… (více)

Reklama

Reklama