Reklama

Reklama

Kyborgové

  • Ukrajina Кіборги (více)
Trailer

Obsahy(1)

Válečné drama Achtema Seitablajeva vypráví o jedné z nejdramatičtějších fází rusko-ukrajinské války. Jde o příběh obrany letiště v Doněcku, o které se bojovalo 242 dní. Bojové scény i kulisy zničeného letiště posloužily tvůrcům filmu jako platforma pro diskusi o tom, za jakou Ukrajinu každý z jejích obránců bojuje. Vzhledem k tomu, že protagonisté filmu pocházejí z různých věkových i sociálních skupin, i jejich motivace a vize Ukrajiny se od sebe liší. (Týden ukrajinského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ukrajinští vojáci jsou gerojové největší, kteří své ruské protivníky dokáží nejen přestřílet, ale když na to přijde, tak i přesvědčit pomocí argumentů. Samozřejmě přítomny jsou i bláboly o lásce k vlasti a vojáci se snaží během bojů i o nějaký ten vtípek. Ne že bych podobný agitační tón nečekal, ale Ukrajinci v tom, narozdíl od Amíků, neumí moc chodit, takže to působí směšně či trapně. Akce, která to mohla trochu pozvednout, také za mnoho nestála. Sice se tu dost často střílí a krvácí, ale je to celé nepřehledné a občas jsem měl bordel v tom, kdo je kdo, což platí především o boje v prostorách letiště. Notabene přestřelky většinou nemají širší perspektivu, takže se tu vlastně jen střídají záběry na pálící strany. Z mého pohledu zbytečný film, ale Ukrajinci se na to třeba dívají jinak a pro ně je to určené především. 30% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Září roku 2014 a obrana letiště v Doněcku na pomezí rusko-ukrajinské války. Ano, filmoví tvůrci se už rozhodli sáhnout i po tomto tématu. Ne však hollywoodští, ale samotní ukrajinští. A kupodivu, byť se to může zdát nemožné, naprosto nestranně. I když místy otazníky vznikají. Na Ukrajině byl snímek velice úspěšný, a není divu. Viditelně nízký rozpočet se snaží vyplnit očekávání hlavně co se týče válečných scén a to se v rámci dramatizace vcelku daří. Horší už to je v částech dialogových, kde se zájem ubírá především na osobní názory jednotlivých bojovníků k danému konfliktu, které jsou přirozeně různorodé a skutečně jako že života. Po dějové stránce je však chaos, ve kterém není možné rozehnat, co že se to právě děje. Má to vůbec nějaký děj? V podstatě to ani nevypadá. Prostě se tu nějaká skupinka snaží ubránit letiště, kdy ve volných chvílích jen přirozeně tlachají, což po divácké stránce může být každému zcela ukradené. Ale na celé koncepci je přeci jen jedno jasné. Je tu ukázaná lidskost, pochybnost, bezmocnost, naděje. Obyčejní vojáci nuceni jít ve své podstatě na porážku vez smyslu národní budoucnosti. A o co se vlastně bojuje? Otazník i přes projevené názory stále otevřený. A tak tu  máme ve svém smyslu protiválečný snímek, který by však potřeboval daleko hlubší zpracování. A hlavně větší rozpočet. Ale bylo co bylo, tak alespoň něco. ()

Reklama

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Zle sa na to pozerá keď sa dva slovanské národy zabíjajú (a to ešte rovnakého vierovyznania) a dej sa odohráva v období prímeria ktorá žiadna strana ako vidieť nedodržiavala. Videl som to v ruštine s ukrajinskými (anglickými) titulkami, už podľa toho je zrejmé že medzi UA dobrovolníkmi boli rusky hovoriaci bojovníci ktorí možno celý život prežili na Ukrajine a preto ju bránili. To sa nemalo stať, doslovne brat proti bratovi. Kyborgovia sú akísi scifi mutanti, Angličania film nazvali Kyborgovia - Hrdinovia nikdy nezomrú. Čo na tom bolo tak hrdinské ? Je to tragické. Ukrajina bojovala s regulárnou armádou proti ruským separatistom. Kde bola UA armáda v bojoch o letisko? Vojnové scény slabý priemer, jediná vojenská akcia ukrajinských a ruských tankov ...tak to bolo poďme sa hrať na vojačikov. Priamy zázah z T-72 vyzerá inak ako trochu skautského ohníka na panciery. Z historického hĺadiska Krym bol vždy Ruský, len v 1954 si Nikita zmyslel. Juhovýchodná Ukrajina až taká zrejmá nie je...i keď tú oblasť založili Donski kozáci, t.j. Rusi. Vznikla neuznaná Donecká ľudová reublika (časť konfederácie s Luhanskou oblasťou = Novorusko) a je asi len otázkou času kedy sa pripojí k Rusku. Sankcie Kieva majú bumerangový efekt. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Náborově propagandistické konverzační... nepěkná věc, která je nacpaná patetickými dialogy a charaktery uvěřitelnými asi jako rozličné ruské pohádky o sestřelení MH17 někým úplně jiným, v níž na pozadí toho laxativního žvanění sem tam zasviští zbloudilé kulky nějakého „separatisty“ nebo Čečence. Závěru už chybělo jen to, aby z nebe spadl svatozáří ověnčený Stěpan Bandera a začal jednou rukou likvidovat panzerfaustem bratrské tanky vezoucí internacionální pomoc vol. 2.0 a druhou křísit padlé geroje. ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Film je spíše průměrný z těch, na které se člověk jednou se zájmem podívá a pak je pozapomene. Na ukrajinské poměry je to ale vcelku velký počin a jedno ze zajímavějších děl současné renesance kinematografie na Ukrajině (zatímco do roku 2013 se počet ukrajinských celovečerních filmů pohyboval v řádech jednotek, tak od roku 2016 jich je stabilně přes 30), kterou umožnily mimo jiné ukrajinské reformy zaváděné po roce 2014, díky kterým mohou filmaři transparentně získat finanční podporu ze strany státu. Pro mě osobně jsou Kyborgové zajímaví hlavně z odborného hlediska jakožto dílo reflektující současný konflikt s Ruskem. Mimochodem není to zdaleka jediný film, který se věnuje této tematice – několik už jich ukrajinskými kiny prošlo a jen na letošek se chystá několik dalších. ()

Galerie (51)

Reklama

Reklama