Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmdesátiletý Octav odjíždí na venkov, aby tu prodal dům, ve kterém vyrůstal. Když prochází jeho zaprášenými místnostmi, znovu mu před očima ožívají výjevy z dětství - pošťuchování u stolu se sourozenci, dětské lumpárny, první láska Ana, kterou musel jednoho letního dne během 2. světové války nechat stát na peróně, šmírování služky klíčovou dírkou, rady do života, které dostával od svého otce muzikanta a také sebevražda jeho matky umělkyně. S její smrtí se vyrovná až ve chvíli, kdy objeví její obrazy skryté pod nánosem prachu. Vzpomínky, od zcela nepodstatných až po ty nejzávažnější. Dávno pohřbené vzpomínky vyplouvají na povrch, jako předzvěst blížící se smrti. Když Octav konečně pohlédne do tváře minulosti, může se s klidem vrátit do svého současného života a čelit budoucnosti, v níž ani nedoufal. (Cinemax)

(více)

Recenze (6)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Keďže 2. svetová vojna bola vo filme spomenutá len okrajovo, nedá mi aby som sa k Rumunsku nevyjadril. Na začiatku septembra 1940 Rumunsko požiadalo nacistické Nemecko o pomoc pri reorganizovaní rumunskej kráľovskej armády. Nemci vyslali takmer 20 000 inštruktorov aj z bojovou technikou. Sila rumunskej armády bola okolo 1 milióna mužov s rastúcim počtom moderných zbraní. Tak je logické, že Rumunsko vstúpilo do vojny ako verný spojenec nacistického Nemecka. Najlepšie vybavené divízie v zostave rumunskej 3. a 4. armáde boli pripojené k nemeckej 11. armáde. Tak vznikla armádna skupina Antonescu, ktorá mala dobyť Kyjev, Odesu a neskôr bola nasadená u Stalingradu. Červená armáda operáciou Uran (začiatok 19.11.1942) zmietla a úplne zničila 18 rumunských divízii, čo znamenalo stratu 175 tisíc mužov, ďalších 26 tisíc stratili v priebehu májovej evakuacii na Kryme. Účasť na vojne Rumunsko vyčerpávala a velenie armády začalo pochybovať o konečnom nemeckom víťazstve. Začalo rokovať so západnými spojencami. Spojenci však požadovali, aby Rumunsko rokovalo aj so Sovietskym zväzom. Podmienkou prechodu na druhú stranu bola v podstate bezpodmienečná kapitulácia, vyhlásenie vojny Nemecku, zapojenie sa rumunskej armády do bojov proti Nemcom, uznanie sovietskych nárokov na Besarábiu a platenie reparácií za škody spôsobené rumunskou armádou na sovietskom území. Necelý rok pred koncom vojny však prozápadné sily v krajine uskutočnili prevrat, odstránili diktátora Antonesca a Rumunsko previedli na stranu spojencov. Stalo sa tak 23. augusta 1944. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rumunská kinematografie je ve skvělý kondici, hlavně ty nízkonákladovky ty jim jdou jak Plzni pivko. Fakt jemný, poetický film, který nabídne kvalitní kameru a hudbu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Starý pán se svými nostalgickými vzpomínkami na mládí v domě s kterým se loučí. Vše ve velmi pomalém duchu, ale s nádhernou hudbou. Film na který musí být člověk správně naladěný. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pomalý, vkusně natočený film o stáří, promarněných příležitostech a nevypočitatelnostech života, prokládaný citlivými, nerušivými retrospektivami. Neútočí na city, ale samozřejmým způsobem je jako by bezděčně probouzí. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"MYSLI NA ŽIVOT JAKO NA HUDEBNÍ SKLADBU. KAŽDÁ UDÁLOST JE JEDNA NOTA." Po pravdě? Nic extra. Tvůrci mohli aspoň trochu popřemýšlet nad těmi "návraty" do dětství a přidat na dramatu. 50% ()

Reklama

Reklama